1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (I deo)
Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (I deo)

Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (I deo)

542
0
Podelite sa prijateljima:

Izuzimajući Lincoln, predstavljamo vam planove Forda za budućnost. Površnim pogledom se lako zaključuje da se Fordovo “sutra”, oslanja na sledeće ključne reči: autonomno, hibridno, električno, vodonične gorivne ćelije. 

Prethodna godina je Fordu donela oprečne rezultate. Sa jedne strane, Ford generiše velike iznose profita i marži. S druge strane, na kineskom tržištu, na kome izgleda da rast prodaje ne može da uspori, Ford je zabeležio pad prodajnih rezultata. Odluka da se dozvoli da model Focus ostane dovoljno dugo na tržištu, kako bi se životni ciklus ovog hedžbeka ujednačio sa konkurencijom na svim relevantnim tržištima, deluje prilično čudno. Kao posledica te odluke, na svim tim tržištima, a posebno kineskom i britanskom, prodaja Focusa je znatno ispod očekivanja.

Ford Focus

Na tržištu Severne Amerike, Fordovi krosoveri drže jake pozicije što je u suprotnosti sa krivom koja pokazuje prodajne rezultate putničkih vozila. Fusion, koji je sada već više od pet godina na tržištu, samo je jedan iz spektra problema. Moguće je da je ovde Ford dovoljno mudar da pribegne strategiji koja  isključuje obnovu modela dok to zaista ne postane očigledna neophodnost, znajući za činjenicu da su američki kupci najzainteresovaniji upravo za pikap modele? Ako je to u pitanju, onda je to primereno američkom tržištu, ali nikako ne odgovara za kineske i evropske prilike, gde su još uvek veoma popularni automobili iz B i C segmenta?

Ford u Evropi ima veliku potrebu da novi Focus bude predstavljen što ranije, a to se može desiti već do kraja ove godine. Udeo na tržištu, ovog važnog modela, je već neko vreme u kontinuiranom padu. Neki će reći da je ovo uzrokovano rastom prodaje velikoserijskih premijum modela, i zaista deo razloga leži u toj činjenici. A onda, ako je to tako, kako je moguće da tržišno učešće Volkswagena raste, kada znamo da do pre par nedelja, nije imao u ponudi krosover u B segmentu? Golf je razlog tome, naravno. Iako je Golf već više od četiri godine na tržištu, tražnja za njim je stabilno visoka. Focus je na tržištu, u aktuelnoj generaciji, evo već više od sedam godina.

Ono na čemu se Fordu svakako ne može zameriti jesu finansijske performanse. Od kompanije koja je pre samo desetak godina imala obaveze koje prevazilaze 30 milijardi američkih dolara, danas su došli u veoma zdravu poslovnu poziciju, sa tokovima gotovine koji su u stanju da omoguće nesmetano poslovanje čak i u kriznim periodima. S obzirom na nedavnu smenu na rukovodećem mestu kompanije, još uvek je rano, sa izvesnošću tvrditi da li će biti nekih krupnih izmena planova o lansiranju najavljenih modela u budućnosti.

A segment

B562 predstavlja razvojni kodni naziv za najnoviji model Ka, kao i njegove različite verzije. Prototip je predstavljen medijima još tokom novembra 2013, u Brazilu. U proizvodnju je ušao u julu naredne godine, kao hedžbek sa petoro vrata (Ka) i kao sedan sa dva para vrata (Ka+). Nasuprot tome, u Evropi oznaku Ka+, nosi hedžbek verzija koja predstavlja i jedinu opciju modela Ka.

Ford Ka+ (2017.)

Sedan varijanta je premijerno prikazana pod nazivom Figo koncept u februaru 2014. godine na Salonu automobila u Delhiju. Izbor motora se sveo na dve jedinice zapremine od 1 do 1,5 litara, odnosno na trocilindarsku EcoBoost jedinicu, proizvedenu u Kamačari pogonima, i četvorocilindarsku alternativu.

Ka+ za evropsko tržište je obelodanjen u junu 2016. godine sa samo jednim agregatom, zapremine 1,2 litra i snagom od 70 i 85 konja, na većini regionalnih tržišta. Fordov Sanand pogon, lociran u Indiji, zadužen je za proizvodnju Ka+, koji se prodaje u Evropi. Evropski Ka+ je zasnovan na indijskom Figo konceptu, ali uz brojne modifikacije.

U julu 2011. godine, Ford je otkrio planove za ovaj pogon u Indiji, ali nije naveo modele koji bi se proizvodili tamo. Postrojenja su izgrađena na površini od 4,3 hektara, u saveznoj državi Gujarat, na severu zemlje. Početni proizvodni kapaciteti su bili 240.000 vozila, kao i do 270.000 agregata, na godišnjem nivou. Sanand pogon je zvanično otvoren u martu 2015. godine, kada je kompanija objavila da će Figo Aspire biti montiran u ovoj fabrici, kako za domaće tržište, tako i za izvoz. Ovaj model je manje-više identičan sa brazilskom verzijom Ka+. Agregati koji su u ponudi, takođe lokalno proizvedeni, obuhvataju TDCi 1,5, kao benzinac 1,2 TiVCT.

Ford Figo Aspire

Proizvodnja modela Figo Aspire je započela u junu 2015. godine, dok je prodaja usledila mesec dana kasnije.

Ford do Brazil je premijerno prikazao Ka Trail tokom novembra 2016. godine na Salonu automobila u Sao Paolu. Poseduje povišen profil, kao i šire lukove oko točkova.

Globalni redizajn porodice Ka modela, odigraće se ove godine, dok se potpuno nova generacija Ka serije očekuje tokom 2021.

B segment

Na globalnom nivou, Ford očigledno poseduje samo jedan glavni model u B segmentu, ali je u procesu razvoja još jedan specifičan model za indijsko, i ostala tržišta zemalja u razvoju. B563 predstavlja kodnu oznaku za mali hedžbek sa petoro vrata, koji bi trebao da se na indijskom tržištu takmiči sa modelima poput Hyundaija i20 i Maruti Suzuki Balena. Ovo bi trebalo da bude prvi model razvijen na B2E platformi, nastalom još iz doba kada je Mazda bila pod kontrolom kompanije. Sedan verzija bi trebalo da debituje sa godinom zakašnjenja u odnosu na hedžbek, odnosno 2021. godine.

Ovo će svakako biti izazov za evropsku diviziju Forda, ali se velike nade polažu u nedavno predstavljenu Fiestu. Osma generacija ovog modela je predstavljena u novembru 2016. godine u Fordovoj Werke Niehl fabrici. B479, što je kodni naziv aktuelnog modela, započela je u maju prošle godine. Fiesta koristi revidiranu arhitekturu prethodne generacije.

Ford Fiesta (2017.)

Automobil prikazan na specijalno organizovanom događaju u fabrici u Kelnu, bio je hedžbek sa troje ili petoro vrata. U Evropi, postoje četiri derivata, sa jasno izraženom namerom proizvođača da ih prodaje po višim cenama u odnosu na prethodnika. Kada je počela prodaja modela Ka+ tokom 2016. godine, evropska divizija Forda je tiho odustala od razvoja najjeftinijih verzija Fieste, za narednu generaciju modela. Gama Fieste sada, po prvi put uključuje i krosover verziju, nazvanu Fiesta Active, kao i ST-Line verziju, uz Titanium i Vignale linije opreme. ST verzija je globalnu premijeru imala na poslednjem Salonu automobile u Ženevi, a prodaja je startovala u drugom delu prošle godine. Upravo se očekuje najava sedan verzije, sa debijem u Kini ili Indiji.

Pogoni u Kelnu će biti najznačajniji za Fiestu, na svetskom nivou. Fiesta osme generacije će se takođe proizvoditi u pogonima u Kautitlanu, Meksiko (CSAP – Cuautitlán) kao i Maraimalai Nagar u indijskom Čenaju (Chennai). Pored toga, proizvodnja će se odigravati i u Brazilu i Kini. Očekuje se osmogodišnji životni ciklus nove Fieste, pa se, shodno tome, restilizovana verzija očekuje 2021. godine.

FCEV planovi

U januaru 2013. godine, Ford, Nissan i Daimler su obavestili javnost o budućoj saradnji u razvoju vozila pogonjenih vodoničnim gorivnim ćelijama, koja bi trebalo da budu predstavljena publici, najranije 2017. godine. Od tada, veoma malo toga smo čuli novog, od strane Forda. Nisu predstavljeni nikakvi koncepti, prototip vozila, niti su dostupna bilo kakva saopštenja za javnost u pogledu statusa razvoja ovog projekta. Tokom prethodne godine, iz Daimlera je stigla izjava o nastavku rada na razvoju FCEV vozila, dok se velikoserijska proizvodnja ovog tipa vozila ne nalazi na listi prioriteta te kompanije. Umesto toga, EV sa visokim nivoima autonomije, od Daimlera su doživljena kao bliskija budućnost. Vrlo je verovatno da isti način razmišljanja preovladava i u Fordu.

Autonomna vožnja

U avgustu 2016. godine, Ford je obznanio nameru da poseduje potpuno autonomna vozila u ponudi do 2021. godine. Model koji je najavljen, predviđen je za taksi službu. Prvi potpuno autonomni automobil proizvođača će posedovati nivo 4 autonomne vožnje, što znači da neće imati volan, kao ni papučice kočnice i gasa. Prema navodima iz kompanije, specijalno je dizajniran „za usluge komercijalne mobilnosti, kakav je na primer, promovisan kroz koncept zajedničke upotrebe jednog vozila od strane više vozača”. Proizvodnja će biti velikoserijska.

Ford je predstavio Fusion Hybrid AD prototip na Sajmu potrošačke elektronike, održanom prethodne godine. Buduće taksi vozilo bi trebalo da koristi evolutivna rešenja iz predstavljenog prototipa.

Ford Fusion Hybrid AD

EV za kinesko tržište

Inicijalne informacije o električnom modelu za kinesko tržište su objavljene u drugom delu prošle godine. Iako se ovo vozilo neće prodavati sa Fordovim plavim ovalom na haubi, svakako će biti razvijeno u koprodukciji sa američkim proizvođačem. Drugi partner na projektu je Zotye Auto, a za sada je dostupno vrlo malo detalja o projektu.

Zotye Z300

AutoRepublika

 

(542)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments