1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Prvi predsezonski F1 trening doneo potvrdu favorita i sjajno izdanje Toro Rosso-Honde
Prvi predsezonski F1 trening doneo potvrdu favorita i sjajno izdanje Toro Rosso-Honde
0

Prvi predsezonski F1 trening doneo potvrdu favorita i sjajno izdanje Toro Rosso-Honde

375
0
Podelite sa prijateljima:

Počelo je! Danas u 9 ujutru krenula su prva testiranja u Formuli 1 za sezonu 2018. Pre samog starta Toro Rosso i Force India promovisali su svoje nove bolide. Testovi su počeli u 9 i 10 sa malim zakašnjenjem.

Prvi na stazu izašli su Hartli u Toro Rossu koji je ove godine jedini tim koji koristi Hondine motore, i Botas u novom WO9 Mercedesu. Ubrzo za njima izlazi većina ostalih timova. Kako se i očekivalo, prvo značajnije vreme postavlja Botas sa vremenom kruga 1:22,952. Ostali timovi nisu ni imali šansu da odgovore, u poslednjoj krivini Fernando Alonso u svom novo McLaren-Renaultu završava u šljunku. Izletanje je uzrokovalo otpadanje zadnjeg levog točka sa bolida. Rezultat je bila crvena zastava koja je trajala desetak minuta dok bolid nije ukonjen. Alonso je zbog štete na bolidu propustio narednih nekoliko sati testiranja.

Ironija je veća time što je nakon nastavka Toro Rosso sa Hondinim motorima, kojih je McLaren jedva čekao da se reši, napravio znatno više krugova od njih. Iz garaže tima dolazile su samo reči hvale kako na račun Honde tako i na račun šasije koji je napravio Toro Rosso za ovu sezonu.

Možda najveće iznenađenje prepodnevnog testiranja bio je Niko Hulkenberg u Renaultu, koji je konstantno nizao odlične krugove i bio u samom vrhu zajedno sa Botasom. Iako vremena ne znače mnogo za vreme testiranja, dobar znak napretka Renaulta ogleda se u broju krugova koje je proveo na stazi. Niko je za prepodne izvezao čak 77 krugova, 19 krugova više nego Botas u Mercedesu.

Ferrari je u toku jutra bio prilično konzervativan. Renault i Mercedes su konstanto vozili više i brže krugove od njih. Pred kraj prepodneva Kimi postavlja najbrži krug  1:20.970, ali ubrzo Hulkenberg obara to vreme vremenom od 1:20.863. Ipak na kraju Danijel Rikijardo uzima popedu pre ručka, postavivši najbže vreme 1:20,197.

Rezultati pre pauze su izgledali ovako:

Rikijardo 60 krugova, najbolje vreme, 1:20.179 (srednje tvrde gume)

Botas 58 krugova, najbolje vreme, 1:20.349 (srednje tvrde gume)

Raikonen 60 krugova, najbolje vreme, 1:20.506 (meke gume)

Hulkenberg 73 kruga, najbolje vreme, 1:20.537(srednje tvrde gume)

Hartli 72 kruga, najbolje vreme, 1:22.371 ( meke gume)

Strol 46 krugova, najbolje vreme, 1:22.452 (meke gume)

Grožan 32 kruga, najbolje vreme, 1:23.092 (srednje tvrde gume)

Alonso 10 krugova, najbolje vreme, 1:24.202 ( supermeke gume)

Erikson 41 krug, najbolje vreme, 1:24.897 (srednje tvrde gume)

Mazepin 22 kruga, najbolje vreme, 1:25.628 (srednje tvrde gume)

Rikardovo vreme u odnosu na najbrži krug prošle godine je za 1,6 sekundi brže, a treba napomenuti da je prošlogodišnje vreme postavljeno na mekim gumama.

Nakon pauze vozači se vraćaju u bolide. Niko nije izlazio na stazu u početku jer je su se pojavile kapi kiše. Tek nakon 35 minuta od početka drugog dela testa na stazu izlazi Sirotkin u Williamsu. Ubrzo za njim izlazi i Alonso koji je nervozno čekao da nadoknadi izgubljeno i odmah popravlja svoje vreme krugom 1:23,112. Nakon njih na stazi se mogao videti i Hamilton, koji menja kolegu u poslepodnevnom delu testa. Veliki problem za sve timove u popodnevnim časovima bila je hladnoća i vrlo loši uslovi na stazi. S vremena na vreme i po koja kap kiše se pojavljivala na vizirima vozača. Ako se izuzmu loši vremenski uslovi, ostatak dana prošao je prilično glatko sa sve timove. Nije bilo prekida i svi vozači su samo dodavali proj krugova na svoj konto.

Na kraju dana najviše krugova izvezao je Rikijardo 105, Botas je ostao na 58 jer nije vozio, njegov klupski kolega i branilac titule Hamilton odvezao je svega 25 krugova uz najbolje vreme 1:22.327 na srednje tvrdim gumama. Raikonen je zabeležio 80 krugova za Ferrari, ali nije uspeo da popravi vreme s početka testa. Za Renault, Sajnc je dodao 26 krugova na Hulkenbergovih 73 uz najbolje vreme 1:22.168 na mekim gumama. McLaren je bio najaktivniji i Alonso je odvezao 41 krug za popodne, ukupno 51 za ceo dan, sa najboljim vremenom 1:21.339 na supermekim gumama. Kao so na ranu došli su rezultati Toro Rosso-Honde, Hartli je odvezao ukupno 93 kruga uz najbolje vreme 1:22.371 na mekim gumama. Grožan je za Haas odvezao 55 krugova i zabeležio vreme 1:22.578. Za Williams, Strol je odvezao 46 krugova i upisao najbolje vreme od 1:22.452 na mekim gumama. Njegov kolega Sirotkin, nije zabeležio značajno vreme odvezavši najbrži krug u vremenu 1:44.148, ali je dodao 28 krugova za svoj tim. Sauber je upisao 63 kruga koje je odvezao Erikson uz najbolji krug 1:23.408, a na začelju je bila Force India sa svega 22 kruga i vremenom 1:25.628.

Na kraju prvog dana testiranja, može se zaključiti da je Renault napravaio ogroman korak napred po pitanju kako pouzdanosti tako i brzine svog agregata. Još je rano da se išta kaže, ali za sad sve ide više nego odlično za njih. Možda najveće prijatno iznenađenje je napredak koji je Honda pokazala sa novim agregatom. Toro Rosso je odvezao više krugova u prvom danu nego McLaren sa njihovim motorima prošle godine za ceo prvi test. Zato i ne čudi optimizam koji zrači iz garaže tima. McLaren iako sad sa toliko očekivanim Renaultovim motorima, nije pokazao ništa spektakularno. Propuštanje prepodneva je nekako podsetilo na dane dok su imali Hondine motore pa su vozači vreme provodili više u garaži nego u bolidu.

Ferrari, Mercedes i Red Bull suvereno vladaju vrhom tabele i dalje bar što se tiče prvog dana testova. Najneprijatnije iznenađenje je ekipa Force Indije koja je pored najmanjeg broja krugova imala i najlošije vreme. Čini se teško (bar za sada) da će tim imati šansu da se bori za visok plasman kao prošle dve sezone. Zahvaljujući lošoj Force Indiji, Sauber je napredovao za jedno mesto i nije bio na samom kraju karavana kao cele prošle sezone. William i Haas nisu ništa pokazali u prvom danu imali su osrednji broj krugova uz osrednja vremena.

Drugi dan testiranja se nastavlja sutra 27.02.2018 u 9 časova, kada ćemo doći do malo bolje slike o tome kako bi karavan mogao da izgleda ove godine.

Dušan Topić

(375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments