1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Kia Ceed u Ženevi (galerija)
Nova Kia Ceed u Ženevi (galerija)
1

Nova Kia Ceed u Ženevi (galerija)

662
1
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija Kije cee’d je pronašla prilično velik broj kupaca od dolaska na tržište 2012. – preko 640.000.

Međutim, C segment je jedan od onih u kojima se vodi neprestan „rat do istrebljenja“. Tu su imena poput VW Golfa, Honde Civic, Ford Focusa, Mazde3, Opel Astre, Renault Meganea, Peugeota 308, Hyundaija i30 itd. Iz toga razloga, korejska marka nastupa s novim modelom, koji će zvanično biti predstavljen na predstojećem Salonu automobila u Ženevi.

Konačno, Kia je izbacila apostrof iz naziva svog modela, tako da se on sada zove „Ceed“, što je svojevrstan akronim za „Community of Europe with European Design“.

Novi Ceed odlikuje korporativni potpis, koji dolazi u vidu maske hladnjaka poznate kao „tigrov nos“. Takođe, dnevna svetla u maniru ledenih kocki, takođe su standardna.

Kijin predstavnik u C segmentu je definitivno sazreo, odustavši od nabora i oštrih linija, postavši umereniji, a samim tim i prilagođeniji većem broju kupaca, što je uostalom recept koji je Hyundai primenio na i30.

Ipak, to ne znači da je Ceed izgubio na karakteru što se stajlinga tiče. Zadnja svetla su lepo izvedena, a u kombinaciji s atraktivnim naplacima, novajlija će zadovoljiti većinu zahtevnih kupaca automobila niže srednje kategorije.

Kia tvrdi da je kvalitet enterijera podignut na viši nivo, kao i ergonomija. Centralna konzola je iskošena prema vozaču a više je mekih površina nego ranije. Kupci će imati širok izbor kada je trim kabinskog prostora u pitanju. Ekološka koža, aluminijum, lakirana plastika, pa i prava koža, biće dostupni u odnosu na paket opreme.

Zapremina prtljažnika od 395 litara nadmašuje onaj kod repera u klasi, VW Golfa. Automatska svetla i ulazak u vozilo bez korišćenja ključa su standardne komponente. Što se displeja info-zabavnog sistema tiče, on ide do dijagonale od osam inča, dok je za kvalitetan zvuk zadužen JBL audio sistem.

Kao opcija može da se odabere i Wi-Fi pristupna tačka, što je naravno velika radost u najavi za mlađe naraštaje prilikom dužih putovanja.

Po prvi put, Kia nudi autonomnu vožnju drugog nivoa u vidu asistencije pri održavanju vozne trake i aktivnog tempomata.

Kada je o motorizaciji reč, tu je za svakog ponešto, uključujući novi 1,6-litarski dizel, koji ne samo da je u skladu, već i prevazilazi striktnu Evro 6 TEMP ekološku regulativu. Dolazi u dva nivoa snage, sa 115 i 136 konja.

Boje benzinaca brane turbo trocilindraš sa 120 ks, atmosferska 1,4-litarska jedinica sa 100 ks i novi 1,4-litarski turbo, koji isporučuje 140 konja i zamenjuje staru 1,6-litarsku atmosfersku jedinicu.

Svi automobili dolaze sa šestostepenom manuelnom transmisijom kao standardnom, dok novi 1,4-litarski benzinac i 1,6-litarski dizel mogu da se dobiju i sa Kijinim sedmostepenim menjačem s dvostrukom spojnicom.

 

(662)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran

Bravo za kiu. Vozim je vec 6 godina bez ikakvog kvara niti greskice. Sada kupujem golfa jer se bolje vozi i ima jace motore. Za voznju u ovom segmentu su najbolji leone i golf. To su moji utisci. Kia verovatno za 5 god.