1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Supra i BMW Z4 neće imati sličnosti koliko se misli
Toyota Supra i BMW Z4 neće imati sličnosti koliko se misli
0

Toyota Supra i BMW Z4 neće imati sličnosti koliko se misli

267
0
Podelite sa prijateljima:

Nova Toyota Supra neće biti BMW Z4 sa drugačijom značkom i obrnuto.

U današnje vreme, automobili prolaze rigorozne provere, usklađivanje sa brojnim standardima itd., pre nego što krenu u serijsku proizvodnju. Sve to nije nimalo jednostavno, koliko se god nama činilo da možda jeste. S druge strane, korporativne kulture se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Atmosfera u jednom nemačkom gigantu poput BMW-a, sigurno nije ista kao ona u japanskoj Toyoti. Međutim, ove dve kompanije su zajedničkim snagama iznedrile novu Supru i Z4.

„Među nama postoje brojne razlike u smislu načina na koji proizvodimo automobile“, izjavio je Tecuja Tada-san, glavni inženjer projekta Supra. „Filozofije naše dve kompanije, kao i mentalitet japanskog i nemačkog naroda se veoma razlikuju. U tom smislu, mi smo morali da prevaziđemo mnoge razlike.“

BMW i Toyota su objavili početak saradnje 2012. godine. Po Tada-sanu, bilo je potrebno dve godine da se usklade razlike u poimanju inženjeringa i dizajna. Čak i  nakon toga, bile su potrebne još dve godine pre nego što su počeli da se pojavljuju detalji u vezi sa zajedničkim projektom.

Umesto saradnje na zajedničkoj ideji, svaki od proizvođača je dizajnirao automobil po svojoj meri, a zatim se krenulo u razmišljanje o podeli komponenti i slično.

„Kada smo se prvobitno obratili BMW-u, mislili smo da će i oni imati za cilj da dele što više komponenti“, rekao je Tada-san. „Međutim, njihova reakcija je bila neočekivana, uz izjavu „da nema smisla deliti toliki broj komponenti ukoliko ne napravimo automobile onako kako želimo“. Iz tog razloga, mi smo odlučili da se posvetimo tome šta mi konkretno želimo da uradimo, i bazirano na tome, pristupili smo razgovorima šta bi eventualno moglo da bude zajedničko.“

Dakle, jasno je da Toyota Supra i BMW Z4 neće biti „blizanci“, možda „polusestra“ i „polubrat“. 

 

 

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments