1. Home
  2. Prezentacije
  3. GMC Sierra (2019.)
GMC Sierra (2019.)
0

GMC Sierra (2019.)

981
0
Podelite sa prijateljima:

Izuzetak nepisanog pravila

U poslednjih desetak godina, američku automobilsku industriju za zahvatile velike promene. Takozvani srednji brendovi kao što su Pontiac, Saturn, Oldsmobile i Mercury, koji su nekada činili najveću snagu svakog američkog giganta, su ugašeni jedan po jedan nakon što tržište za njih više nije postojalo. Ali General Motorsova GMC divizija je izuzetak tog pravila i ne samo što je preživela krizne godine, već ostvaruje jedan od najvećih profita za najvećeg američkog proizvođača vozila. GMC je nedavno predstavio novu generaciju pikapa Sierra i još jednom se udaljio korak dalje od „blizanca“ Chevrolet Silverada.

Kratka istorija

GMC je osnovan 1902. godine, kao Rapid Vehicle Motor Company, a General Motors ga je kupio šest godina kasnije, promenio ime u GMC (General Motors Truck Company) i, kao što mu ime kaže, u početku služio kao divizija za proizvodnju komercijalnih vozila. Kako je Chevrolet vremenom takođe počeo sa proizvodnjom sličnih proizvoda, GMC verzija bi uglavnom bila nešto luksuznija, bolje opremljena i naravno skuplja. Prvi pokušaj da promeni svoj imidž je bio upravo Sierra pikap, koji je debitovao 1998. godine kao zamena za nekadašnji C/K-Series. Sierra deli platformu, mehaniku i većinu dizajnerskih linija sa Silveradom i igra veliku ulogu za GMC. Naime, od preko 560.000 prodatih GMC-a prošle godine, Sierra je igrala ulogu sa 217.000 primeraka. Ali pad prodaje od 2% u vreme kada većina konkurenata beleži rast nikako nije prošao nezapažen u GM-u, posebno zato što je zajednička prodaja Silverada i Sierre manja nego kod glavnog rivala Forda F-Series. To znači da je pravo vreme za prve promene.

Dizajn

Dizajnerski tim je imao veliki posao da sa minimalnim budžetom učini Sierru drugačijom od Silverada i uspeo je u tom pokušaju. Sierra je veća i agresivnija, ali u isto vreme elegantnija i luksuznija. Farovi prate istu strategiju kao i ostali modeli kompanije, pre svega Terrain krosover, dok je maska hladnjaka veća nego ikada pre. Ona će moći da se dobije u nekoliko različitih verzija, zavisno da li je reč o radničkim ili luksuznijim modelima, ali bogato opremljeni modeli kao što su SLT i Denali će dobiti hromiranu verziju. Ovaj podatak je veoma bitan pošto spomenute dve verzije čine čak 87% ukupne prodaje Sierre. Jedan od detalja koji je specifičan za GMC je nešto što kompanije zove „MultiPro Tailgate„, a reč je o vratima na prikolici. Ona imaju specifičan centralni deo, koji može u nekoliko poteza da se pomeri i na taj način omogući lakši pristup prikolici. Ako to nije dovoljno, onda centralni deo može da posluži i kao stepenica i podnese težinu do 170 kilograma. Još jedan detalj po kojem će se Sierra razlikovati je kutija u prikolici, koja je razvijena od specifičnih ugljeničnih vlakana, a na taj način je čvršća i dugotrajnija (mada neki već sada sumnjaju u visoke troškove popravke). Sama prikolica je i dalje od čelika i ponovo je dobila na dimenzijama.

Enterijer

Kupac će ponovo moći da bira između tri veličine kabine, i to jednu sa dvoje vrata i dve sa četvoro vrata. GMC tvrdi da njegov predstavnik predvodi automobilsku industriju po pitanju prostora za glavu i noge. Tu su i ostali detalji za sitnice, kao što je prostor u zadnjim sedištima za mobilni telefon, tablet i ostale manje stvari. Standardan monitor je osmoinčni dok najbolje opremljene verzije dolaze i sa velikim brojem kamera za veću sigurnost. GMC sa ponosom najavljuje Sierru Denali kao najluksuzniji pikap na američkom tržištu, sa najkvalitetnijom kožom i drvetom koja je nečuvena za neko komercijalno vozilo.

Mehanika

Kao što smo spomenuli, Sierra deli platformu sa Silveradom, što znači da dva pikapa dele i sve motore. GMC je otkrio u kojima motorima je reč, ali ne i njihovu snagu, na šta će publika morati sa sačeka dodatnih nekoliko meseci. Iako je bilo najava da će osnovni motor biti novi 3,6-litarski, GMC je ipak zadržao provereni 4,3-litarski. On je u prethodniku razvijao 285 ks i 414 Nm obrtnog momenta, ali nema sumnje da će dobiti povećanje snage.

Američki proizvođač vozila očekuje da će većina kupaca da se odluči za jedan od dva V8 motora iz ponude. Onaj manji zapremine 5,3 litra je razvijao 355 ks i 519 Nm obrtnog momenta kod prethodnika, a veći zapremine 6,2 litra 420 ks i 635 Nm obrtnog momenta. Vest koja privlači najviše pažnje je novi I6 dizel, zapremine tri litra, a on će debitovati tek 2020. godine i trebalo bi da razvija oko 250 ks i 520 Nm obrtnog momenta. Takođe, kasnije će stići i veće 2500/3500 verzije sa dva motora kao opcijama – benzincem zapremine šest litara (360 ks i 515 Nm obrtnog momenta) i dizelom zapremine 6,6 litra (445 ks i 1.234 Nm obrtnog momenta). Standardan pogon je na zadnje točkove, uz opcioni pogon na sva četiri točka, a jedini menjač kao opcija je desetostepeni automatik.

Zaključak

Sa početnom cenom od 35.300 dolara, Sierra ima identičnu početnu cenu kao Silverado, ali ako kupac izabere bolje opremljene modele onda i cena značajno skače. Primera radi, za modele sa punom opremom u 1500 verziji je potrebno izdvojiti približno 70.000 dolara, a u 2500/3500 verzijama i do 20.000 dolara više. Teško je zaključiti da li će to biti dovoljno da Silverado i Sierra nadmaše Ford F-Series, ali to i nije zadatak GMC verzije već isključivo da privuče one sa dubokim džepom. A taj posao ovaj pikap obavlja i više nego odlično.

Zoran Tomasović

 

 

(981)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments