1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche izbacuje dizel verzije iz cele game
Porsche izbacuje dizel verzije iz cele game
0

Porsche izbacuje dizel verzije iz cele game

2.33K
0
Podelite sa prijateljima:

Porsche je zvanično završio sa proizvodnjom svih dizel verzija, kao odgovor na izmenjene uslove tražnje, ali i pooštravanje emisione regulative.

U trendu, koji je portparol kompanije Porsche nazvao “kulturološki zaokret”, a koji je masovno zahvatio kupce ove sportske marke, nemački proizvođač je rešio da prekine sa proizvodnjom poslednja dva dizel modela: Macan S Diesel i Panamera 4S Diesel. Ovaj rez se dešava svega devet godina nakon uvođenja dizel agregata u Porsche gamu.

Panamera Diesel

Prvi korak ka potpunom odricanju brenda od dizel tehnologije se desio sa odlukom da se nova generacija SUV modela Cayenne, pojavi na tržištu bez izbora dizel agregata. Originalni Cayenne iz 2009. godine, bio je prvo kompanijsko vozilo koje je uvelo dizel motor u Porsche gamu.

U zvaničnoj izjavi, Porsche je naveo da je Macan S Diesel, jedina verzija u okviru brenda koja se može nazvati rivalom Range Rover Velara, praktično skinuta sa proizvodnog programa, usled želja kupaca, koje su se masovno kretale ka benzinskim i hibridnim verzijama.

Iz kompanije je stigla i objava da odustajanje od dizel tehnologije, takođe ima veze i sa “još jednim inoviranjem softvera”, koji je bio predmet “posebnih konsultacija sa organima vlasti”. Iako nije direktno potvrđeno, to praktično znači da je i Porsche, poput BMW grupe sa svojim M3 F80 (o čemu smo vas izvestili nedavno), odustao od daljih modifikacija dizela, kako bi se uskladio sa WLTP standardima emisija.

Ovakav potez baca i novo svetlo na opadajuću tražnju za modelom, za koji britanski Porsche, preko svog portparola tvrdi, predstavlja samo mali deo SUV tržišta, koje broji 97.000 prodatih primeraka, tokom 2017. godine, na svetskom nivou. Macan je planiran za restilizaciju već ovog aprila.

Isto opravdanje za odluku o ukidanju dizela, predstavljeno je i u slučaju modela Panamera 4S Diesel, koji je izostavljen iz planova budućih modifikacija, još na početku ove godine.

Porsche navodi da je promena uslovljena smanjenom tražnjom ukinute verzije, koja je činila samo 15% od ukupno 11.000 prodatih Panamera na svetskom nivou. Benzinske verzije su dostigle čitavih 35% od ukupne prodaje, dok se preostalih 50% odnosi na model Panamera 4 E-Hybrid.

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid

Anonimni izvori iz Porschea navode da to što kompanija, trenutno nema niti jedan dizel model „nikako ne znači da se Porsche odrekao dizel tehnologije zauvek“. Prvi čovek kompanije Porsche, Oliver Blume je još prošle godine izjavio da “dizel i nije tako važan za Porsche”, dodajući da je prodaja vozila iz game kompanije, koja koriste dizel motore, na nivou od samo 15% od ukupne globalne prodaje, koja se u najvećoj meri odnosi na Evropu.

Za razliku od benzinskih agregata, Porsche nikada nije razvio sopstveni dizel motor, već je koristio primerke koji su razvijeni u nekim drugim divizijama Volkswagen grupe. Porsche je stopirao investicije u razvoj dizel tehnologije još prošle godine, a novac koji bi za te namene bio utrošen, preusmerio je u oblast istraživanja i razvoja iz domena elektrifikacije.

Porsche Mission E

Kao rezultat ovakve odluke, sledeće godine će biti proizveden Mission E, dok će hibridna verzija modela 911 (992), biti na tržištu već 2019. godine.

 

(2333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments