1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Budućnost je svetlija za komponentaše nego za proizvođače
Budućnost je svetlija za komponentaše nego za proizvođače
0

Budućnost je svetlija za komponentaše nego za proizvođače

230
0
Podelite sa prijateljima:

Paralelno sa uvećanjem iznosa koji proizvođači budžetiraju za istraživanje i razvoj tehnologije autonomne vožnje i električnih vozila, mnogi investitori smatraju da će ekonomski procvat doživeti neko drugi.

Prema brojnim predviđanjima, utemeljenim u ozbiljnim analizama, proizvođači komponenti će biti glavni dobitnici budućih dešavanja u automobilskoj industriji.

Reuters je intervjuisao više investitora, a većina je iskazala najviše interesovanja za ulaganja u kompanije angažovane kao ispomoć proizvođačima: Aptiv, Valeo i Continental. Tek nakon njih, investitori daju velike šanse za uspeh Volkswagenu, Daimleru i Peugeotu.

Ovakvi pogledi investitora nisu bez logike. U doba radikalnih i dugoročnih promena koje vode ka sve kompleksnijim vozilima, proizvođači komponenti, specijalizovani za određena područja, učestvuju u ukupnoj vrednosti krajnjeg proizvoda – automobila, u nikada većem procentu.

Ovo se može smatrati dokazom da se veliki broj inovacija dešava upravo u sektoru proizvodnje komponenti, a ne samo u razvojnim centrima velikih proizvođača. Pored toga, proizvođači su već sada, a u budućnosti će biti još i više, prinuđeni da sve veći deo tereta inovacija i razvoja prenesu na kompanije koje su specijalizovane za pojedine tehnološke oblasti.

“Osećamo snažan rast mogućnosti koje se nalaze pred proizvođačima komponenti, sa boljom perspektivom u odnosu na proizvođače kod kojih su neizvesnosti rastuće a odnose se na sve veću stopu zaduženosti i niske profitne stope koje uslovljavaju i usporen povrat investiranog kapitala,” kaže Markus Moris-Ejton, portfolio menadžer u kompaniji Allianz GI.

Izloženost Allianz Continental European fonda, odnosi se upravo na trend elektrifikacije i na investiciono ulaganje ovog fonda u nemačku kompaniju za proizvodnju poluprovodnika, Infineon, koje predstavlja čak 4,1% ukupnog investicionog portfolija. Pored toga, jedan od najznačajnijih uloga se odnosi i na plasman u znanu firmu Continental.

Tomas Ficdžerald, jedan od menadžera u EdenTree Investment Management, koji u svom investicionom portfoliju poseduje akcije Infineona, kao i švedskog proizvođača bezbedonosne opreme Autoliv i Aptiv,  bivši biznis koji je funkcionisao u kompaniji Delphi, a sada se bavi elektrifikovanim arhitekturama, dao je sledeću izjavu:

“Ove kompanije obezbeđuju tehnološka rešenja za autonomnu vožnju, rešenja konektivtnosti, zajedničku upotrebu jednog vozila od strane više lica, kao i električnog transportnog sistema. Dobro su pozicionirane i očekuje se rast njihovog profita na dugi rok,” kaže Ficdžerald.

Evropski indeks koji prati kretanje akcija u automobilskoj industriji .SXAP je ove godine doživeo pad od 1.3%,  što je manji pad u odnosu na širi indeks STOXX 600 koji je pao za 5.1%.

Za proizvođače automobila, trend elektrifikacije znači ogromne troškove i rizike, kao i odvajanje milijardi evra u rezervne fondove koji bi amortizovali činjenicu da je proizvodnja električnih vozila neprofitabilna ili jedva profitabilna.

Čak i premijum proizvođači koji beleže najviše stope profita, trpe negativne implikacije dolazećih trendova. Daimler navodi da očekuje drastično manji profit “na početku ciklusa promena”.

Neto gubitnici                                                                                             

Paralelno sa naporima vlasti da smanje stepen zagađenosti okoline, proizvođači su planirali da investiraju najmanje 90 milijardi američkih dolara u proces elektirfikacije game, proizilazi iz analize koju je pripremio Reuters.

Veliki deo mamutskog iznosa investicija je uslovljen strogim propisima o zagađenju, koje uvodi Kina kao najveće svetsko tržište za automobile. Naime, 2019. godine, u Kini stupaju na snagu kvote za vozila sa alternativnim tipovima pogona.

“Značajno smo uvećali sopstvenu izloženost riziku zahvaljujući našoj prognozi da će električna vozila postati kompetitivna na tržištu u narednih manje od pet godina,” navodi rukovodilac kompanije Lyxor Asset Management, Fabris Teveno.

Njegova su očekivanja da će komponentaši prodati više proizvoda proizvođačima, koji će u finalu biti najveći gubitnici u procesu zaokreta ka elektrifikovanim vozilima, pritom još i gubeći deo tržišta od novoproklamovanih takmaca poput Tesle. Povrh svega toga, proizvođači trpe ogromne troškove transformacije industrijske postavke za proizvodnju EV.

Neki investitori su svesni i precenjenosti akcija proizvođača komponenti za elektrifikovana vozila – akcije Infineona su porasle za 38% a STMicroelectronicsa za čak 69%, tokom prethodne godine. A elektrifikovana vozila tek treba da dožive ekspanziju tražnje koja je još uvek na niskom nivou.

Fabris Teveno, umesto ovih kompanija, prednost daje proizvođačima pneumatika: Continentalu, Pirelliju  i Michelinu, jer su mu očekivanja da će doći do porasta tražnje za premijum gumama zbog najavljenih većih dometa EV u odnosu na konvencionalna vozila.

On takođe poseduje akcije u kompanijama koje se bave eksploatacijom mineralnih sirovina: Glencore, Eramet i Covestro, kao i proizvođačima industrijskog gasa: Linde i Air Liquide – a što su kompanije koje su svoju budućnost stavile u zalogu uspeha vodoničnih gorivnih ćelija, koja je konkurentska tehnologija u odnosu na, takođe električna vozila, ali koja energiju drže uskladištenu u baterijama.

Teveno, ipak poseduje i akcije proizvođača automobila. Tu su Renault, Nissan i Toyota među najznačajnijima. “Ovo je trka: vrednosti nekih akcija će se promeniti, ali nikada ne znate ko su dobitnici a ko gubitnici.”

Vesli Lebo, koji upravlja fondom za poslovne kombinacije Amundi CPR Asset Management, takođe najinteresantnijim smatra lanac snabdevanja za električna vozila. Umicore je jedan od prvih izbora među 10 najviših. Ova kompanija ima dominantnu poziciju zbog katodnih materijala koji su sastavni deo akumulatora za automobile. Lebo je odlučio da je dobro posedovati i akcije kompanija koje se bave eksploatacijom litijuma SQM SQM_pb.SN, sa sedištemu u Čileu, kao i kompanije Orocobre koja posluje u Australiji.

Gevin Launder, viši portfolio menadžer u Legal & General Investment Management, i dalje pozitivno gleda na performanse nemačkih proizvođača automobila, tvrdeći da će one ciljati da povrate izgubljeno tržišno učešće kroz plasman premijum EV automobila.

On kaže da se nemački proizvođači automobila trude da imaju bolji finansijski kostur od rivala, kao i da su investirali značajnije iznose u istraživanje i razvoj, u odnosu na konkurenciju, tokom prethodnih godina.

Launder zauzima jednu od ozbiljnijih pozicija u Daimleru, koji je nedavno predstavio novi Mercedes-Benz A-Class, koga krase brojne napredne tehnologije.

“Prilično sam siguran da onog trenutka u kom Mercedes počne da plasira vozila koja izgledaju kao Mercedes, pružaju onaj poznati Mercedes osećaj, tog trenutka će zauzeti odličnu poziciju na tržištu,” zaključio je on.

Priredio: Zvezdan Božinović

(230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments