1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nemci upozorili Trampa da svi gube ukoliko on sprovede šta je naumio
Nemci upozorili Trampa da svi gube ukoliko on sprovede šta je naumio
0

Nemci upozorili Trampa da svi gube ukoliko on sprovede šta je naumio

791
0
Podelite sa prijateljima:

Nemačka automobilska industrija je uzvratila na pretnje američkog predsednika, Donalda Trampa, koji je najavio će podići carinske troškove za BMW, Audi i Mercedes-Benz, upozorivši da će se na taj način kreirati situacija u kojoj svi gube.

U poslednjem natezanju za Evropskom unijom, Tramp je upozorio tokom vikenda da bi mogao dodatno da oporezuje evropska vozila koja se „slobodno slivaju“ u Ameriku, stvarajući „veliku trgovinska nesrazmernost“.

Međutim, sa sve više i više nemačkih automobila koji se proizvode u SAD, ta razlika se smanjila na nekih 64.000 vozila prošle godine, jer su Mercedes i Porsche pojačali izvoz iz američkih fabrika.

„U takvom trgovinskom ratu, postoje samo gubitnici, na svim stranama“ rekao je Bernhard Mates, predsednik lobi grupe nemačke automobilske industrije, VDA, koja predstavlja BMW, Volkswagen grupu i ostale nemačke automobilske kompanije. „Mi pratimo aktuelan razvoj situacije s velikom zabrinutošću.“

Zajedno, nemačke fabrike automobila u SAD proizvode godišnje 804.000 vozila, s tim što se 430.000 izvozi. Broj nemačkih automobila koji se uvoze u SAD, u međuvremenu, pao je za oko 20 odsto od 2014. na 494.000 vozila, kaže VDA.

Trampova reakcija je verovatno potekla iz razloga odsustva američkih marki u Evropi. Dok je Ford među vodećima u regionu, General Motors je prodao Opel, a bio je neuspešan u pokušaju da Chevrolet plasira na evropsko tržište.

FCA prodaje Jeep vozila, dok su Dodge i Chrysler rariteti, jer je Evropa mahom fokusirana na male automobile.

Nemački proizvođači već godinama nastoje da se prošire na američkom tržištu. Od 2013., marke poput Mercedesa, Volkswagena i BMW-a, kreirale su 5.700 radnih mesta, povećavši američko osoblje na 36.500 ljudi, takođe kažu podaci VDA. BMW-ovo najveće postrojenje na globalnom planu je ono u Spartanburgu u Južnoj Karolini, gde se proizvode SUV modeli za kupce u Nemačkoj i drugim destinacijama, dok Volkswagen proširuje svoju kompleks u Čatanugi, u Tenesiju.

Aktuelni trgovinski sporazum „donosi prednosti obema stranama“, kaže Mates, bivši šef Fordovih nemačkih operacija. „Tramp ne bi trebalo tako neoprezno da rizikuje.“

 

(791)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments