1. Home
  2. Vesti
  3. Takata skandal dobija na zamahu – proglašen obavezni opoziv na nekim tržištima
Takata skandal dobija na zamahu – proglašen obavezni opoziv na nekim tržištima
1

Takata skandal dobija na zamahu – proglašen obavezni opoziv na nekim tržištima

292
1
Podelite sa prijateljima:

Globalna Takata tragedija oličena u krizi izazvanoj masovnim opozivom zbog neispravnih vazdušnih jastuka dobija nove epizode. Sada vesti stižu iz Australije, gde je savezna Vlada objavila obavezan opoziv.

Priče o strožijim akcijama koje bi po ovom pitanju morale da se sprovedu su u toku još od jula 2009. godine, kada se desio prvi od ukupno 23 smrtna ishoda, upravo zbog neispravnih Takata vazdušnih jastuka. U septembru te godine, Vlada Australije je objavila po prvi put da razmatra obavezan, zakonom definisan opoziv, po ovom pitanju.

Predlog je pripremio tadašnji Ministar za malu privredu, Majkl Mekkormak, koji je sada na funkciji zamenika premijera.

Majkl Šukar, jedan od zvaničnika Vlade, danas je opoziv učinio zakonski obaveznim, sa detaljima objavljenim na internet portalu Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača (Australian Competition and Consumer Commission – ACCC).

Obavezni opoziv, u odnosu na standardni se odlikuje višim nivoom hitnosti u realizaciji težnji koju sprovode automobilski brendovi, a što im ide veoma otežanim tempom. Sada su pod pritiskom da u što kraćem roku identifikuju i zamene neispravne vazdušne jastuke.

Proglašavanje opoziva obaveznim, nesumnjivo će doprineti tome da vlasnici pogođenih vozila, zahtevaju od distributera zamenska vozila i naknade štete. Pored toga, i nadzor koji će sprovoditi ACCC kao i Odsek Vlade za infrastukturu, biće striktan i izvestan.

Kao što je objavljeno prethodne godine, opozivom se od svih brendova zahteva zamena defektnih Takata vazdušnih jastuka do kraja 2020. godine, sa prioritetom ka najvažnijim za bezbednost jastucima (alfa jastuci), odnosno sa obavezom da se prvo zamene vazdušni jastuci čije odsustvo predstavlja najveći bezbedonosni rizik.

Prema podacima kojima raspolaže ACCC, brendovi i modeli koji su pogođeni takozvanim, gore pomenutim alfa vazdušnim jastucima uključuju sledeće marke: BMW, Honda, Mazda, Nissan i Toyota. Vrlo je važno napomenuti da nisu svi modeli jednog proizvođača u problemu, a mnogi od njih su objavili i značajan napredak u zameni neispravnih vazdušnih jastuka.

Bilo kako bilo, objave novih i osveženih informacija o progresu u zameni, dolaze skoro svake nedelje. Dok proizvođači vredno rade, broj opozvanih vozila nezadrživo raste.

Neki proizvođači, kao Honda i Mitsubishi, na primer, tvde da su mnogobrojna pisma sa pozivom vlasnicima da dovezu automobile u servis na intervenciju, ostala bez odziva, pa je dodatni trud uložen da se vozači alarmiraju preko društvenih mreža.

Procenjuje se da je broj pogođenih vozila ovim problemom, u Australiji dostigao cifru od četiri miliona, odnosno 20% od ukupne flote automobila na tom kontinentu. Na globalnom nivou, pogođeno je 100 miliona vozila.

Zašto je proizvođačima potrebno toliko puno vremena kako bi identifikovali pogođena vozila i zamenili neispravne vazdušne jastuke?

Kašnjenje u interventnim popravkama pogođenih vozila, zajedno sa opštom nesigurnošću koji su uopšte modeli pogođeni, zajedničke su tačke frustracije i straha vlasnika automobila.

Proizvođači su naglasili da je proces identifkacije pogođenih vozila dug i mukotrpan, i da se očigledno ne može svesti na proste pretrage po brojevima šasije. Svi do jednog tvrde da su maksimalno angažovani na rešavanju problema. Zatim, svi proizvođači navode da je dinamika njihovog rada na zameni vazdušnih jastuka, u značajnoj meri uslovljena vremenom neophodnim za isporuku ispravnih primeraka.

Predstavnici proizvođača automobila nisu bili raspoloženi za dalje komentare, a naglasili su pride, da su ostavljeni na nemilost kupcima i zakonskoj regulativi, bez ikakve pomoći glavnog krivca za ovaj skandal, kompanije Takata, koja je završila u bankrotu.

Saslušanja koja su se odigrala u američkom Senatu, dovela su do priznanja krivice od strane kompanije Takata, tokom 2014. godine, iako su predstavnici japanskog proizvođača davali odgovore koje su mediji nazvali konfuznim i nejasnim.

Dok su proizvođači automobila na američkom tržištu pristali da ponude zamenska vozila vlasnicima, najpogođenija kompanija skandalom je postala Honda, sa preko deset miliona vozila sa instaliranim neispravnim vazdušnim jastucima.

Da američki građanin kao kupac, nije zaštićeniji samo od evropskog kolege, govori i činjenica da ni Australijanci nisu dobili ni približne ponude od proizvođača. Njima je ponuđeno da ostave svoja vozila u servisu i sačekaju popravku, bez opcije korišćenja zamenskog vozila.

Pratimo dalji razvoj dešavanja uz utisak da vozači na našim prostorima nisu ni svesni koji problem mogu da izazovu ovakvi neispravni vazdušni jastuci.

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kaže mi „tetka“ iz USA da je na svom accordu ( iz 2007 ) do sada imala pet puta opoziv zbog air bagova. I da je to već dosta nervira. Kaže: „Svaki put kada dovezem kola kod dilera na servis, samo čekam da li će opet da mi kaže za novi recall za air bag.“