1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Premijum C segment će doživeti pad prodaje drugu godinu uzastopno
Premijum C segment će doživeti pad prodaje drugu godinu uzastopno

Premijum C segment će doživeti pad prodaje drugu godinu uzastopno

537
0
Podelite sa prijateljima:

Vremešni modeli poput BMW-a serije 1 i Audija A3, kao i sve brojnije SUV alternative, prouzrokovaće pad prodaje u premijum C segmentu, drugu godinu uzastopno, sudeći po prognozama.

Ova kategorija je bila jedna od najdinamičnijih na Starom kontinentu u poslednjoj dekadi, jer su BMW, Audi i Mercedes dodali portfoliju nove varijante u kompaktnoj klasi. Međutim, nakon dostizanje prodaje od milion primeraka 2016., došlo je do pada u segmentu2017., a tokom 2018. će teško doći do dostizanje brojke od 900.000, prognozira LMC Automotive.

Najveći pritisak vrši dolazak novih premijum kompaktnih krosovera, kao što su BMW X2, Jaguar E-Pace i Volvo XC40, smatra Dejvid Oukli, analitičar LMC-a za Evropu, Afriku i Bliski Istok.

Vodeći u klasi, A3, i trećeplasirana serija 1, neće doživeti smenu generacija pre 2019., što će verovatno brojne kupce odvratiti od kupovine modela starih 7, odnosno 8 godina. Felipe Munjoz, globalni analitičar iz JATO Dynamicsa kaže: „Njihovi aktuelni modeli su prestari i nedovoljno atraktivni da privuku kupce novijih, kompaktnih SUV modela, kako iz premijum, tako i kategorije velikoserijskih proizvođača.“

Mercedes ima šansu da iskoči ispred „starih“ rivala lansiranjem nove A klase ovog leta. Proizvođač iz Štutgarta je nedavno objavio detalje u vezi sa četvrtom generacijom svog pripadnika u C segmentu, pred premijeru koja će biti održana u Ženevi. Mercedes je obećao da će novajlija biti veći i luksuzniji od aktuelnog modela.

A klasa, u kombinaciji sa dolaskom A3 i serije 1 sledeće godine, doprineće oživljavanju segmenta 2019. i ponovno probijanje margine od milion prodatih vozila 2020., pre stabilizovanja prodaje.

Ipak, LMC smatra da će segment kompaktnih SUV/krosovera nastaviti da vrši pritisak na svoje hedžbek ekvivalente. Ukoliko u premijum C segment računamo samo osnovnu hedžbek formu, bez sedana, monovolumena, kupea i kabrioleta, nju će ove godine preteći po prodaji kompaktni premijum SUV/krosoveri po prvi put, predviđa LMC.

Vodeći

U prvih 11 meseci 2017., u odnosu na period od januara do novembra 2016.

  1. Audi A3 – 158.014 -12%
  2. Mercedes-Benz A klase – 137.536 1,3%
  3. BMW serije 1 – 127.490 3,7%
  4. BMW serije 2* – 105.597 -16%
  5. Volvo V40 – 66.027 -5,4%
  6. Mercedes-Benz CLA – 61.894 -2,5%
  7. Mercedes-Benz B klasa – 60.650 -11%
  8. Alfa Romeo Giulietta – 31.285 -20%
  9. Mini Clubman – 30.107 -8,3%
  10. Lexus CT – 7.816 3,7%

*uključujući Active/Grand Tourer

Nemačka dominacija

Nemački premijum proizvođači su dominantni igrači u segmentu, a jedinu „pretnju“ predstavlja Volvo sa V40, na četvrtom mestu. Čak je i specifični Mercedes CLA, kupe sa četvoro vrata, po prodaji nadmašio Alfa Romeo Giuliettu i Mini Clubman. „Baza kupaca kompakta je veoma konzervativna, teško menja model i marku“, rekao je Felipe Munjoz.

Mercedes je saopštio da će povećati broj varijanti A i B klase na devet, sa sadašnjih šest. Buduće verzije će uključiti krosover baziran na B klasi, sedmosed B klase i sportske verzije A klase, verovatno kupe i kabriolet.

Električni kompakt, kojem je prethodnica bio EQA koncept predstavljen na prošlogodišnjem IAA u Frankfurtu, neće biti deo tradicionalne Mercedesove game. Kao što je slučaj i sa ostalim elektro modelima, EQA će biti deo EQ podmarke, u maniru sportskog AMG-a i luksuznog Maybacha.

BMW je već lansirao sedan verziju nove Serije 1 u Kini, što ovaj model čini prvim koji počiva na UKL platformi sa pogonom na prednje točkove. Sve buduće varijante serije 1 će koristiti dotičnu arhitekturu, jer se Bavarci prebacuju sa zadnjeg na prednji pogon u ovoj klasi.

Bez verzija sa troje vrata, pad dizela

Nova serija 1 će navodno izbaciti iz ponude verziju sa troje vrata, zbog loše prodaje tog karoserijskog stila u segmentu. Audi i Mercedes su već napravili slične poteze. Na verzije sa troje vrata se odnosilo samo 4 odsto tržišnog udela u Evropi tokom 2017., kažu podaci JATO-a. Audi je stopirao proizvodnju A3 sa troje vrata prošle godine, uz saopštenje da neće biti dostupan u novoj generaciji.

Prateći trend u Evropi, posebno u Nemačkoj, kupci napuštaju dizel pogon, što je rezultiralo padom prodaje od 15 odsto u prvih 11 meseci 2017. Uprkos smanjenju prodaje, dizel je ostao najpopularniji u segmentu, sa udelom od 54 odsto (JATO). Na hibride se odnosilo 2 odsto prodaje u sektoru.

S druge strane, Audi je proširio benzinsku ponudu 2016., i uključio u portfolio 1,0-litarski, trocilindarski turbo agregat, ali kupci nisu pokazali posebno interesovanje za manje motore.

Prošlogodišnja prodaja automobila sa 1,0-litarskim i 1,2-litarskim motorima (ograničena na Audi A3), pala je za 72 odsto, na tržišni udeo manji od 1 odsto. Kupci se najčešće odlučuju za 1,4-litarske i 1,6-litarske jedinice, na koje se odnosi gotovo polovina prošlogodišnje prodaje. Međutim, značajan rast u sektoru su zabeležili performantni modeli: Mercedes-AMG A45, Audi S3 i S3, BMW M140i. Prodaja modela sa preko 200 ks je porasla 14 odsto prošle godine, i zauzela je 9 odsto tržišnog udela u segmentu.

Geografski gledano, najveće tržište je naravno nemačko, sa prodajom od 161.272 automobila. Velika Britanija je druga sa tek nešto manje prodatih automobila – 157.183, što je dvostruko više od trećeplasirane Italije. U Evropi, na ovaj segment se odnosilo 4,5 odsto ukupne prodaje.

(537)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments