1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kobe Steel skandal, prve tužbe protiv proizvođača čelika i Toyote
Kobe Steel skandal, prve tužbe protiv proizvođača čelika i Toyote
7

Kobe Steel skandal, prve tužbe protiv proizvođača čelika i Toyote

437
7
Podelite sa prijateljima:

Američki potrošači su podneli tužbu protiv kompanija Kobe Steel Ltd i Toyota Motor Corporation, optužujući ih za povrede Zakona o zaštiti potrošača, kao i za prevaru počinjenu tako što su svesno koristili metalne komponente za vozila, koja su nižeg kvaliteta od standarda.

Pokrenuti tužbeni zahtev predstavlja prvi pravni akt većih razmera koji je pokrenut u SAD, protiv kompanije Kobe Steel zbog skandala koji se desio prethodne godine. Postaje i u praksi jasno da je ovo samo početak sudskih procesa protiv kompanija koje su učestvovale na bilo koji način u aferi, u prvom redu, protiv Kobe Steela koji je i uzrokovao problem.

Kobe Steel je kompanija sa tradicijom dugom 112 godina, a predstavlja velikog dobavljača automobilske industrije, za čelik i delove od aluminijuma. Pored toga, kompanija snabdeva i proizvođače iz avionske industrije, industrije vozova. Oko 500 kupaca je prethodne godine dobilo isporuke čelika koji je imao lažne deklaracije o boljim karakteristikama, od stvarnih.

Kobe, koji je treći po veličini proizvođač čelika u Japanu, objavio je u utorak da je ovakva praksa u stvarnosti trajala blizu pet decenija, a da su novootkirveni slučajevi doveli do saznanja da je prevareno 605 klijenata, uključujući i 222 u inostranstvu. Iz kompanije je stigla i najava ostavke Kavasakija, koja bi postala efektivna od 1. aprila.

Tužba koja je podneta u SAD, pre dva dana, predata je Saveznom sudu u San Francisku od strane dva rezidenta Kalifornije, koji žele da predstavljaju sve kupce iz Amerike, koji su kupili Toyota vozila sa delovima neodgovarajućeg kvaliteta.

Prema navodima iz tužbe, Toyotini modeli Prius, Camry, Land Cruiser, kao i Lexus vozila, su izrađivani od čelika, aluminijuma i bakra “van standarda”.

Tužioci navode da su i Toyota i Kobe Steel, zajedno izvršili povredu saveznog Zakona o zaštiti potrošača, zbog navoda o usaglašenosti sa američkim standardima kvaliteta.

“Nismo detaljno pregledali celokupan materijal u vezi sa tužbom. Upravo se bavimo analizom,” naveo je danas portparol kompanije Kobe Steel.

Toyota je odbila da komentariše tužbu.

U specijalnom zahtevu, prosleđenom na adrese 29 proizvođača automobila (uključujući Toyotu), Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju (National Highway Traffic Safety Administration) je zahtevala da se obelodane sve eventualne bezbedonosne implikacije, ukoliko se u gamama proizvođača nalaze vozila sa delovima koje je isporučio Kobe Steel, a koji ne odgovaraju standardima kvaliteta.

Regulator, za sada, nije dao nikakav komentar o eventualnim odgovorima proizvođača, kao ni o eventualnom uticaju na standarde kvaliteta u vezi sa Toyota vozilima.

Tužba koja je predata, sadrži 40 stranica, a u njoj se navode načini na koje su, navodno, kompanije svesno koristile čelik ispod standardnog kvaliteta. Zahteva se odšteta, kao i kažnjavanje tuženih, ali iznos nije naveden u tužbenom zahtevu.

Prema tužiocu, najmanje je šest Toyotinih modela prodavano ili iznajmljivano putem lizing aranžmana, a koji su izrađivani i od spornih materijala isporučenih od strane Kobe Steela. Tužioci navode da loš kvalitet materijala ima odraza na bezbednost i performanse.

Toyota je bila u obavezi da obelodani eventualne detalje o komponentama koje ne zadovoljavaju standarde kvaliteta, s obzirom na činjenicu da se u promotivnim kampanjama proizvođača uvek insistira na bezbednosti, funkcionalnosti i pouzdanosti, kako se navodi u tužbi.

Kobe i Toyota su imali verodostojne informacije i otvoren pristup činjenicama, kako se navodi u tužbi, što implicira da se radi o zajedničkom učešću u prevari.

Četiri fizička lica iz Kanade, koji su kupili vozila sa inkriminišućim komponentama isporučenim od strane Kobe Steela, već je podnelo odštetne zahteve bez navođenja konkretnog iznosa kompenzacije.

Kobe je trenutno pod zasebnom istragom američkog pravosuđa.

Iz japanskog proizvođača čelika je stigla izjava o punoj saradnji sa istražiteljima. Dalji tok događaja je neizvestan.

 

(437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

I, dokle se „stiglo“ sa ovim slučajem?

Zvezdan

Nema dostupnih info

moron

Prevera „u produženom trajanju“ ( od pet decenija )?
Jako teške optužbe za „Kobe“… Ali, i za Toyotu ( ako je istina da je znala šta ugradjuje ).

Odesza

Nažalost dovoljno je vidjeti Crash testove koje provode razne agencije.
Putničke kabine kod Japanskih proizvođača izrazito se vole uvijati i deformirati,slabe torzijske krutosti…
No sve je to PROFIT,na onoliki broj proizvedenih vozila okrenula se ogromna lova.

hercegovac

Teško je povjerovati da poslovicno profesionalni Japanci posezaju za ovakvim prevarama, a jos nevjerovatnije da kod izrade jednog takvog premijum vozila kakav je Lexus nije bilo strozije provjere i kontrole kvaliteta ugrađenog lima i ostalih komponenti od čelika i alminijuma.
Nije valjda da ce i Toyota da nas razocara…

Rade

Neće. Kao što i sam kažeš – teško je poverovati. 😉

Odesza

E onda si naivac…
Kao prvo! U današnjoj autoidustriji nema profesionalnosti.
Šta i svaki kupac dobije Shiatsu masažu prilikom posjeta servisu ?