1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Waymo tužio Uber, tvrde da su ukrali poverljiva dokumenta
Waymo tužio Uber, tvrde da su ukrali poverljiva dokumenta
0

Waymo tužio Uber, tvrde da su ukrali poverljiva dokumenta

128
0
Podelite sa prijateljima:

U SAD počeo je dugo iščekivani sudski proces između kompanija Waymo i Uber. Waymo je podigao tužbu zbog osnovane sumnje da je Uber nezakonito koristio njihovu intelektualnu svojinu.

Da svedemo stvari na prost rečnik, Waymo veruje da je Uber kompletnu svoju tehnologiju autonomnog automobila ukrao, i to naravno od njih! Proces koji preti da će postati veći cirkus od sučeljavanja Samsunga i Applea pred sudskim organima, počeo je u maniru najboljih komedija, jednim mejlom. Naime, kompanija koja sarađuje sa Uberom na razvoju tehnologije, slučajno je prosledila mejl Waymou sa nacrtima štampane ploče. Ništa ovde ne bi izazvalo kontroverzu da inženjeri Waymoa nisu uvideli mnogo sličnosti sa njihovom izvedbom. Pažljivom analizom došli su do zaključka da su pokradeni!

Google krtica

Za neupućene, Waymo je ćerka firma Googlea, formirana radi razvijanja autonomnih automobila. Iako je Waymo nastao 2016. godine, Google je zvanično dugo pre toga radio na ovoj tehnologiji, uz umereni uspeh.

Ono što je vrlo bitno za dalji razvoj sudskog procesa jeste hronološki sled događaja. Google je pre nekoliko godina otpustio Entonija Levandovskog, inženjera koji je radio na razvoju autonomnih automobila. Nakon odlaska, Levandovski formira kompaniju Otto u kojoj je nastavio sa radom na pomenutom polju. Otto kasnije otkupljuje Uber, a Levandovski se penje na vrh korporativne lestvice potonjeg.

Waymo u tužbi podnetoj sudu u Kaliforniji, tvrdi da je Levandovski nakon napuštanja kompanije ukrao 14.000 poverljivih dokumenata! 

Američka štampa koja posebno gaji strast ka sudskim sučeljavanjima, od početka pomno prati razvoj situacije. Naime, isprva Waymo nije želeo proces, već vansudsko poravnanje. Zahtevi su bili: javno izvinjenje Ubera i priznanje šta su učinili, kao i odšteta od 1,4 milijarde američkih dolara.

Ima nešto trulo u…

Uberu. Naime, nakon što je tadašnji prvi čovek Ubera, Trevis Kelenik doveo Levandovskog i prepustio mu vođenje njihovog programa autonomnih automobila, stvari su krenule nizbrdo. Uber, koji ni prošle godine nije poslovao „u plusu“, uložio je velika finansijska sredstva u rad Levandovskog. On je sa sobom doveo nekolicinu ljudi, svojih saradnika, sa kojima je nastavio rad na automnim automobilima. Stvari su po Uberov program krenule na bolje, ali ne zadugo.

Nakon što je došlo do skandala sa mejlom, Uber pokreće internu istragu, uporedo se nastavlja sa daljim razvojem autonomne tehnologije. Međutim, Levandovski i članovi njegovog tima odbijaju da sarađuju sa internim organima u istrazi.

U međuvremenu, Waymo nalazi nove informacije da je Levandovski „skinuo“ 9,7 gigabajta poverljivih podataka pre nego što je napustio kompaniju, kao i da su njegovi saradnici takođe ukrali više desetina nacrta Waymoa.

Waymo vrši medijski pritisak na Uber koji daje otkaz Entoniju Levandovskom.

Stiže se na sud

U podnetoj tužbi Waymo tvrdi da je Uber ukrao njihovu intelektualnu svojinu, a pored kompanije, tuženi su i Entoni Levandovski i bivši izvršni direktor Trevis Kelenik. Ipak, Uber je nakon prvobitnog odbijanja ponude Waymoa da plati odštetu, zatražio arbitražu koju je sud odbio, te će sukob dobiti epilog pred porotom.

Mada bi laički gledano, pred Waymoom bio lak zadatak, stvari ipak nisu tako jednostavne. Tužioci na sudu moraju dokazati tri stvari:

  1. Da su u trenutku kada ih je Levandovski uzeo, informacije bile plod rada Googleovih inženjera, a ne nešto što je mogao bilo koji prosečan inženjer znati
  2. Ukoliko informacije jesu bile plod rada Googleovih inženjera, da ih je Levandovski iskoristio dok je radio za Uber
  3. Ukoliko su prethodne tvrdnje dokazane, da je Uber uštedeo značajna sredstva (vreme, novac i količinu rada) jer je koristio već pomenute podatke.

Dakle, mada isprva izgleda kao već gotova stvar, jasno je da Waymo, odnosno Google, ima pred sobom težak zadatak. Otežavajuća okolnost po tužioce je i izjava vođe pravnog tima Waymoa da je sudski proces izazov jer je Uber uništio većinu dokaza. Naime, u medijima se našla informacija da su nestale sve prepiske između Levandovskog i Kelenika, kao i da je Uber obrisao sve interne zabeleške komunikacije koje bi ih mogle ugroziti na sudu.

S druge strane, uprkos povoljnoj poziciji, Uber ima jednu slabu tačku. Naime, prilikom kupovine kompanije Otto, Uber je pismeno garantovao Levandovskom da će snositi troškove odbrane na sudu ukoliko on bude bio optužen za krađu intelektualne svojine.

Kelenik i Levandovski

Šta je u igri?

Pored ugleda kompanije, naravno, mnogo novca. Intel je sredinom prošle godine procenio da će do 2050. godine tržište autonomnih automobila vredeti 7 triliona dolara. U ovom trenutku na razvoju autonomnih, robotizovanih automobila rade gotovo svi veliki proizvođači automobila, ali i razni IT giganti.

Kada je ovoliko novca u pitanju, trka je svakako žestoka. Onaj ko prvi plasira autonomni automobil na tržište koji će ispuniti bezbednosne, kvalitativne, u krajnjem slučaju i cenovne kriterijume pokupiće ono što se u ekonomiji naziva pionirska renta, odnosno zaradiće mnogo novca i uspostaviti odličan temelj za dalju dominaciju na pomenutom tržištu.

Uberov ugled čini se da je poprilično ukaljan turbulentnom 2017. godinom. Pored toga što su i prethodnu kalendarsku godinu završili bez profita, u Uberu su se suočili sa javnim optužbama za seksizam, što je posebno loše prošlo u američkoj štampi. Bivši šef Ubera, Trevis Kelenik dodatno je poremetio odnose sa antitrampovskim medijima, zbog naklonosti ka režimu Donalda Trampa.  Kao šlag na tortu stigle su informacije o potencijalnoj krađi informacija.

Pored naravno novčane kompenzacije, ukoliko Waymo pobedi na sudu, biće to znak da se neće olako gledati na nove slične transfere u ovoj oblasti. Pogotovo ukoliko su zaposleni imali pristup poverljivim informacijama. Sa druge strane, ako Uber odnese pobedu, takva odluka mogla bi da podstakne još više prelazaka poput transfera Levandovskog. Ujedno, kompanije bi bile primorane da povećaju platu svojim zaposlenima kako bi ih ubedile da ostanu. Kako javlja Forbes prosečna godišnja plata softver inženjera za autonomne automobile u 2017. godini iznosila je 300.000 američkih dolara.

Dok Waymo i Uber lome koplja na sudu, pobednici bi mogli biti ostali koji razvijaju autonomna vozila. Dok ova dva proizvođača nemaju sopstvenu proizvodnju automobila, ostali veliki takmaci, izuzev nekoliko IT kompanija, imaju sredstva za masovnu proizvodnju vozila, što im već daje prednost.

Gde su Kelenik i Levandovski?

Kelenik i Levandovski nalaze se među tuženim licima. Pravni zastupnici Waymoa tvrde da je Levandovski sa Kelenikom komunicirao na redovnom nivou još dok je radio za Google, kao i da se raspitivao koliko vredi Googleov progam autonomnih automobila.

Kelenik je jedan od suosnivača Ubera, koji je od svog učešća u ovoj kompaniji zaradio velike svote novca. Procene kažu da je bivši šef Ubera „težak“ 4,5 milijardi dolara. Mediji takođe stavljaju na teret Keleniku da je godinama znao za seksualno uznemiravanje unutar kompanije i da nije ništa preduzeo.

Levandovski je nakon napuštanja Ubera oformio sopstvenu versku sektu. Naime, Levandovski zajedno sa svojim sledbenicima veruje u budućnost u kojoj će veštačka inteligencija rukovoditi ljudskom rasom.

Kada ćemo videti epilog?

Na ovo pitanje je praktično nemoguće dati odgovor. Međutim, sigurno je da će stručna štampa narednih nekoliko meseci biti ispunjena izveštajima sa suđenja.

U igri je mnogo novca, ali i presedan koji bi mogao značajno uticati na pokretljivost stručne radne snage u ovoj oblasti. Na kraju američki mediji dodali su epitet „sapunice“ ovom procesu. Naime, u SAD se uveliko piše da iza odluke Waymoa tj. Googlea da izađu na sud ne stoji novac, niti intelektualna svojina, već sujeta. Dobro je poznato da je Google zaista bio jedan od najvećih investitora u Uber kada je kompanija nastala. Međutim, kada je Uber finansijski ojačao, zakulisnim radnjama predstavnik Googlea u Upravnom odboru je izbačen iz istog što je izazvalo bes čelnika internet giganta.

Ako je verovati američkoj štampi, Google otada traži način da se osveti Uberu za navodnu uvredu i sada ga je konačno pronašao.

Bilo kako bilo, pred nama je sudar dva giganta, duel pohlepe, a ko će biti pravi pobednik, pokazaće vreme.

Đorđe Platiša

 

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments