1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-3 G120 AT TAKUMI – Gradska princeza
Mazda CX-3 G120 AT TAKUMI – Gradska princeza
7

Mazda CX-3 G120 AT TAKUMI – Gradska princeza

7.13K
7
Podelite sa prijateljima:

Mazda nastavlja „tradiciju“ sa Takumi izdanjima svojih automobila, jer su isti tretman prolazili i modeli poput Mazde CX-5, Mazde2, Mazde3…

Ovoga puta je na red došao i mali CX-3 krosover, a Takumi paket, između ostalog uključuje luksuzniji enterijer kojim dominira dvobojna kombinacija napa i brušene kože. Kada je spoljašnjost u pitanju, dominantan detalj predstavljaju naglašeni naplaci od 18 cola, atraktivnog dizajna.

Takumi je zapravo odličan način japanske marke da „osveži“ ponudu modela, a da u pitanju nije redovna restilizacija. Praktično, reč je o suptilnoj nadgradnji Revolution paketa opreme, koji nudi nešto više za malu razliku u ceni.

Dizajn

Bez dileme, Mazda CX-3 je ako ne najatraktivniji, onda jedan od najatraktivnijih modela u B segmentu krosovera. Izbalansirane, oku ugodne proporocije krase ovaj automobil, koji bez obzira na povišen klirens, pre svega deluje sportski i dinamično. Naglašeni alu-naplaci čine vozilo još karakternijim a dvostruki završeci izduvnih cevi daju do znanja da ovaj „mališa“ može snažno da „potegne“ u slučaju potrebe. Kvalitet izrade karoserije je odličan, na nivou nekih premijum marki, a isto važi i za kabinski prostor.

U odnosu na konkurenciju, CX-3 je naklonjeniji sportski orijentisanom stajlingu, što je po nama pogodak, jer se od krosovera B segmenta generalno ne očekuje neka ekstremna praktičnost, posebno kada je kabinski prostor u pitanju, s obzirom na to da je obrni-okreni, ograničen što se gabarita tiče.

Dizajn unutrašnjeg prostora je jednostavan, bez preteranih egzibicija, ali odiše kvalitetom i već konstatovanom sportskom notom. Zapravo je varijacija na temu rešenja koje možemo pronaći u Mazdi2 i Mazdi3. Dakle, ono što je dobro u svakom slučaju ne treba menjati.

Enterijer

Sedišta presvučena napa i brušenom kožom su sasvim solidno udobna, a ergonomija je, kao što je svojstveno Mazdi, zaista odlična. Tu je i neizbežni MZD Connect info-zabavni sistem sa ekranom u vidu tableta, dijagonale sedam inča. Definitivno je jedan od najboljih u klasi po pitanju eksploatacije, jer minimalno skreće pažnju vozača sa puta. Za to je zaslužan rotacioni HMI kontrolni točkić, koji se nalazi baš tamo gde treba, tako da ga ruka „bez gledanja“ lako pronalazi. Pored rotacionog kontrolera, tu su i dugmići za prečice, koji dodatno „olakšavaju život“ vozaču.

Ono na čemu bi Mazda mogla da poradi je bolja i preglednija grafika, posebno kada se koristi navigacija. Neki od konkurenata su na tom planu otišli dalje.

Kao što smo već konstatovali, završna obrada je sjajna, na premijum nivou, s tim što Mazdino rešenje nije „gizdavo“ i „glamurozno“ kao kod nekih proizvođača koji sebe smatraju „prestižnijim“.

Audio sistem pruža sasvim solidan i prijatan zvuk, tako da će kupci koji nisu ektremno zahtevni po ovom pitanju biti više nego zadovoljni.

Mazda CX-3 je, kao što znamo, bazirana na Mazdi2, pa je u tom stilu i praktična strana ovog automobila. Prostora u unutrašnjosti nema primetno više nego u hedžbeku, što znači da oni kojima je potreban transporter, treba da svoje rešenje prevoza potraže na drugoj strani, jer kada pogledamo šta kažu brojke, uviđamo da je, primera radi, CX-5 značajno veći automobil.

Prtljažnik raspolaže sa, za gradske potrebe, sasvim solidnih 350 litara korisne zapremine, ali zaostaje za konkurencijom, koja mahom prebacuje 400 litara.

Pa, hajde da se provozamo…

Vožnja i sve što ide uz nju

Kao i svaka Mazda, tako je i CX-3 automobil zabavan za vožnju. Dinamičan je, agilan, kao stvoren da se kao šilo probija kroz gradske gužve. Zapravo, najveća zabava s ovim automobilom se upravo i dešava u urbanim uslovima. Daleko od toga da se Mazdom CX-3 ne može uputiti na neki dalji put, međutim, ovaj automobil je pre svega prilagođen gradskoj eksploataciji.

Motor koji se nalazi ispod haube našeg test vozila je poznati, 2,0-litarski, atmosferski benzinac. Pravi je „praznik“ za vožnju nakon „deminutiv turbo jedinica“, koje sve više uzimaju maha, i to ne samo u segmentu malih krosovera. Sa 120 konja, dovoljno je snažan da sve zadatke obavlja onako kako to vozač poželi. Skyactiv na delu, preciznost i oštrina upravljačkog sistema, dobra izbalansiranost i sjajne kočnice, garant su za ostvarivanje čuvene (stereotipne) krilatice zvane „stavljanje osmeha na lice“.

Mada je vozački automobil, CX-3 ne pruža zadovoljstvo u svim uslovima. Naime, koliko je dominantna u gradskoj vožnji, toliko ova Mazda zna da bude nešto „stresnija“ kada se nađe na lošoj voznoj podlozi. Relativno „tvrd“ trim ogibljenja prenosi vibracije u kabinski prostor, mada se realno stekao utisak da to u najvećoj meri ide na račun prilično velikih točkova od 18 inča, sa relativno niskoprofilnim pneumaticima dimenzija 215/50 R18.

Pri višim brzinama na autoputu buka zna da bude izraženija. Šumovi prouzrokovani kotrljanjem pneumatika takođe se probijaju u kabinski prostor, posebno na abrazivnijem asfaltu, ali to takođe delom može da se pripiše gumama, jer ovo je još jedan slučaj koji smo primetili, da su test automobili opremljeni Pirellijevim zimskim pneumaticima „bučniji“ pri kotrljanju u odnosu na neke druge.

Uglavnom, zbog svega navedenog, grad je prava teritorija CX-3, tako da preporuka ide za kupce kojima je pre svega potrebno dinamično, urbano vozilo. Parkiranje je lako, vožnja tečna i dinamična, tako da se ovaj Mazdin krosover nekako nameće kao odličan izbor pre svega za dame, koje vole da uživaju u vožnji. Svemu tome doprinosi i sjajna elastičnost motora i maksimalni obrtni moment koji je na relativno niskih 2.800 o/min za jedan atmosferski motor, i iznosi 204 Nm.

Sprint do „stotke“ CX-3 G120 obavlja za 9,9 sekundi (sa šestostepenim, sekvencijalnim automatskim menjačem, kojim je opremljeno test vozilo). Manuelna transmisija donosi za gotovo sekundu brži sprint. Maksimalna brzina iznosi 187 km/h a nominalna prosečna potrošnja 5,8 litara benzina na pređenih 100 kilometara. Na našem testu, ona je iznosila 7,5 litara.

Dakle, pohvale za ogibljenje, bez obzira za nešto tvrđi trim, jer praktično je ostvaren sjajan balans između komfora i voznih osobina, jer, to što kod nas ima previše loših puteva i nije Mazdin problem, već naš. Težina na volanu je dobro odmerena, a mehaničko prijanjanje besprekorno. Nakon vožnje Mazde CX-3, nameće se utisak besmislenosti kupovine nekog malog krosovera sa premijum značkom, gde će se proći mnogo skuplje a neće se priuštiti bolji automobil. O opremljenosti da ne govorimo…

Iz tog razloga treba spomenuti i Mazdin i-Activsense, odnosno skup brojnih aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema, koji vožnju dodatno čine sigurnijom. Pre svega pohvale idu na račun inteligentnog sistema kočenja u slučaju detektovanja opasnosti, što je više nego dobrodošlo u nepredviđenim gradskim situacijama. Naravno, CX-3 poseduje i sistem nadzora mrtvih uglova i upozorenja na bočni saobraćaj otpozadi, što u kombinaciji sa zadnjom kamerom više nego olakšava nezgodna isparkiravanja.

Da rezimiramo…

Mazda CX-3 u (bogatom) Takumi paketu, sa (sjajnim) 2,0-litarskim, atmosferskim benzincem i šestostepenim automatskim menjačem, košta 23.390 evra. Zaista korektno, posebno kada se napravi poređenje sa jednom od premijum alternativa, koja je ranije bila na našem testu.

Prednosti ovog automobila u odnosu na konkurenciju se odnose pre svega na kvalitet izrade, kako karoserije tako i enterijera, zatim dizajn, koji ne može da ostane neprimećen i vozne atribute. Gde CX-3 definitivno nije među vodećima je praktičnost, odnosno ponuda korisnog prostora.

Iz navedenog se lako može zaključiti da je ovo automobil pre svega predviđen za gradsku upotrebu. Vozi se lako, agilno, precizno, a parkiranje i isparkiravanje su „mačiji  kašalj“. Pored toga, lep je osećaj kada ste svesni da se ispod haube nalazi mašina od 2,0 litra zapremine. Doduše, ona se ne „raspucava“ snagom, ali zato garantuje više nego dug vek.

I CX-3 poseduje takozvani G-Vectoring Control, o kojem smo naširoko i nadugačko pisali u testu Mazde6. Sve u cilju ostvarivanja „đinba itai“ filozofije, odnosno sjedinjenosti vozača i mašine. Japanci su definitivno uspeli da postignu to što su želeli.

Dakle, ukoliko se cena nekome učini previsokom na „prvi pogled“, pri drugom, kada se uvidi šta sve ovaj automobil nudi, koliko je opremljen i povrh svega kvalitetno napravljen, dolazi se do zaključka da je reč o veoma dobroj ponudi za sve one koji su u potrazi za gradskim automobilom.

Tekst: Pavle Barta

Fotografije: Zvezdan Božinović

Mazda CX-3 G120 AT TAKUMI

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.275 x 1.765 x 1.535 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.570 mm
Zapremina prtljažnika: 350/1.260 l
Masa praznog vozila: 1.195 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/benzinski atmosferski
Zapremina: 1.998 cm³
Snaga: 88 kW/120 ks pri 6.000 o/min
Maks. obrtni moment: 204 Nm pri 2.800 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: 6/sekvencijalni automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi, diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,9 s
Maks. brzina: 187 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin
Zapremina rezervoara: 48 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,8/7,5 l
Emisija CO2: 136 g/km

Cena

Testiranog modela: 23.390 evra

Dobre strane:

kvalitet izrade i materijala, dizajn, vozne osobine, motor, opremljenost, kočnice

Loše strane:

relativno mali prtljažnik, ekran info-zabavnog sistema bi trebalo da je moderniji
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 8
Kabina: 7
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 10 Ukupno 9
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9,5
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,66

(7128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Odličan mališan. Ipak, Mazda2 mi se još više dopala, iako sa slabijim agregatom. Takva kakvu smo testirali košta, u istom paketu, oko 50% manje, a pruža, možda 10% manje od CX-3. Pozz

Moronov drug

Mogao bi autor komentara da nam objavi i jedan tekst na temu: „Zašto sam kupio X5, a ne seriju 5?“
🙂

Zvezdan

Iskreno, zato što sam se zajebao 🙂

Moronov drug

Naslutio sam odgovor, i slažem se, kao i sa prvim komentarom.

Zvezdan

Razlozi su znatno drugačiji nego što je obrazloženje za ove dve Mazde. Kod BMW je razlika u ceni od 25% potpuno opravdana, jer je prtljažnik u X5 za toliko veći nego u seriji 5, a pored toga X5 komotno prevozi putnika viša (opet 25% više) od serije 5. Dakle, razlog zašto se „kajem“ se odnosi na neprevaziđenu voznu dinamiku kupea ili (u konkretnom slučaju) limuzine, a ne u precenjenosti SUV modela.

moron

@drug
Vidim da se dobro znamo i u realnom svetu, ali, sumnjam na dvojicu 🙂

moron

Kada je mazda u pitanju, Takumi je uvek „najbolji“ ( najisplatviji ) paket opreme, mada mi se čini da je Takumi danas realno dosta skuplji nego ranije ( a to mi je kao stav izneo i jedan vlasnik prethodne trojke Takumi ).
Sam CX-3 smatram (be)smislenim koliko i sva vozila te klase. Poštujem što ima benzinac 2,0. Dugoročno, odlično. Rekao bih.
Ali, cena ove mazde baš „odvaljuje“ …