1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche se ipak ne odriče dizel motora
Porsche se ipak ne odriče dizel motora
1

Porsche se ipak ne odriče dizel motora

274
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche očekuje da će lansirati dizel verziju nove generacije Cayennea ove godine.

Dizel pogon se razmatra i za manji Macan, kaže visoki Porscheov funkcioner, negirajući nedavne izveštaje da Cufenhauzen napušta ovu tehnologiju.

„Nismo rekli da se odričemo dizela“, kaže šef prodaje Porschea, Detlef fon Platen. „Trenutno, proces planiranja predviđa dizel motor za Cayenne a verovatno i za Macan. Što se SUV modela tiče, dizel pogon je potpuno racionalan, jer u ovom segmentu kupci žele visok obrtni moment i dobru autonomiju.“

Porsche je debitovao sa novim Cayenneom na prošlogišnjem IAA u Frankfurtu. Macan će biti osvežen ove godine, na početku druge polovine svog životnog ciklusa. Nova generacija Macana, koja će najverovatnije na scenu da stupi 2021., očekuje se da primi kompletan električni tretman. Porsche je nedavno udvostručio investicije u okviru petogodišnjeg plana vezanog za razvoj električnog pogona, na šest milijardi evra.

Na pitanje kada bi Cayenne dizel mogao da stigne na evropsko tržište, fon Platen je rekao: „Verovatno u toku ove godine.“

Fon Platen je takođe umanjio važnost dizela za Porsche, naglasivši da kompanija niti proizvodi niti razvija dizel motore, već oni dolaze iz Audija.

„Dizel nikada nije bio ekstremno relevantan za nas. Samo oko 14 odsto od 246.000 vozila koja prodajemo na globalnom planu se odnosi na dizel“, rekao je fon Platen, koji veći potencijal vidi u elektrifikaciji game. „Mi vidimo veliku potražnju za „plug-in“ hibridima, posebno što se nove generacije tiče, čija je autonomija čisto na električnu struju povećana na 50 kilometara sa 36. To igra važnu ulogu.“

Do integracije Porschea u VW grupu, leta 2008., i promene menadžmenta koja je usledila, proizvođač iz Cufenhauzena se snažno opirao korišćenju dizela. Prvi dizel se pojavio već sledeće godine, u Cayenneu.

 

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mikelangelo

Realno, smaranje je voziti auto koji na svakih 300km mora na pumpu…