1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (IV deo)
Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (IV deo)

Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (IV deo)

317
0
Podelite sa prijateljima:

E segment

Severnoamerički model Taurus predstavlja veliki sedan koji se u proizvodnji nalazi od modelne 2010. godine. Treće generacija Taurusa je, ništa drugo, do preoblikovan prethodnik, uz korišćenje platforme koja je prvi put upotrebljena tokom 1998. godine, i lansiranja prvog Volvoa S80. Na američkom tržištu, ovaj automobil je rival modelima poput: Chrysler 300, Nissan Maxima, Toyota Avalon i Chevrolet Impala.

Ford Taurus (2018.)

Aktuelni Taurus nosi kodnu oznaku D258 a za pogon koristi V6 agregat, zapremine 3,5 litara, uz 265 konjskih snaga, koje se prenose na točkove putem šestostepene automatske transmisije. Snažnija, biturbo verzija istog agregata, rezervisana je za SHO verziju, koju odlikuje pogon na svim točkovima.

Ford je predstavio restilizovanu Taurus gamu na Salonu automobila u Njujorku 2011. godine. Ovaj model je, dve godine kasnije, dobio opcioni agregat sa samo četiri cilindra, ali i 237 konjskih snaga. Radi se o 2.0 EcoBoost jedinici sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem. Osnovna ponuda za Taurus iz 2013. godine, bila je pomenuti V6 3.5 agregat, sa 290 konjskih snaga, dok je SHO verzija zadržala snažniju verziju istog agregata, od 365 “konja”.

Četvrta generacija Taurusa je imala svetsku premijeru na Salonu automobila u Šangaju u aprilu 2015. godine. Trenutno se proizvodi samo u Kini. Model sledeće generacije će verovatno biti dopreman na severnoameričko tržište iz Kine, a moguće je da će proizvodnja Taurusa biti potpuno ukinuta, s obzirom da prodajne brojke deluju veoma sumorno, u ovom segmentu.

je model koji je razvijen u Australiji, a u Kini, kao mestu proizvodnje, nosi oznake Ford Jinniuzuo. Svetski debi limuzine duge 4.996 milimetara, desio se u aprilu 2015. godine, na istom mestu kao i četvrta generacija Taurusa, koja je u osnovi isti automobil. Za kinesko tržište, automobil je dostupan u tri benzinske turbo punjene EcoBoost verzije, sa sledećim karakteristikama: 181 ks iz 1,5-litarskog agregata; 245-ks iz 2,0 litarskog četvorocilindarskog motora, kao i V6 verzija agregata zapremine 2,7 litara, sa 329 konjskih snaga.

Ford će verovatno ovaj model izvoziti u Severnu Ameriku, pre nego što će doneti odluku o lokalnoj proizvodnji.

Redizajn modela za kinesko tržište će se desiti naredne godine, dok je predstavljanje naslednika modela Taurus/Jinniuzuo zakazano za 2022. godinu. Njegova arhitektura treba da bude izvedena iz FWD/AWD platforme, koja će biti uvedena sa četvrtom generacijom Focusa.

Sportski automobili

Šesta generacija Mustanga je na severnoameričkom tržištu predstavljena za modelnu 2015. godinu. Mustang se prvo pojavio u prodajnim salonima SAD i Kanade, na jesen 2014. godine, a zatim u Kini (januar 2015.), a pet meseci kasnije, u hedžbek i kabriolet verziji, i na pojedinim evropskim tržištima. Modeli za specijalna tržišta (Velika Britanija, Japan, Australija, Novi Zeland) posedovali su volan sa desne strane pa su iz tog razloga, na ta područja stigli tek u novembru iste godine.

Perofmantni Shelby GT500 je zamenjen modelom Shelby GT350. Ovaj automobil je premijeru imao na Salonu automobila u Los Anđelesu u novembru 2014. godine. Pokretan je V8 agregatom zapremine 5,2 litra, a u prodajne salone je stigao tokom naredne godine. Još ekstremniji derivat, Shelby GT350R, predstavljen je 2015. godine na manifestaciji u Detroitu. Proizvodnja je započela avgusta iste godine.

