1. Home
  2. Vesti
  3. Evropa glavno tržište za Lexus UX
Evropa glavno tržište za Lexus UX
1

Evropa glavno tržište za Lexus UX

256
1
Podelite sa prijateljima:

Lexus očekuje da Evropa bude najvažnije tržište za novi UX, koji je u formi krosovera, ali se vozi kao hedžbek (baš kao i Toyota C-HR).

Cilj japanske marke je da se diferencira u odnosu na nemačke rivale, kao što su BMW X1 i Mercedes-Benz GLA. Ako se po jutru dan poznaje, to će im i uspeti.

„Shvatili smo da tipičan krosover ne bi bio interesantan, tako da smo želeli da u ponudu stavimo sportski doživljaj u vožnji“, rekla je Čika Kako, glavna inženjerka zadužena za UX projekat. „Iz tog razloga uzor nismo našli samo u krosover segmentu, već i među tradicionalnim hedžbek modelima. Performanse koje smo ciljali su tipične za hedžbek primerke.“

Ona je takođe rekla da se Lexus UX stavio naspram X1, GLA i Audija Q3, ali i BMW-a serije 1, Mercedesa A klase i Audija A3. Ne treba naglašavati da se ovde radi o modelima koji se u Evropi prodaju u velikim brojkama. Prošle godine, na Starom kontinentu, kategorija kompaktnih SUV modela je poboljšala prodaju za 24 odsto, na gotovo 465.000 jedinica. UX će se segmentu pridružiti u toku ove godine.

Prodaja u Evropi startuje u oktobru, otprilike dva meseca pre SAD, a Lexusov krosover će se prodavati i u Rusiji.

Japanski proizvođač javlja da UX nudi precizno upravljanje zbog naglašeno krute karoserije i niske tačke težišta, čemu doprinosi i pozicioniranje novih nikl-metal hidrid baterija ispod zadnjih sedišta (kod hibridnog modela).

Dodatni doprinos kvalitetu vožnje daje redukovanje mase, jer su bočna vrata od aluminijuma, baš kao i krila i hauba, dok je za zadnja vrata iskorišćen smolast materijal.

Lexus takođe ističe i odličnu aerodinamiku, na koju je posebno obraćena pažnja. Takođe, ovo je prvi model marke koji će ispod haube poneti novi 2,0-litarski benzinski motor. U slučaju hibridne verzije, vozilo isporučuje 180 ks. Automobil će biti dostupan s prednjim i pogonom na sve točkove.

(256)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mikelangelo

Uz Volvo XC40, ovaj Lexus UX predstavlja pravo osvezenje u segmentu dosadnih GLAX1Q3 modela. Nadam se da ce se model „primiti“ u Evropi.