1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW M8 Gran Coupe Concept
BMW M8 Gran Coupe Concept
3

BMW M8 Gran Coupe Concept

1.98K
3
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija BMW-ove „osmice“ je jedan od najiščekivanijih modela u prethodnih nekoliko godina. Bavarska kompanija već duže vreme prikazuje različita konceptualna izdanja svog budućeg krunskog dragulja, ali su u Ženevi prvi put pokazali smer u kojem će se kretati performantna verzija serije 8. 

M8 Gran Coupe izmamio je uzdahe u Ženevi i momentalno preuzeo ulogu vodećeg automobila ovogodišnjeg salona. BMW je dopustio dizajnerima više slobode prilikom izrade ovog koncepta i rezultat je više nego fantastičan.

Uz premijeru novog AMG GT-a, jasno je da će segment velikih, performantnih kupea u godinama koje dolaze biti poprište borbi trokrake zvezde i plavo-belog propelera. Karoseriju koja nalikuje linijom na kupeovsku, uz četvoro vrata popularizovao je svojevremeno Mercedes sa modelom SLS, ali se čini da će ova klasa postati sve popularnija.

BMW M8 Gran Coupe debitovao je prvog novinarskog dana Salona automobila u Ženevi, i mada je BMW ostao misteriozan po pitanju mnogih pojedinosti, valja istaći ono što je poznato ili gotovo izvesno.

Dizajn

Godinama na račun BMW-a stižu kritike na neinventivan stil, preveliku sličnost modela, prenaglašenost bubrežaste maske hladnjaka… Mada je lepota u očima posmatrača, čelnicima bavarskog proizvođača očigledno se ove kritike nisu naročito dopale. Sa prethodnim konceptualnim izdanjima serije 8 i modela Z4, BMW je najavio novi dizajnerski pravac kuće, koji će napraviti značajan otklon od aktuelne game ove marke.

M8 Gran Coupe stiže kao otelotvorenje proklamovanih ciljeva. U pitanju je jedan veoma skladan, atraktivan i nesvakidašnji automobil. Na prednjem delu dominira čuvena „bubrežasta“ rešetka obojena u zlatnu boju koja se ne dodiruje sa prednjom svetlosnom grupom. Prednja svetla odaju žuti LED svetlosni snop koji je očigledno inspirisan sa modernim konverzijama čuvenih E28 i E30 gde su žuti farovi česta pojava.

Gledajući iz profila, M8 Gran Coupe ima elegantnu liniju sa padajućom linijom krova, dok veliki točkovi daju sportsku notu bočnom izgledu. Pozadi, dominantnu ulogu ima zadnja svetlosna grupa koja je ostala slična rešenju kakvo smo videli kod prvog konceptualnog izdanja serije 8 iz prošle godine.

Interesantno je da detalji sa zlatnom bojom mnogobrojni. Počevši od rešetke, preko felni, prozora, pa sve do završetaka četvorostukih izduvnih cevi na kraju automobila.

Prema rečima konstruktora, bavarski proizvođač obilato je koristio plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima, te je uprkos velikim dimenzijama automobila, masa ostala znatno niža nego što se to očekuje. Mada nije naglašeno sa kakvim je agregatom bio prikazani koncept, saopšteno je da je masa sa svim tečnostima nešto ispod 1.800 kilograma, što je za čak 245 kilograma manje nego što je slučaj sa budućim rivalom modelom AMG GT.

Nažalost, BMW nije dozvolio uvid u enterijer modela, želeći da sačuva još ekskluzive za nadolazeće automobilske salone.

Motorizacija

BMW je otkrio da će se u gami serije 8 sigurno naći sledeća tri motora: trolitarski redni turbo šestocilindraš, 4,4-litarski turbo V8 i naravno fantastični V12 agregat.

Izvesno je da će se paleta za serijski model proširiti, a sigurno je i da će biti još pogonskih jedinica koje će koristiti pomoć elektromotora. Što se tiče samog M8, kako stvari trenutno stoje, on će ipak preuzeti agregat iz aktuelnog M5, doduše dodatno prerađen za upotrebu u novom stegonoši kompanije. M8 će koristiti 4,4-litarski twin turbo V8, a prema prvim najavama, agregat će razvijati više od 660 konjskih snaga. Uporedite to sa masom od nepunih 1.800 kilograma i jasno vam je kakve će biti performanse.

Aktuelni V12 motor koji se nalazi u M760Li ima radnu zapreminu 6,6 litara i najverovatnije će biti dostupan kao vrh ponude za standardnu seriju 8. Međutim, izvesno je da će motor morati proći određene izmene zbog sve strožijih emisionih zakona na Starom kontinentu.

Budućnost

„M8 i serija 8 se razvijaju paralelno, ovo su novi aduti naše kompanije koji će napraviti velike promene u svetu automobilizma“ rekao je pre nekoliko meseci šef BMW M odeljenja, Frank van Mil.

Na salonu automobila u Ženevi potvrđeno je da će serijski model nove „osmice“ stići naredne, 2019. godine. Takođe, zajedno sa njim ili nekoliko meseci nakon biće predstavljen i M8. BMW je saopštio da će pored gran coupe izvedbe biti dostupni i „obični“ kupe sa dvoje vrata, kao i kabriolet varijanta.

Prema rečima čelnika BMW-a, nova serija 8 je veliki korak napred za ovu kompaniju. Ovaj automobil uvešće BMW u jednu novu tržišnu nišu, a Bavarci se nadaju novom prestižu i naravno, još većim prihodima.

Takođe, kao novi krunski dragulj brenda, serija 8 poslužiće kao inspiracija nadolazećim „manjim“ modelima ove marke, te ćemo sa novom generacijom pomenutog automobila videti i pravac u kojem će se BMW kretati u narednom periodu.

Đorđe Platiša

(1984)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Što ga duže gledam, to sam više omađijan. Nije fora samo u ovom modelu, bilo bi super da BMW zauzme ovaj dizajnerski kurs, kao što i deluje da hoće (vidimo i Z4). Konačno, u dizajnerskom smislu, ovo je najmanje ravnopravno, a čini mi se i bolje od konkurencije iz Štutgarta.

Mikelangelo

Zvezdane, nadam se da si u pravu i da ce BMW odustati od onih „otecenih“ i „nabubrelih“ njuski kao sto su novi X3 i X4. BMW je brzina, snaga, misicavost… a ovi X modeli nemaju veze sa takvim licem, vise mi lice na silikonom dopravljene starlete… Mada ga one i kupuju, pa im se valjda i dopada taj dizajnerski pravac.

Mikelangelo

Ovaj M8 GCC ima smekersku facu, i neodoljiv je, pun pogodak!