1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Delphi: Tehnologija deaktivacije cilindara sada je savršenija
Delphi: Tehnologija deaktivacije cilindara sada je savršenija
1

Delphi: Tehnologija deaktivacije cilindara sada je savršenija

689
1
Podelite sa prijateljima:

Benzinski motori sa unutrašnjim sagorevanjem se nalaze u službi čovečanstva već duže od jednog veka. Nakon svog tog vremena, pomislili biste da je sam agregat doveden do savršenstva. Međutim, nedavno smo videli nekoliko novih tehnoloških proboja, od kojih je svaki za posledicu imao značajno poboljšanje efikasnosti, što je posebno važno znajući da će još dosta vremena proći dok ne dođemo u situaciju da se preorijentišemo na čistiji, alternativni pogon.

Poslednji u nizu pomenutih tehnoloških iskoraka nosi naziv Dynamic Skip Fire, a u stanju je da funkcioniše u skoro svakom benzinskom agregatu, smanjujući njegovu potrošnju i do 15%.

Još ćemo dugo koristiti SUS motore

Tokom 2016. godine, otkrili smo da je Mahle uspeo da usavrši ideju nazvanu Turbulent Jet Ignition, čija primena je dovela do povećanja termalne efikasnosti motora u Formuli 1, do neverovatnih 47%. Do tog trenutka, Toyota Prius je mogla da se pohvali najboljim rezultatom u ovom segmentu, a on je iznosio 40%, tačno koliko je deklarisao i Hyundai sa svojim Ioniqom, koga smo testirali prošlog proleća.

Od tada, nekoliko dostignuća nam je prezentovano iz Japana. Infiniti je otkrio kako da upravlja varijabilnom kompresijom na svom VC-Turbo agregatu, a što smo detaljno pojasnili. Zatim, Mazda je uspela da usavrši sistem rada benzinskog motora bez upotrebe svećice, za razliku od mnogih proizvođača automobila koji su potrošili impozantne sume novca na razvoj ove ideje, a naposletku odustali, ubeđeni u nemogućnost komercijalizacije koncepta.

Dynamic Skip Fire ne obezbeđuje senzacionalne rezultate, ali Delphi navodi da bi potrošnja, uz ovaj sistem, trebalo da bude niža za 7 do 15%. Ali, zato je toliko jednostavan da je lako upotrebljiv u bilo kom modernom benzinskom agregatu, a njegova instalacija košta oko 350 američkih dolara.

Ovaj sistem predstavlja metod deaktivacije cilindara, i jedan je od najnaprednijih na tržištu. To znači da je savremeniji od verzija koja koriste vozila iz kompanija General Motors, Alfa Romeo, Aston Martin, Audi, pa čak i Ferrari. Da uzmemo za primer agregat koji je proizveo GM, kodnog naziva LT1. Kada je u pravom režimu a opterećenje motora na niskom nivou, podizači ventila na polovini od ukupno raspoloživih osam cilindara se deaktiviraju, pretvarajući tako ovaj agregat iz V8 u V4 konfiguraciju. Međutim, kada dođe do deaktivacije cilindara, to su uvek isti, pa je to mnoge navelo na zabrinutost u vezi sa nejednakim trošenjem svih osam cilindara. Povrh svega, neki agregati u ovim okolnostima stvaraju neprijatne vibracije, kada se motor nađe u jednom polju obrtaja radilice, dok je polovina cilindara deaktivirana.

Za razliku od GM rešenja, Dynamic Skip Fire je, kako mu ime kaže, dinamičan. Svaki cilindar u agregatu može biti deaktiviran putem mehanizma koji štiti bregastu osovinu od aktiviranja valjka ventila. Koprocesor radi u sadejstvu sa ostalom elektronikom motora, i donosi odluku da li, i koji cilindar deaktivirati. To može biti cilindar koji se nalazi na svakih 90 stepeni u odnosu na smer obrtaja radilice V8 agregata, ili pak na svakih 180 stepeni. Pored svega ostalog, u prvom redu trenutnog opterećenja agregata, procesor uzima u obzir i ostale parametre rada motora (buku, vibracije i krutost), kako bi se opredelio prema tome koji cilindar je moguće deaktivirati.

Iz razloga što je moguće isključiti iz pogona bilo koji od cilindara, sistem je u stanju da obezbedi konstantnu temperaturu u celom rasponu obrtaja radilice, kao što je u stanju i da spreči prekomerno trošenje nekih cilindara, u poređenju sa ostalim. Delphi navodi da je primenom Dynamic Skip Fire, moguće redukovati potrošnju za oko 7% kod četvorocilindarskih agregata, a čak do 15% kod V8 motora.

Prvi utisci o funkcionisanju ovog sistema su veoma pozitivini. Kako navode američki novinari, na jednom od prototip vozila, koje je Delphi koristio za potrebe testiranja u realnom životu, sistem se pokazao neprimetnim u funkcionisanju. Prototip koji je korišćen je Volkswagen Passat sa instaliranim četvorocilindarskim benzinskim agregatom.

Iako je za očekivati da se Dynamic Skip Fire, veoma brzo nađe u komercijalnoj upotrebi, što zbog dobrih rezultata, što zbog niske cene, njega nije moguće instalirati na vozila koja su već u eksploataciji.

Priredio Zvezdan Božinović

(689)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Lep primer kako motor učiniti slozenijim i manje pouzdanim. A efikasno je koliko i stop&start sistem. Čisti marketing.