1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Toyota predstavila agregate i menjačke jedinice za TNGA platformu
Toyota predstavila agregate i menjačke jedinice za TNGA platformu
0

Toyota predstavila agregate i menjačke jedinice za TNGA platformu

300
0
Podelite sa prijateljima:

Novi benzinski i hibridni pogonski sklopovi, kao i inovativna CVT transmisija, trebali bi da unaprede efikasnost i performanse Toyota modela budućnosti.

Toyota je obelodanila detalje nove palete agregata i transmisija za buduće modele koji će počivati na novoj TNGA platformi, čak i pre nego što je predstavila same automobile koji će profitirati od primene ovih najmodernijih tehnoloških rešenja.

Novi 2.0 litrarski benzinski agregat, iskorišćen za po jedan konvencionalni i hibridni pogonski sklop, najavljeni su od strane proizvođača, zajedno sa bivšim Dynamic Force Engine. Toyota se pohvalila vodećim rezultatom na svetskom nivou, u pogledu termalne efikasnosti, kao i poboljšanom krivom obrtnog momenta u celom opsegu rada radilice. Pored toga, proizvođač tvrdi da će ova postavka biti usklađena, ne samo sa aktuelnim, već i budućim zahtevima emisione regulative.

Novi hibridni pogonski sklop, baziran na upotrebi elektropotpomognutog benzinskog agregata, praktično predstavlja revidiran pogonski sklop viđen u novom Priusu, a biće iskorišćen za veliki broj modela unutar game, vodećeg (po prodaji) svetskog brenda.  Ovakav pogonski sklop omogućava da se maksimalna snaga postiže na nižem broju obrtaja radilice, a za pogon će koristiti srazmerno više energije iz baterijskih jedinica, nego ikada ranije.

Uporedo sa ovim postignućem, Toyota je takođe razvila novi tip CVT menjačke jedinice. Navodi se da je novi sklop efikasniji u poređenju sa prethodnim za 6%, prevashodno zbog smanjenih gubitaka mehaničke prirode. Novi set mehaničkih zupčanika se sada efikasnije koristi i pri nižim obrtajima motora, a doprineće eliminisanju sporog inicijalnog odziva CVT menjača, kao i poboljšanim performansama. Toyota uz sve ovo navodi i 20% “bržu izmenu prenosa” novog menjača.

Dalje, razvijen je i novi manuelni šestostepeni menjač, koji je za sedam kilograma lakši od prethodnika, što dodatno doprinosi povećanoj efikasnosti. Obrtaji motora su, kada je ovaj menjač instaliran, takođe automatski prilagođeni tokom izmene stepena prenosa, što olakšava samu promenu, odnosno čini je sofisticiranijom.

Naposletku, Toyota je predstavila i dva nova sistema pogona na točkovima obe osovine. Benzinski modeli će koristiti novi Dynamic Torque Vectoring AWD sistem, koji će se oslanjati na unapređenu mehaniku za prekid isporuke snage ka zadnjim točkovima. Drugi sistem pogona na svim točkovima se odnosi na hibridne verzije, a karakteriše ga to što će 30% više obrtnog momenta slati na zadnje točkove, u poređenju sa starim rešenjem.

 

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments