1. Home
  2. Testovi
  3. BMW X2 20d xDrive /*M Sport – Ultimate Stylish Machine (35-)
BMW X2 20d xDrive /*M Sport – Ultimate Stylish Machine (35-)
1

BMW X2 20d xDrive /*M Sport – Ultimate Stylish Machine (35-)

2.50K
1
Podelite sa prijateljima:

Nema greške u naslovu. Priča o voznoj dinamici, posebno uobičajeno kod BMW modela, počinje već negde na trećini informativno promotivnog materijala koji je na raspolaganju novinarima.

Proizvođač je ovoga puta izmestio priču o fokusu na vozaču i ponašanju noviteta u vožnji, tek u poslednju petinu prezentacije. Zašto je to tako, verujem da će nam odgovor pružiti test koji je pred nama.

Stil kao osnovno oružje za privlačenje kupca

Ogroman trud je uložen da se X2 stilski diferencira u odnosu na ostatak game proizvođača, a posebno u odnosu na konkurenciju. Sa kojim stepenom uspeha, sudiće tržište i svako od nas ponaosob. Po dimenzijama, izuzev identične širine, značajno je kompaktniji u odnosu na starijeg brata X1. Kao takav, predstavlja jedan od retkih krosovera od koga je čovek prosečne visine, dominantno viši.

Svojom pojavom, oživeo je neke detalje iz slavne prošlosti minhenskog proizvođača, poput BMW oznaka na C stubovima (kao na legendarnim 2000 CS i 3.0 CS), a doneo je i neke novine, koje ranije nisu viđene na modelima kompanije. Za primer možemo da uzmemo invertovanu masku hladnjaka, koja sada na oko legne kako treba, odnosno u skladu sa ostatkom game, samo kada se gleda u ogledalu. Ni na jednom BMW modelu do sada, nismo zapazili M oznake na ručicama prednjih vrata. X2 ih ima. Sličnosti sa većim kupe krosoverima iz game nisu velike, prevashodno zbog nedovoljno padajuće linije krova prema nazad, tako da je, prema našem mišljenju, dovedena u pitanje realnost klasifikacije X2 u grupu kupe krosovera.

Proporcije automobila su veoma vizuelno prijatne, pa je i razumljivo zašto je hauba ostala poprilično duža u odnosu na tehničku potrebu, to jest u odnosu na neophodnu zapreminu prostora u koji bi bio smešten agregat, i svi ostali sklopovi koji se, tipično nalaze u tom delu vozila. Drugim rečima, iako nije u proizvodnim planovima, mesta ima dovoljno za ugradnju i snažnijih agregata, ali oni jednostavno nisu kompatibilni sa platformom koja je iskorišćena za X2, o čemu ćemo nešto kasnije.

Naš X2 je opremljen M Sport paketom opreme, što podrazumeva ceo set aerodinamičkih unapređenja na spoljašnjosti, ionako, po ovom pitanju vodećeg modela u klasi (Cd 0,28). Pored toga, sportska sedišta su zamenila klasična u unutrašnjosti vozila, a ovo se odnosi i na upravljač. Vizuelno automobil izgleda veoma atraktivno iz svih uglova.

Putnički prostor – najbolji afrodizijak

Unutrašnjost X2 je apsolutno vrhunska, i za cele dve ocene je plemenitija u odnosu na testirani Audi Q2,  a za jednu ocenu u odnosu na, pre neki dan lokalno predstavljeni Jaguar E-Pace, prevashodno zbog upotrebe kvalitetnijih materijala, i mnogo većeg truda usmerenog ka detaljima. Jedino mesto gde je on mogao biti bolji, nalazi se na donjim delovima panela unutrašnjih strana vrata. Ipak, ni tu, to nije nešto što smeta oku. Interesantno, i vrlo potkrepljujuće u odnosu na zaključak testa, je da je na svakom X2, standardni deo opreme digitalni instrumentacioni klaster, koji poseduje izvanrednu preglednost i rezoluciju, baš kao i ekran osetljiv na dodir, šeste generacije info-zabavnog sistema. Koliko dugo će ovaj sistem ostati na liderskoj poziciji, u odnosu na konkurentske, prevashodno zavisi od toga kako će se pokazati u realnoj upotrebi, na sva zvona najavljeni Mercedesov MBUX info-zabavni sistem. U ovoj klasi, odnosno spram ciljane grupe kupaca, ovaj detalj je izuzetno važan.

Amplituda pomeranja sedišta je izdašna, a sama podešavanja su manjim delom elektro potpomognuta. Lako je pronaći svoj optimalan položaj u nešto tvrđim sedištima presvučenim alkantarom, sa odličnom bočnom podrškom, ali i nešto užim od idealnog, sedalnim delom. Mesta napred je sasvim dovoljno za dva putnika, a jedina sitnica koja nije baš najsrećnije rešena, barem ne u svakom od položaja sedišta (po visini), odnosi se na nešto višu poziciju centralne kasete, koja ujedno služi i kao naslon za desnu ruku vozača. Zaista trivijalno, ali ipak, nekarakteristično za ovako vrhunski izrađen enterijer, koji bi glatko mogao da bude upotrebljen i u premijum vozilu klase iznad.

Sa zadnje strane prednjih sedišta, nalaze se plastične oplate sa ulegnućima, a koje omogućavaju da i komfor na zadnjim sedištima dobije dobre ocene, jer su tih centimetar, dva zaista dobrodošli za smeštaj kolena, posebno viših osoba. Centralni tunel je umereno izražen, tako da petom putniku svakako neće prijati duži boravak u X2. Mesta za glave, kao i za smeštaj stopala ispod prednjih sedišta, spram klase vozila, sasvim dovoljno. Kada je naš kolega, visok 187 centimetara zauzeo idealnu vozačku poziciju, za mene, ceo decimetar nižeg stvora, ostalo je komotno dovoljno mesta, direktno iza njega.

Boravak u kabini će vas veoma brzo oraspoložiti i dati vam novi zanos da radite i učite još i više, kako bi mogli da ceo životni ambijent uzdignete na nivo ovakvog doživljaja. Fenomenalna ambijentalna svetla, trim na centralnoj konzoli, izrađen na način da predstavlja vernu repliku plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, panorama staklo, sve, ali sve daje jak stimulans na centre koji luče hormon sreće.

Da li će i u testu priča o postignućima mašinskih i ostalih inženjera biti 20% ukupnog sadržaja, baš kao u pres materijalima?

BMW X2 deli osnovni genetski kod sa većinom Mini game, kao i sa klasičnim krosoverom X1, serijom 2 (izuzev kupe verzije) ali i budućom serijom 1. Platforma je prilagođena poprečnoj ugradnji agregata sa maksimalno četiri, a neretko i tri cilindra. Za pogon je iskorišćen 20d agregat, koji ovako kompaktnom automobilu omogućava živahnost Tasmanijskog đavolka. Većina testiranih BMW modela je pogonjena, ovim, našim kupcima i distributeru, omiljenim agregatom, pa bi izbegao da se ponavljamo. Apsolutno je izvanredan, posebno imponuje niskom potrošnjom.

Osmostepeni ZF menjač je takođe perfekcija čista, samo što je u ovom modelu, za razliku od ostalih modela (utemeljenih na ovoj platformi) iz game proizvođača, ovde i ručica menjača urađena atraktivno. Ovakvom ručicom menjača ne može da se pohvali X1, gde se instalirana ručica iskazuje kao detalj koji kvari opšti utisak, o inače odličnom ambijentu. Nekom će možda miliji izbor biti benzinski agregat, pa za tako opredeljene vozače, da napomenemo da je on uparen sa sedmostepenom automatskom transmisijom sa dvostrukom spojnicom.

Kakva platforma, takvi i utisci o voznoj dinamici. Odnosno, veoma slični onima koje smo iznelu u testu Mini Countrymana, ali ne smatramo da pretnja „kanibalizma“ ovde postoji, jer se radi, iako u tehnološkom smislu skoro identičnim automobilima, o stilski veoma različitim četvorotočkašima.

Dakle, X2 ima izvanredno, progresivno, precizno i direktno upravljanje. U vrhunskom BMW maniru. Isto tako funkcioniše i kočioni sistem, za razliku od pomenutog Minija kod koga se kočnice nešto teže doziraju. Sistem oslanjanja je profilisan nešto tvrđe, pa je i osetljivost na neravnine, posebno poprečne, izraženija.

S obzirom na, uobičajeno inverznu korelaciju između krutosti trima i držanja u krivinama, za očekivati je bilo da X2 trpi veće bočne sile. Međutim, to nije slučaj. BMW X2 se ponaša u potpunom skladu sa činjenicom da su pogonski točkovi prednji. I ne menja ništa ni što je naš test primerak opremljen xDrive sistemom, koji nosi isti naziv kao i sistem pogona na sve točkove koji se koristi za veće modele BMW game, jer se ovde pogonska sila prenosi na alternativni par točkova, samo po potrebi  i u kritičnim situacijama gubitka trakcije, za razliku od „pravog“ xDrive koji pogonsku silu šalje na obe osovine, permanentno, i u osnovnoj postavci u razmeri 40:60.

Znači, ono što možete da uradite sa, na primer, za više od 300 kilograma težom serijom 5, nemojte ni da pomišljate da možete da izvedete sa X2. Ima jedna omiljena krivina, na veoma slabo opterećenom lokalnom putu, gde obično testiramo ovu osobinu vozila. BMW 530d xDrive, je tuda proleteo bez naznaka tenzija brzinom od 110 km/h, odnosno za 25 km/h većom brzinom od X2, kome naša ideja o brzom prolasku kroz krivinu nije prijala. Nama je ovaj manevar sa X2, prijao još daleko manje.

Još je samo jedna osobina koja nam se nije baš dopala, ali smo je prihvatili bez realne zamerke, zarad izvanrednog stila vozila. Preglednost ka nazad je zastrašujuće slaba, zbog veoma skromne staklene površine na vratima prtljažnika.

Sa druge strane, moramo da istaknemo perfektnu zvučnu izolaciju koja u kabinu propušta jedino zvuk kotrljanja točkova i nestvarno je temeljna, za automobil ove klase.

Naš X2 je veoma bogato opremljen, a izdvojili bismo: prednje svetlosne grupe u LED tehnologiji, prevenciju sudara, prikaz važnih informacija (uključujući i informacije info-zabavnog sistema) na vetrobranskom staklu. Cena modela koji smo „ukrali“ za test, još uvek nije bila formirana u trenutku pisanja. Ali, prodajne cene osnovnih verzija jesu dostupne na sajtu distributera.

Potrošnja na testu je iznela 7,0 litara evrodizela na sto kilometara veoma agresivne vožnje, u kombinovanim (ali izrazito zahtevnim) uslovima.

Pred zaključak

Kapitalizam je društveno uređenje u kome su svi, ma koliko objektivno bili siti, i sitiji nego u alternativnim tipovima organizacije zajednice, uvek gladni. Gladni do te mere da se celokupno polje interesovanja rukovodećeg kadra izmešta iz čisto profesionalnog, odnosno zanatskog dela, ka oblastima koje su okupirane iznalaženjem načina za povećanje profita. Često puta, izlaz se vidi u širenju ciljne populacije, odnosno širenju kruga potencijalnih kupaca.

Raskid emotivne veze sa automobilom, na način kako se gradila decenijama unazad, uslovljen je i poplavom novih modela, sve kraćim životnim ciklusom jednog modela, deobom pogonskih sklopova, i to ne samo među automobilima iz game jednog brenda ili čak jedne grupe, već i između različitih i nekada nespojivih brendova. Dalje, promocija raznih verzija car-sharing servisa, tehnologija autonomne vožnje i konektivnost usmerene su na sve, izuzev na konektivnost sa srcem vlasnika automobila.

Zaključak

Ovaj automobil će doneti sreću i nove obožavaoce BMW oznake, i u potpunosti je usklađen sa ekonomsko-demografskim rezonom. Stari poklonici marke neće biti razočarani, jer će i dalje moći da kupe (neki drugi) proizvod kakav su i navikli, da nosi ovu neprevaziđenu značku.

Omladina treba da časti, dobila je automobil o kome će sa setom govoriti svojim potomcima, za nekih 25 godina.

A mi stariji, razmišljaćemo na način: „Dajem sve opcije konektivnosti, za samo jednu informaciju prikazanu na centralnom displeju. Onu, o temperaturi ulja u motoru, ili rashladne tečnosti u hladnjaku, barem. I još nešto. Ne treba mi ovoliko stila, dajte mi pogon na zadnje točkove. Mi volimo pivo sa ukusom piva!“.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

BMW X2 20d xDrive /M Sport

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina visina: 4.360 x 1.824 x 1.526 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 470/1.355 l
Masa praznog vozila: 1.600 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.995 cm³
Snaga: 140 kW/190 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 400 Nm pri 1.750-2.500 o/min

Pogon

Tip: xDrive
Menjač: A/8 Steptronic

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,7 s
Maks. brzina: 221 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 51 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,6-4,8/7,0 l
Emisija CO2: 121-126 g/km

Cena (testirani model)

Još uvek nije dostupna – cene baznih modela na sajtu distributera

Dobre strane:

fenomenalan sveukupan izraz, motor/menjač, upravljanje, kočnice

Loše strane:

vozna dinamika spram imidža brenda
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 10
Enterijer: 10
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 10 Ukupno 8,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 8,5
Kočnice:10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,72

(2501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
don

auto jako dobro izgleda u stvarnosti, kako na parkingu tako u pokretu. Glede teksta, zamjerka na pristranost i iznimnu upotrebu superlativa, tjera jednostavno na ne citanje vec nakon druge recenice, tako da cu test doticnog auta potraziti negdje drugdje.