Ford Mustang Shelby GT350

Predviđene su dve restilizacije za šestu generaciju ovog modela: prva za tekuću modelnu godinu, uz prezentaciju na Salonu automobila u Detroitu, uz opasku da je Ford izabrao da izbegne ranije predstavljanje putem interneta. Istovremeno, kabriolet je nenajavljeno predstavljen na dan 20. januar 2017. Naredna restilizacija je najavljena za 2020., dok bi sedma generacija trebalo da bude lansirana krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

Uz to, za modelnu 2018. godinu, prekinuta je proizvodnja modela sa V6 3,7-litarskim agregatom, dok je V8 zapremine 5.0 litara dobio dodatnu snagu. EcoBoost 2,3-litarski agregat je ostao istih karakteristika, ali oba motora sada mogu, opciono biti uparena sa desetostepenom automatskom transmisijom. Ovi modeli su dostupni na američkom tržištu od oktobra prošle godine.

Mustang Hybrid je u fazi razvoja, kako je potrvđeno u kompaniji još pre 14 meseci. Ova verzija će koristiti usluge V8 motora a karakterisaće je “visok obrtni moment i pri niskim obrtajima“, što u prevodu znači da je potvrđen Mustang V8. Ovaj model će se proizvodi zajedno sa ostalim izdanjima iz Mustang game, u mičigenskim postrojenjima u Flet Roku, počev od 2020. godine, a kupcima će biti dostupni samo u Severnoj Americi. Ipak, moguć je i izvoz, ali ne pre 2021. godine.

Hibridna verzija je predviđena za proizvodnju, zajedno uz drugu restilizaciju, šest godina starog Mustanga, koja bi trebalo da se desi krajem leta 2020. godine.

Najskuplje Fordovo vozilo je svakako model GT. Superautomobil sa centralno postavljenim motorom je predstavljen na detroitskoj manifestaciji u januaru 2015. godine, tada u još uvek prototip formi.

Dizajniran je kao neki vid omaža modelu koji je učestvovao na Le Manu tokom šezdesetih godina prošlog veka: Ford GT Le Mans racer. Planirano je njegovo predstavljanje na način da se desi na pedesetu godišnjicu od plasmana na prvo, drugo i treće mesto trke Le Mana 24 časa, modela originalnog GT, koji je ovo postigao 1966. godine.

Ford GT

Koristi agregat koji je snažniji od 600 konjskih snaga, a što je izvučeno iz Fordovog V6 EcoBoost agregata zapremine 3,5 litara. Ovaj model je izrađen uz obilnu primenu plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. Osnovna transmisija je sedmostepena automatska sa dvostrukom spojnicom.

Kanadski Ford je u februaru 2015., najavio da će GT biti na proizvodnim pogonima u Ontariju, počev od kraja 2016. godine. Multimatic, čije je sedište u Markamu, proizvodi ovaj model. To je ista kompanija koja je proizvodila Aston Martin One-77, limitiranu seriju automobila koja je predstavljena 2009. godine. Multimatic već proizvodi komponente za sistem oslanjanja za Ford F-150.

Očekuje se proizvodnja od oko 1.000 automobila, do kraja 2020., kako navode u Fordu. Proizvodnja je počela decembra 2016., a prvi automobili su isporučeni kupcima krajem tog meseca. Iz kompanije je stigla objava da je pristiglo 6.506 narudžbi od kupaca iz celog sveta, a da će prvih 500 vozila biti isporučeno do kraja ove godine. Narednih 500 primeraka će biti proizvedeno u 2019. i 2020. godini.

Multimatic je proizveo prvih 43 GT-a tokom prvih sedam meseci proizvodnje, a kako proizilazi iz podataka koje je Ford obelodanio, a što je značajno manje od najavljenih 250 komada godišnje.

Priredio Zvezdan Božinović

 

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments