1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Range Rover Velar – priča sa dizajn timom
Range Rover Velar – priča sa dizajn timom
0

Range Rover Velar – priča sa dizajn timom

337
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija obožava kožu. Etablirani proizvođači se oslanjaju na kožu u svakoj prilici u kojoj žele da enterijeru daju premijum notu a kupcu poseban osećaj kvaliteta boravka unutar vozila.

Međutim, nije svaki kupac oduševljen kožom. Koža je čvrsta, kruta, hladna, a u nečijim očima čak i dosadna. Broj alternativa je ograničen, posebno uz saznanja da sedišta, na primer, obložena tkaninom, često ostavljaju utisak jeftinoće. S druge strane, postoje i kupci premijum brendova koji životinje vole toliko, da im je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo pojavljivanje kože i proizvoda životinjskog porekla u enterijeru.

Iz tih razloga, Land Rover je odlučio da ponudi nešto novo za kupce svog hit modela Range Rover Velar, a koji nisu previše zainteresovani za standardne izbore koje nudi automobilska industrija. Premijum tekstil je umenički dodir koji oplemenjuje enterijer sa značajnim nivoom upotrebe tkanine. Ovu proizvodnu liniju tkanaina i tekstila razvija danski proizvođač, ili bolje reći, ekspert iz ove oblasti, kompanija Kvadrat. Ovo je prvi enterijer ove vrste koji je ponuđen u premijum vozilu, ali svakako nije poslednji.

Sedište kompanije Kvadrat se nalaizi u danskom gradu Jutland, a posetom ovom centru, dobija se uvid u to kako će izgledati enterijer premijum vozila budućnosti. Ejmi Frasčela je šef za izbor boja i materijala u okviru dizajn tima kompanije Land Rover.

Tokom petogodišnjeg perioda, koliko je trajala razvojna faza Velara, dizajneri Land Rover tima su bili u velikom izazovu da kreiraju premijum enterijer, ali mimo onoga što tradicionalna shvatanja luksuza podrazumevaju. “Što se mene tiče, Kvadrat je referentna firma u oblasti tekstilnih materijala,” objasnila je Frasčela.

Danska firma je više orijentisana ka kreiranju i isporuci premijum materijala hotelima, kao i firmama koje se bave dizajniranjem i uređenjem kancelarijskih prostora, a svake godine je član hiljada raznih dizajnerskih timova. Materijali koje Kvadrat proizvodi su često korišćeni i od strane modne industrije. Ipak, saradnja sa Land Roverom nije prva ove vrste za kompaniju. Kvadrat je osmislio i proizveo materijale za enterijer koncepta BMW Vision EfficientDynamics iz 2009. godine, koji je bio u neku ruku, uzor za BMW i8.

Napori koje je Kvadrat uložio u smislu razvoja Velara bili su prevashodno uspereni na razvoj vunenih i poliester tekstila za prekrivke sedišta, odmorišta za ruke. Ovi materijali ostavljaju neuporedivo topliji utisak u očima u odnosu na hladnu i krutu kožu. Korišćeni materijali deluju trajno, toplo, ali iznad svega izgledaju moderno i usklađeni su sa opštim karakterom Velara.

Pored ovih materijala, Kvadrat je izabrao i mikrofiber za umetnute delove na sedištima, zatim PVC lajsne koje su prijatne i mekane na dodir. Dalje, korišćeni su trimovi izrađeni od plemenitog drveta ili plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Enterijer Velara je praktično, miks plemenitih materijala koji su uklopljeni na način da ostavljaju utisak vrhunskog premijum doživljaja.

Velike količine samopouzdanja su nešto što je veoma spojivo sa Velarom, tvrdi Frasčela. “Godinu ranije u odnosu na početak Velar projekta, bilo je klijenata koji su zvali kompaniju kako bi naglasili da žele da kupe Evoque, ali samo kada to budu mogli da učine, a da ne moraju da gledaju nikakve kožne detalje u enterijeru.,” navela je ona. Kao potpuno novi model Land Rovera, Velar je izašao u susret ovakvim preferencijama kupaca.

Land Rover ne gaji iluzije da je ponuda premijum tekstila omiljeni izbor svakog kupca, ali isto tako je svestan da je enterijer izrađen uz obilatu primenu vune jednako trajan kao oni koji se oslanjaju više na korišćenje kože. Takođe, vuna je potpuno u harmoniji sa opštim mačo imidžom brenda, poznatog po proizvodnji vozila sa izvanrednim terenskim sposobnostima.

“Ovo je potpuno dorađen proizvod, koji vrši svoju funkciju a i dalje intenzivno pruža onaj premijum doživljavaj. Ovakvim materijalima se mogu pripisati mnogi plemeniti atributi koji nisu baš svojstveni za ostale izbore,” tvrdi Frasčela, dodajući da se ovakvim materijalima manipuliše ručno, kao i da se proces proizvodnje i ugradnje lakše kontroliše. Sa takvim stavovima koje promoviše, Land Rover pruža kupcima neki vid garancije da će ovakvi enterijeri biti dugovečni, u upotrebi u domaćinstvima, ali i automobilskoj industriji. Koliko je ovo bolja ponuda u smislu zaštite životinja, ne treba ni trošiti reči, mada veganima, neshvatljivo, smeta i upotreba vune. Iz tog razloga, alternativna rešenja se traže u dodatnim procesima istraživanja i razvoja, navodi šefica.

Prvi čovek kompanije Kvadrat, Anders Bajrijel priznaje da je enterijer izrađen od premijum tekstila, osnovno polje interesovanja za njegov tim. “Za nas je veoma stimulativno da radimo na alternativnom uređenju prostora,” objašnjava on. “Sada se bavimo temeljnim istraživanjem onoga što bi mogli u vezi sa tim da ponudimo automobilskoj industriji, i radujemo se i nadamo novim angažmanima i novim ugovorima.”

Bajrijel je hodajuća refleksija hladnog, skandinavskog poimanja dizajnerske filozofije, ali u saradnji sa britanskom kompanijom se trudi da unese i tu aristokratsku notu u idejna rešenja. Klijenti sa sedištem u Velikoj Britaniji, učestvuju sa 10% u ukupnim prihodima koje Kvadrat ostvaruje, a pored toga, danska kompanija poseduje 30% kapitala britanskog WooltexUK. U pogonima ove engleske kompanije sa sedištem u Hadersfildu, izrađuje se premijum tekstil materijal za enterijer Range Rover Velara. U ovim pogonima je izmešteno oko 50% ukupne proizvodnje kompanije Kvadrat, a tamo radi oko 200 zaposlenih radnika.

“Sarađujemo sa svetskom elitom, bez izuzetaka,” objašnjava Bajrijel. “Ali želimo i nove klijente, posebno su nam interesantni ambiciozni klijenti.”

Samopouzdanje kojim ovaj rukovodilac zrači, jasno sugeriše da Kvadrat ima još kečeva u rukavu, kao i da nakon Velara, slede i novi projekti za automobilsku industriju.

Izvor: AutoExpress

 

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments