1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemački sud u četvrtak donosi presudu dizelu – posledice monumentalne
Nemački sud u četvrtak donosi presudu dizelu – posledice monumentalne
0

Nemački sud u četvrtak donosi presudu dizelu – posledice monumentalne

723
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački sud će u četvrtak doneti presudu da li je legitmna eventualna odluka vlasti gradova pod jurisdikcijom suda, da zabrane prolaz dizel vozilima preko svoje teritorije. Na ovaj način, par stranica papira u A4 formatu, moglo bi da dovede do gubitka vrednosti dizel automobila u upotrebi u Nemačkoj, a i šire, koja se meri stotinama miliona evra.

Grupa za zaštitu prirode DUH je tužila grad Štutgart, inače srce nemačke automobilske industrije, i Dizeldorf, zbog količine čađi i dizel čestica u vazduhu, koje značajno prevazilize limite koji su na snazi u Evropskoj uniji.

Skandal koji je prvi izazvao VW, naveo je političare širom sveta na oštru kritiku emisija dizel agregata, koje sadrže čestice čađi i azotne okside, zaslužne za brojne respiratorne bolesti.

Podaci govore o 15 miliona dizel vozila na nemačkim ulicama, dok aktivisti za zaštitu životne sredine navode da su limiti važeći u Evropskoj uniji, probijeni u najmanje 90 nemačkih gradova.

Lokalni sudovi su naredili zabranu svih dizel vozila na gradskim ulicama, koja ne ispunjavaju najsvežije emisione standarde, u danima težeg zagađenja vazduha, navodeći nemačke proizvođače automobila na strah, da bi zabrane mogle da dovedu do pada vrednosti korišćenih dizel vozila, kao i do porasta lizing rata, koje su zasnovane na rezidualnim vrednostima korišćenih automobila.

Savezne nemačke države koje dotiče ovo pitanje, i gde proizvođači i dobavljači komponenti imaju jak uticaj, uložile su žalbu u odnosu na odluku, ostavljajući nemačkom saveznom sudu, kao krajnjoj instanci, da odluči da li su ovakve zabrane legalne ili ne.

„Ključno pitanje je da li je zabrana legalan instrument“ navodi Remo Klinger, advokat koji zastupa DUH. „Ovo je pitanje u punom pravnom domenu, i na njega ne postoji jedinstven odgovor.“

Pariz, Madrid, Meksiko Siti i Atina su već najavili svoje planove da zabrane tranzit dizel vozilima kroz centralne gradske zone, dok je gradonačelnik Kopenhagena najavio zabranu ulaska dizel vozilima u gradsku zonu, već od naredne godine. Francuska i Britanija planiraju zabranu proizvodnje i prodaje motora sa unutrašnjim sagorevanjem, počev od 2040. godine, u želji da narodu nametnu električnu alternativu.

Pad rezidualnih vrednosti dizel automobila

Evercore ISI predviđa da pad od samo 5% rezidualnih vrednosti dizel vozila, može uzrokovati poslovne gubitke u iznosu od 1,6 milijardi evra kod osam evropskih i američkih proizvođača automobila.

Analtičari kompanije Bernstein Research su naveli da bi zabrana dizela u Evropi, najteže pogodila PSA grupu, a zatim i Renault. Od nemačkih proizvođača, najizloženiji riziku je Daimler sa učešćem dizel vozila u ukupnoj floti od oko 38%, zatim BMW sa 35% i naposletku Volkswagen sa 26%. Ove prognoze su obrazložene u izveštaju za 2016. godinu.

Proizvođači su pokušali da izbegnu potpune zabrane tako što su ažurirali sisteme za upravljanje štetnim emisijama, što je jedino moguće na vozilima opremljenim softverskim sistemima za upravljanje radom motora.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su inovirana softverska rešenja koja bi trebalo da redukuju stepen zagađanja, nazvali nedovoljnim. Iz tog razloga, pomenute grupe vrše pritisak i sprovode lobiranje kako bi se nametnula obaveza proizvođačima da u njihove automobile koji ispunjavaju Euro-6 i Euro-5 emisione standarde, instalira i novi hardver za prečišćavanje izduvnih gasova, koji košta najmanje 1.500 evra po vozilu.

Višedecenijska ljubavna romansa između evropskog kupca i dizel tehnologije, polako gubi na zanosu. Na kraju 2014. godine, udeo dizel vozila u ukupnoj evropskoj floti je iznosio 53,6%, dok je on na kraju 2016. godine spao na 49,9%. Ovo proizilazi iz podataka koje je javnosti predstavila Evropska automobilska asociajacija ACEA.

Priredio Zvezdan Božinović

(723)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments