1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault ostvario rekordan profit u 2017.
Renault ostvario rekordan profit u 2017.
0

Renault ostvario rekordan profit u 2017.

331
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je ostvario rekordnu prodaju i profit u 2017., što je u velikoj meri ojačalo poziciju Karlosa Gona pred vladine zahteve za jasnijim sukcesivnim planom i dubljom integracijom sa partnerom u alijansi, Nissanom.

Dobit iz poslovanja je porasla za čak 17,4 odsto, na rekordnih 3,85 milijardi evra, što je 6,6 odsto prihoda. Prihodi  su porasli za 14,7 odsto na 58,8 milijardi zahvaljujući plodnoj potražnji u Evropi.

Dobit iz poslovanja u osnovnoj, automobilskoj diviziji, ne računajući AvtoVAZ koji se nedavno konsolidovao, porasla je za 15,2 odsto, na 363 miliona evra. Ušteda u proizvodnji je porasla na 663 miliona evra, sa 184 miliona.

Renault se založio da održi dobit iz poslovanja grupe iznad 6 odsto tokom 2018., uprkos pogoršanim kursnim efektima, koji su redukovali godišnji profit za 300 miliona evra.

Neto dobit je porasla za 49,6 odsto na 5,11 milijardi evra, zahvaljujući Nissanovom doprinosu od 2,79 milijardi evra.

Broj isporuka Renaulta na globalnom planu prošle godine, porastao je za 8,5 odsto, s tim što se jedna trećina odnosi na Evropu. Model koji je značajno pomogao ovim rezultatima je novi Koleos, ali i revidirana Megane porodica.

Smanjivanje plate

Gon se takođe složio da mu se smanji zarada za oko 30 odsto, obezbeđujući vladinu podršku na taj način. Akcionari, koje predvodi država Francuska, glasali su protiv njegove kompenzacije 2016., ali su je odobrili prošle godine.

Odlični finansijski rezultati bi mogli da pomognu Gonu da se oslobodi pritiska francuskih vlasti, koji podrazumeva snažnije povezivanje sa Nissanom, što štiti nacionalne interese. Država ima udeo u Renaultu od 15 odsto, kao i dva mesta u odboru.

Odbor francuskog proizvođača automobila je saopštio da će akcionare zamoliti da sa Gonom u junu potpiše novi četvorogodišnji ugovor. Tokom tog perioda, on bi trebalo da „preduzme odlučne korake da učini alijansu ireverzibilnom i osnaži sukcesivni plan.

Renault poseduje 43,4 odsto japanskog partnera, koji sa svoje strane kontroliše Mitsubishi Motors, sa udelom od 34 odsto.

Očekivalo se da će Gon istupiti sa mesta šefa kompanije i prebaciti se na formalnu ulogu predsednika, nadgledajući Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu. Međutim, zbog razlike u stavovima sa državom Francuskom oko buduće forme alijanse, taj plan je odbačen.

 

(331)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments