1. Home
  2. Prezentacije
  3. Acura RDX (2019.)
Acura RDX (2019.)
0

Acura RDX (2019.)

458
0
Podelite sa prijateljima:

Hondin pionir

Po mnogim karakteristikama, Acura RDX je bila revolucionarni model za celu Honda korporaciju na američkom tržištu. RDX je označio ulazak ove premijum divizije u klasu kompaktnih krosovera i takođe je doneo prvi turbo motor za japanskog proizvođača vozila na ovom kontinentu. Iz tih razloga, predstavljanje svake nove generacije je specijalni momenat, a kao lokacija za najnoviji model je izabran ovogodišnji Salon automobila u Detroitu.

Kratka istorija

RDX je ugledao svetlost dana 2006. godine da bi utišao kritičare koji su se žalili da je veći krosover MDX postao prevelik i preskup. Zasnovan na modifikovajnoj platformi Honde Civic, RDX je pružao tradicionalni Acurin dizajn i opcioni pogon na sva četiri točka. RDX je doneo još jednu novinu, a to je prvi Hondin turbo motor ikada ponuđen Amerikancima, zapremine 2,3 litra sa 240 ks. Publika nije preterano dobro primila ovaj krosover i prve godine je prodato tek nešto više od 9.000 primeraka. Druga generacija je stigla 2013. godine i u svakom pogledu dobila na dimenzijama dok je mnogo kritikovani turbo motor zamenjen većim atmosferskim V6 benzincem. Popularnost je eksplodirala i poslednje tri godine Acura je redovno pronalazila preko 50.000 kupaca na godišnjem nivou. Iz Acure kažu da su naučili iz prošlosti i da potpuno nova treća generacija treba da kombinuje karakteristike oba prethodnika.

Dizajn

Iako Acura kaže da je predstavljeni model samo prototip, nema sumnje da će serijska verzija biti gotovo identična sa izuzetkom par detalja kao što su dimenzije felni i retrovizori. Japanski proizvođač vozila je u prošlosti dobio dosta kritika na račun dizajn pa je novi motor kompanije „Acura nikada više ne sme da bude dosadna“. Mnoge linije pozajmljene sa NSX superautomobila, posebno u vidu prednjeg dela dok je krov jedan od najnižih u segmentu. RDX je prvi model kompanije sa novim stilom maskom hladnjaka, dok su ostale linije uglavnom pozajmljene sa Precision koncepta iz 2016. godine. U poređenju sa rivalima, ovaj krosover definitivno deluje najsportski pa ostaje nada da Acura neće praviti veće promene sa serijskim modelom. Za razliku od nekih konkurenata, RDX stiže standardan sa „kupe sa četvoro vrata“ stilom, što će možda odvratiti neke kupce, ali će ujedno sigurno i privući mnoge.

Enterijer

Acura je posvetila mnogo pažnje i enterijeru. On možda donosi previše dugmića, posebno za današnja vremena kada se očekuje sve na dugme, ali je dizajn veoma dopadljiv i visokog kvaliteta.

Standardan monitor je 10,2-inčni i on je poseban iz razloga što je precizniji u poređenju sa onim na koje smo navikli u auto industriji. Dok osnovni modeli možda i nisu preterano dobro opremljeni, za ekstra novac kupac može da dobije i luksuzne detalje kao što su Nappa koža, kvalitetnije drvo, audio sistem od 710 vati i panoramski krov. Lista sigurnosne opreme će biti poduža i RDX bi trebalo da dobije maksimalne ocene u testovima sudara. Iz kompanije obećavaju da bi uskoro mogla da usledi i još više sportska verzija sa novim sedištima i više hromiranih detalja, ali u vreme pisanja ove priče o njoj nema više informacija.

Mehanika

Novi model označava povratak turbo motora, a RDX pokreće dvolitarski motor sa 252 ks i 270 Nm obrtnog momenta, što stavlja ovaj krosover u isti rang kao BMW X3, Audi Q5 i Mercedes GLC300. To je 27 ks manje u poređenju sa prethodnim atmosferskim V6 motorom, ali za 28 Nm obrtnog momenta više. Prethodnik je takođe imao i šestostepeni automatski menjač dok model za 2019. godinu stiže sa deset brzina, što bi trebalo da smanji ubrzanje do 100 km/h na ispod šest sekundi. Spomenuti budući sportski model bi mogao da donese i moćniji turbo motor sa 306 ks iz Civica Type R, čime bi RDX bio jedan od najbržih kompaktnih krosovera. RDX će biti i jedan od retkih modela u klasi sa standardnim pogonom na sva četiri točka koji Acura naziva Super Handling All-Wheel Drive (SH-AWD), koji je već testiran na ostalim modelima kompanije i dobio je velike pohvale.

Zaključak

Početna cena od 36.000 dolara se ne bi trebalo promeniti u velikoj meri, pa će RDX i dalje biti odlična alternativa onima koji nisu spremni potrošiti istu sumu na Hondu CR-V sa punom opremom. Acura pod svaku cenu želi da se udalji od Honde i privuče one kupce sa dubljim džepom, ali u prošlosti taj plan i nije dao baš najbolje rezultate. Novi modeli treba da promene percepciju da je Acura samo luksuzna Honda, a sve počinje od RDX …

Zoran Tomasović

 

 

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments