1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen želi da redefiniše D segment sa naslednikom C5
Citroen želi da redefiniše D segment sa naslednikom C5
1

Citroen želi da redefiniše D segment sa naslednikom C5

586
1
Podelite sa prijateljima:

Citroen želi da oživi limuzinski model unutar game, ali sa „kaktusovskim“ mentalitetom. Da li to znači da će sedan dobiti čuvene Airbump® dodatke?

PSA grupa želi da odigra svoju ulogu u spasavanju sedana, koji su značajno ugroženi SUV/krosover najezdom. Novi Peugeot 508 samo što nije stigao, a sudeći po atraktivnim prototipovima, udahnuće novi život u posustali segment. U isto vreme, sestrinski Citroen takođe fokus stavlja na zamenu za vremešni C5. U toku je razvoj potpuno novog sedana, koji za zadatak ima da popuni prazninu koju je ostavila propast C6.

Jasno, u pitanju neće biti klasična trozapreminska limuzina, koja je definitivno izgubila bitku sa brojnim krosoverima koji dolaze u svim oblicima i veličinama. Šefica Citroena, Linda Džekson, izjavila je za Top Gear magazin da naslednik C5/C6 neće biti klasična limuzina, jer je takva karoserijska konfiguracija „gotovo mrtva u Evropi“. Da bi se napravila distinkcija u odnosu na konkurenciju, ali i na premijum DS, Citroen će primeniti „kaktusovski mentalitet“ tokom razvojnog procesa nove limuzine.

Inspiracija je pronađena u interesantnom CXperience konceptu, koji za cilj ima da preformuliše instituciju konvencionalne limuzine, i uhvati se u koštac sa sve popularnijim krosoverima. Da bi to ostvarila, francuska marka će utisnuti „SUV dizajn kod“ u „gene“ novog sedana što bi moglo da znači i prisustvo čuvenih bočnih jastuka na karoseriji. Naravno, to nikako ne želimo da vidimo, ali u današnjem svetu, ne samo automobilskom, sve je moguće…

Kompanija akcenat, što se novih modela tiče, stavlja na komfor, što i jeste deo tradicije marke sa znakom „ševrona“. Postoji verovatnoća da će se sistem ogibljenja sa C5 Aircrossa, sa progresivnim hidrauličnim jastucima, biti implementiran i u novi sedan. Ova tehnologija uključuje čak 20 registrovanih patenata, tako da je sasvim logično da je Citroen iskoristi za više modela. Reč je o oslanjanju koje funkcioniše u dva koraka, sa dva hidraulička graničnika, gde jedan služi za amortizaciju a drugi za kompresiju.

Citroen obećava atraktivan dizajn, ali Džeksonova je svesna da nova „limuzina“ ima male šanse da postane komercijalni hit. Mnogo više ćemo o svemu znati 2020…

 

(586)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Citroen mora pod hitno da vrati hidraulično vešanje makar kao samo opciju uz doplatu ako hoće da ga kupci smatraju ozbiljnom avangardnom markom. Znam da je skupo ali ako ga već rade za RR mogu ga ponuditi pod domaćom značkom makar kao skupu doplatu. To mora da važi i za ostale citroen-ove „igračke“:volan sa fiksnim centralnim dijelom, volan sa jednom prečkom, spliteri na volanu, zadnja šajba sa kontra uljubljenjem. Ako već kupujem Citroen, on mora biti znatno drugačiji i otkačen. Kakav je to Citroen bez hidraulike.??? Nikakav.