1. Home
  2. Vesti
  3. Šta proizvodi karakterističan zvuk pri vožnji unazad? (video)
Šta proizvodi karakterističan zvuk pri vožnji unazad? (video)
6

Šta proizvodi karakterističan zvuk pri vožnji unazad? (video)

20.24K
6
Podelite sa prijateljima:

Verovatno ste se zapitali, zašto dolazi do karakterističnog zvuka prilikom vožnje unazad? Dok se, dok vozimo u nekom od stepena prenosa napred, ne čuje ništa, s druge strane, „rikverc“ proizvodi karakteristično „zviždanje“.  Objašnjenje za ovaj „fenomen“ je prilično jednostavno.

Odgovor leži u zupčanicima. U većini menjača, zupčanici za vožnju unapred su sa spiralnim, zavojnim zubima, koji su konstatno međusobno umreženi. Uglovi zuba ih održavaju u konstatnom međusobnom kontaktu, što zupčanike čini tihim.

Kada se ubaci u rikverc, kod većine menjača dolazi do prebacivanja na cilindrične zupčanike s ravnim zubima. Oni se koriste iz vrlo prostog razloga – mnogo su jeftiji za proizvodnju od helikoidnih zupčanika, a s obzirom na to da „rikverc“ koristi tri zupčanika da bi obrnuo smer spojničkog vratila menjača, nema potrebe za komplikovanjem.

Takođe, u slučaju cilindričnih zupčanika, nema potrebe za sinhronom, što dodatno štedi novac.

Kada razmišljamo o zupčanicima, u glavi su nam uvek ravni zupci. Kod njih, prilikom uzupčenja i rada, uvek dolazi do udarca jednog o drugi zub, jer oni ne poseduju uglađenu operativnost helikoidnih zupčanika. Kada ravni zubi naprave kontakt, oni se zapravo sudaraju i kreiraju zvuk. Jedan kontakt zuba o zub se verovanto ne bi ni čuo, međutim, kada su u pokretu, zupčanici kreiraju seriju „klikova“, koji kada se spoje, daju karakterističan zavijajući ton.

Evo šta se dešava. Kada se ručica menjača ubaci u „rikverc“, angažuju se zupčanici s ravnim zubima, koji lupkaju jedni o druge. Što je veća brzina, povećava se frekvencija kontakta, a samim tim i zvuk postaje viši.

Kod trkačkih automobila, čest je slučaj da su svi zupčanici sa ravnim zubima, jer oni ne proizvode nešto što se zove „osno opterećenje“ ili „potisna sila“, koja se generiše konstantno umreženim, kliznim kontaktom zuba helikoidnih zupčanika.

Izvor: Jalopnik

 

 

(20241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Maja

Mi koji živimo u zgradi gde je blizu Maxi magacin pomislite kako nas izludjuje buka to pištanje kamiona koji ide u rikverc zatvaranje prozora ne pomaze i koliko mučite i maltretirate ljude koji kunu i Maxi i kamione i onog ko je smislio da stavlja te jeftine zupčanike.Pomislite na to kad pišete da skuplji nisu potrebni.

Renault Terminator

Treba to pistanje kamiona kada ide u rikverc da bude jos glasnije,slabo se to cuje.Ja kada idem u rikverc sa sve prikolicom pjesaci k’o da jedva docekaju,odmah trce iza prikolice sa svih strana,nevjerovatno..To pistanje treba da bude toliko glasno da one koji su u blizini kamiona zaboli usi da ih natjera da bjeze od kamiona a ne da bukvalno trce pod kamiona.

Kamiondzija

TNT

Malo je Maja promašila – članak (inače star dve godine) je o zvuku koji proizvodi menjač, a ona misli na „beep-beep” zvuk, veštački generisan…

Maja

Da, na to sam mislila na bip u rikvercu.

Maja

Želim ti da živis u blizini magacina pa da uživaš u pištanju u stanu po ceo dan kao mi. Živimo bez kiseonika a ni zatvaranje prozora ne pomaze. Ubijaju celo naselje bukom,remete mir zbog psihopatskog izgovora da tobože stite.Onima koji su to smislili želim da njima i njihovoj deci pište kamioni pod prozorom. Ubice!

Renault Terminator

Ja to slušam svaki dan.Od pištanja još niko nije umro,bar ja ne znam.A to pištanje je sigurno nekome spasilo život a nekome ni to pištanje nije bilo dovoljno pa opet podleti pod kamion jer je idiot,ja stvarno ne znam kako drugačije nazvati takve ljude koji su svoj nemar i idiotizam u većini slučajeva platili glavom a vozaču napravili pakao od života.
Mene da pitaju,ja bi da u moj kamion ugrade sirenu od voza i kad ubacim u rikverc da se čuje na 5 kilometara da je Terminator ubacio i rikverc da goni na rampu,za idioti mora tako.