1. Home
  2. Vesti
  3. BMW ne sme da zapostavi segment lakih komercijalnih vozila
BMW ne sme da zapostavi segment lakih komercijalnih vozila
0

BMW ne sme da zapostavi segment lakih komercijalnih vozila

391
0
Podelite sa prijateljima:

Tržišna utakmica za prevlast u premijum segmentu je sve napetija.

Posle višegodišnje dominacije BMW grupe u odnosu na rivale, nedavno je Daimler preuzeo primat. Koliko je ovaj poredak važan premijum proizvođačima govori i činjenica da čelnici minhenskog giganta iz Australije, vrše pritisak na centralu da kompanija konačno probije barijeru i uđe u segment lakih komercijalnih vozila, koji ne pokazuje nikakve znake slabljenja. Kao poseban dodatni razlog, navodi se i prisustvo arhirivala u ovom segmentu, Mercedes-Benza.

U razgovoru sa medijima u Kanberi, a povodom lokalne prezentacije nedavno testiranog modela BMW X2, šef BMW-a za Australiju, Mark Verner je priznao da bi bilo potpuna glupost od strane kompanije da nastavi da ignoriše tržišne trendove.

“Ne možemo da držimo oči zatvorenim, niti da zanemarujemo signale koji stižu sa tržišta,” naveo je Verner.

Iako Ford Ranger, Toyota HiLux i Mercedes-Benz X klase ne nose u sebi privlačnost SUV pojave ili putničkog automobila, na primer, oni se takmiče u najbrže rastućem segmentu u Australiji, a na nekim čak i dominiraju. Ovde možemo navesti primer Tajlanda.

Znajući sve to, BMW Australija je sve glasniji u pozivima upućenim matičnoj kompaniji, kako bi se pristupilo istraživanju mogućnosti da BMW Nemačka, razvije svog predstavnika u segmentu lakih komercijalnih vozila.

“Prilično smo agresivni u nastojanju da animiramo matičnu kompaniju u pogledu proizvodnje lakih komercijalnih vozila i pikap modela, i duboko smo ubeđeni u to da moramo da se uključimo u ovaj tržišni segment. Jasno smo stavili centrali na znanje naše stavove, i sada smo već sasvim sigurni da je ideja u ozbiljnom razmatranju od strane čelnika. Zavisno od rezultata analize, uslediće odluka. Još je rano za prejudiciranje ishoda pitanja koje smo pokrenuli, ali je sasvim sigurno da ćemo biti presrećni ukoliko se donese afirmativna odluka u vezi sa našim predlogom.”

Predstavljanje modela Mercedes-Benz X klase deluje da će potpuno da uguši i onemogući pretenzije ka povratku na premijum tron, koje BMW sigurno gaji.

“Ako pogledate podatke sa tržišta, više od 150.000 lakih komercijalnih vozila je prodato prethodne godine, u odnosu na 1,1 milion ukupno prodatih primeraka iz svih segmenata. Ti podaci otkrivaju rast segmenta pikap i lakih komercijalnih vozila za nekih 17%,” poentirao je Verner.

Verner je odbacio tezu da je BMW brend nespojiv sa pikap modelima, podsećajući da su slični argumenti izneti i prilikom lansiranja prve generacije veoma uspešnog SUV modela X5, još davne 1999. godine. Danas, serija X iz BMW-a beleži najbolje tržišne rezultate na globalnom nivou, u poređenju sa ostalim vozilima iz game.

“Na kraju dana, sve se svodi na to da moramo da pratimo želje kupca. To nas dovodi do pitanja svih pitanja: da li BMW genetski kod, odnosno da li BMW kao brend može da podnese uvođenje pikap modela u ponudu. Ovo je osnovno pitanje na koje moramo da pružimo valjan odgovor.

Ali, sa inženjerske tačke gledišta, sve je moguće. Jedino pitanje je ono koje je gore izrečeno. Da li će pikap, eventualno ugroziti opšti imidž BMW brenda.”

Imajući u vidu BMW upliv u ponudu modela sa pogonom na točkovima prednje osovine, kao i širenje krosover game, koji nisu suštinski ugrozili ono što plavo beli propeller predstavlja u svetu automobila, ne vidimo da bi lansiranje pikap vozila oštetilo imidž. Posebno ne zbog toga što bi minhenski proizvođač u ovom segmentu sledio liderstvo Mercedes-Benza. Čini nam se da je pitanje uvođenja lakih komercijalnih vozila u BMW gamu, pitanje koje počinje sa “kada”, a ne dilema oličena u sekvenci “da li”.

 

 

(391)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments