1. Home
  2. Vesti
  3. Pre Daimlera, Li Šufu je kucao na BMW vrata!
Pre Daimlera, Li Šufu je kucao na BMW vrata!
0

Pre Daimlera, Li Šufu je kucao na BMW vrata!

884
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nego što je Li Šufu postao najveći pojedinačni akcionar Daimlera, kroz kupovinu skoro 10% akcija, milijarder je pregovarao sa BMW grupom.

Kako izveštava Spiegel, bilo je i razgovora između BMW-a i osnivača kompanije Geely i tokom priprema za ulazak u Daimler. Navodi se da je Li ponudio minhenskom gigatntu poboljšane uslove za nastup na kineskom tržištu, uključujući i aktiviranje svojih ličnih kontakata koje ima sa kineskom vladom.

U zamenu za ove usluge, Li Šufu nije želeo da dobije paket akcija, već da uspostavi kooperaciju u razvoju električnih vozila. Međutim, BMW grupa je odlučila da krene drugim putem, pa je nedavno obavestila javnost o tome da je napravila dogovor sa kompanijom Great Wall kojim je predviđena proizvodnja elektromobila MINI E, u Kini.

Istovremeno, Li Šufu želi da od kompanije Geely napravi vodećeg svetskog proizvođača automobila. Partnerstvo sa markom Mercedes-Benz, koje je prilično iznuđeno činom iznenadne kupovine visokog procenta akcija u Daimleru, moglo bi da se ispostavi ključnim faktorom rasta kineske kompanije u narednih nekoliko godina. Švedska tradicionalna marka Volvo je već deo Geely Group, a od kada je ušla u sastav kineske poslovne grupacije, napredovala je veoma značajno.

Pošto kineski proizvođači automobila, još uvek ne uživaju značajan globalni ugled, partnerstvo sa poznatim markama deluje kao jedini brzi put ka sticanju simpatija evropskih i američkih kupaca.

S druge strane, BMW grupa je u odličnoj poziciji na berzi. Ne postoji nikakav razlog za zabrinutost od eventualnog “neprijateljskog preuzimanja”. Porodice Kvant i Klaten drže većinu akcija u svom posedu, a razvili su strategiju stabilnog razvoja grupacije u narednih nekoliko decenija.

Foto: Reuters

 

(884)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments