1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Formula 1 – Kakav poredak timova možemo da očekujemo u sezoni 2018.?
Formula 1 – Kakav poredak timova možemo da očekujemo u sezoni 2018.?
0

Formula 1 – Kakav poredak timova možemo da očekujemo u sezoni 2018.?

507
0
Podelite sa prijateljima:

Dan posle testa. Prašina se slegla svi podaci su obrađeni i sad se mnogo jasnije može prognozirati redosled ekipa.

Najbolja vremena mogu odavati pogrešan utisak i ne moraju mnogo da znače u testovima, takav je verovatno slučaj i ovog puta. Ferrari je bio ubedljivo najbrži poslednja dva dana, ali vrlo verovatno trenutno nije tim koji može da pruži otpor Mercedesu. Zašto? Ta i ostala pitanja probaćemo da pojasnimo u dajlem tekstu. Krenimo sa čela karavana pa do poslednjeg tima po formi koju su trenutno pokazali na testu.

MERCEDES

Kada se pogledaju najbolja vremena, reklo bi se da Mercedes nije toliko isopred ostalih. Nakon što su timovi detaljnije obradili podatke došlo se do zastrašujućih podataka. Mercedes je u nekim momentima pokazivao tempo za sekundu brži od ostalih timova. Naravno, Toto Volf i Botas su ove tvrdnje odbacili i rekli da ih ove godine čeka velika borba sa Red Bullom i Ferrarijem. Mercedes je i jedini tim koji je odvezao 1.000 krugova na ovom testu. Kristijan Horner je takođe istakao da je najveće oružje Mercedesa i dalje njihov motor, koji trenutno ima preko 1.000 konjskih snaga. Ako ostali timovi ne mogu da nadoknade deficit snage, možda nas čeka još tri godine dominacije Mercedesa dok se ne uvedu novi motori. Ostaje da se vidi kolika je tačno njihova prednost u odnosu na ostale, nadajmo se da nije prevelika. U svakom slučaju oni su i dalje glavni favorit za titulu ove sezone.

RED BULL

Po mnogima tim broj dva u trenutnom poretku. Kao što se i očekivalo, Adrijan Njui je odradio izvanredan posao sa razvojem aerodinamike bolide. Kao i prošle sezone, Red Bull ima izdignut zadnji deo bolida. Ferrari je tu filozofiju primenio u svom razvoju, ali stiče se utisak da je austrijski tim odradio bolji posao. Da bi ovakav bolid optimalno funkcionisao, potreban je poseban razvoj zadnjih difuzora. Red Bull je taj posao odlično odradio i tu je jedan deo njihove prednosti. Trenuta njihova najveća mana je Renault. Motor još nije dovoljno jak, jeste napredovao, jeste brži, ali ne dovoljno da ugrozi Mercedes. Tim će sigurno biti u prilici da se bori za pobede, pogotovo na sporijim stazama. Bilo bi lepo videti Rikijarda kako se bori za pobedu na prvoj trci sezone, na svojoj domaćoj stazi. Koliko je to realno? Saznaćemo za dve nedelje.

FERRARI

Trenutno, verovatno, treći tim u poretku. Šta se desilo? Mala su šanse da je Ferrari napravio propust u razvoju aerodinamike, s obzirom na to da je prošle godine bio najbolji na tom polju. Verovatniji su problemi u nedostatku snage motora. Od ove godine uvedeno je ovo pravilo što se tiče korišćenja ulja za motor. Naime, od ove godine timovi su ograničeni na 1,8 litara ulja po trci. Nivo ulja će biti proveravan od strane FIA-e pre svake trke i na kraju svake trke. Još promena na tom polju vezana su za posude za ulje. Do sad su bile dozvoljene dve posude, gde je jedna za ulje koje se koristi u kvalifikacijama, koje je manje pouzdano, ali daje brzinu. Druga posuda je bila za ulje za trku. Sada toga više nema i sve je u jednoj. I na kraju, izduvni sistem se po novim pravilima mora sprovesti iz bolida. Do sada Ferrari to nije činio, izduvni sistem se vraćao u motor i davao je malo dodatne snage. Ovo je takođe najverovatniju uzrok fenomena „pušećih Ferrarija“ o kom timovi pričaju već danima. Svaki put kada Ferrari izlazi na stazu prvo se pojavi dim iz garaže. To se javlja i kod korisnika Ferrari motora. Kada je Fetelu postavljeno pitanje na tu temu on se nasmejao i našalio kako je „kul“ kada bolid izlazi iz dimne zavese na stazu. Kasnije se uozbiljio i objasnio da znaju zašto se to dešava i da to nije problem.  Možda sam dim nije problem, ali trenuto se čini da Ferrari gubi snagu zbog novih pravila. Da li će i kad srediti sve ostaje da se vidi. Za sad izgledaju kao treća ekipa, ali ne mnogo iza Red Bulla.

RENAULT

Francuski tim je napravio lep korak napred u odnosu na prošlu sezonu. Aerodinamika je napredovala, šasija je dobra, a vidi se i napredak na motoru. Imaju par svojih inovacija, od kojih je najzanimljivija ona vezana za duvanje izduvnih gasova iz auspuha na zadnje krilo kako bi se pobišala aerodinamika na istom. Za sada su oni jedini koji to koriste. Mercedes ima nešto slično ali ne u meri kao Renault. Još nisu na nivou prva tri tima, ali stiče se utisak da su ispred ostalih i da će predvoditi srednji deo karavana. Kada su se vratili u Formulu 1, čelnici Renaulta su naglasili 2019. godinu kao rok kada očekuju da će se boriti za pobede. Ako se ovako nastavi možda i uspeju da se dokopaju tog cilja, za sada možda je moguć neki podijum kada prva tri tima imaju loš dan ili u nekim nepredviđenim okolnostima. Sve u svemu trenutno su četvrti tim, a gde će biti na kraju sezone ostaje da se vidi.

MCLAREN

Težak test za tim. Mnogo problema od samog početka. Kao i sa Hondom problemi su najviše vezani za motor. Najčešći kvarovi su bili curenje ulja ili curenje goriva. Zašto? Tim je pre početka razvoja bolida odlučio da krenu sa najagresivijim pristupom, pa će polako tokom godine praviti kompromise. Najveći problem se javlja kod hlađenja motora. McLaren je napravio previše uzan poklopac motora. Samim tim se motor pregreva i dolazi do otkazivanja. Istu ovu filozofiju tim je primenjivao sa Hondinim motorima. Zato ne treba ni da čude loši rezultati koji su postignuti u toj saradnji. Sada je bar jasno šta je problem pa će moći da se radi da se stvari isprave. Alonso je pokazao da je bolid poprilično brz kada sve funkcioniše, ali džabe brzina ako se neće završavati trke. Ako se sve sredi, McLaren je otprilike na sredini karavana za ovu sezonu.

HAAS

Tim koji svake godine sve više napreduje. Trenutno su možda i ispred McLarena, ali pravi odgovor će se dobiti na početnu sezone u Melburnu. Tim nije uveo nikakve inovacije u razvoju bolida. Aerodinamika malo podseća na Ferrari od prošle godine, a sa njihovim novim motorom imaju lepu brzinu. Grožan je istakao da sad kočnice lepo rade, gume dobro funkcionišu i bolid je vrlo upravljiv. Sve u svemu lepo izbalansiran bolid koji će se boriti za sredinu karavana.

FORCE INDIA

Trenutno se ne može puno reći o ovoj ekipi. Tim je najavio potpuno drugačiji bolid u Melburnu tako da ne znamo tačno šta nas čeka tamo. Perez je samo izjavio da se nada kako neće korstiti ovaj bolid na prvoj trci sezone. Trenutno su u zadnjoj četvrtini karavana.

TORO ROSSO

Nova saradnje sa Hondom za sada dosta obećava. Tim lepo sarađuje sa japanskim proizvođačem na razvoju bolida, kako bi optimalno koristio njihov motor. Kada se Toro Rosso pogleda od nazad, vidi se da je poklopac motora vrlo širok i ima dosta mesta za protok vazduha i hlađenje. Sasvim suprotna filozofija u odnosu na McLaren.  Sada kada Honda ima pravog partnera voljnog za saradnju, treba očekivati da taj motor vrlo brzo napreduje. Za sada Toro Rosso može da bude bilo gde u srednjem delu karavana. U povoljnim uslovima može da bude peti tim, a u lošim osmi sve zavisi, ali u svakom slučaju očekuje se velik napredak do kraja sezone.

WILLIAMS

Tim koji je zadnja tri dana testa imao vozača na zanjoj poziciji po vremenu. Po izjavama čelnika tima, bolid lepo funkcioniše, ali je najveći problem zagrevanje guma. Za sada nisu mogli da nađu podešavanje koje će im najviše odgovarati. Takođe problem je i što tim nastupa sa dva neiskusna vozača. Fali im jedan čovek koji će povući tim na stazi i koji zna da podešava bolid u svim uslovima, dok to ne reše, ova legendarna ekipa će biti na samom začelju karavana.

ALFA ROMEO SAUBER

Ekipa je ostala na mestu gde je bila i prošle godine. Napredak je jedino napravljen sa novim Ferrari motorima. Ekipa sad koristi ovogodišnji motor, a prošle godine su koristili motore iz 2016. godine. Šasije je poprilično loša, aerodinamika slaba, automobil je  sve u svemu skoro neupravljiv. U prilog tome govori i velik broj izletanja njihovih vozača. Ostaje da se vidi šta će uraditi po tom pitanju, za sad su na začelju poprilično su sporiji od ostalih.

To bi bilo sve što se tiče poretka timova za ovo sezonu. Još jednom treba naglasiti da su ovo samo predviđanja, ko zna šta se sve može dogoditi do početka sezone. Sezona kreće za dve nedelje na trci u Melburnu. Nadajmo se dugoj, uzbudljivoj sezoni i da do samog kraja ne znamo ko će biti šamion.

Dušan Topić

Foto: Formula1.com Mark Sutton/Sutton Images

(507)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments