1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Suzuki – kompletna gama, arhitekture i budući modeli (II deo)
Suzuki – kompletna gama, arhitekture i budući modeli (II deo)

Suzuki – kompletna gama, arhitekture i budući modeli (II deo)

1.31K
0
Podelite sa prijateljima:

C segment

Suzuki ima samo jedan model u nižoj srednjoj klasi a glavni razlog za to relativno slaba popularnost sedana i hedžbeka te veličine na indijskom tržištu. Ciaz, poznat i kao Alivio i Qi Yue, zamenio je Kizashi, koji se pokazao tržišno neuspešnim na globalnom planu. Kompanija je započela prodaju ovog sedana u azija-pacifičkom regionu, Evropi, Africi i Meksiku tokom 2014/2015. Leži na istoj platformi kao i SX4 S-Cross.

Ovom modelu je prethodio Authentics koncept, premijerno predstavljen na Salonu automobila u Šangaju, aprila 2013. Suzuki je iskoristio ovu manifestaciju da najavi serijski model u Kini u okviru Chongqing Changan Suzuki Automobile Company zajedničkog projekta.

Suzuki Authentics koncept

Drugi prototip, nazvan „Ciaz“ (izgovara se „čiaz“, sa dugim „a“), imao je globalnu premijeru na Salonu automobila u Delhiju, februara 2014. Treći koncept, Alivio, debitovao je aprila 2014. u Kini, na Salonu automobila u Pekingu. Bio je pogonjen 1,6-litarskim benzincem, uz sledeće dimenzije: dužina 4.545 milimetara, širina 1.730 milimetara i visina 1.475 milimetara. Kineski naziv ovog modela je Qi Yue.

Suzuki Ciaz

Serijska proizvodnja Alivija je započela tokom novembra 2014., neposredno pred lokalni debi istog meseca, na Salonu automobila u Gvangžuu. Prvi primerci su stigli do kupaca januara 2015. godine. U međuvremenu, Ciaz koji se proizvodio na Tajlandu, imao je premijeru marta 2015. na Salonu automobila u Bangkoku, da bi krenuo s proizvodnjom tri meseca kasnije.

Maruti Suzuki je lansirao Ciaz SHVS septembra 2015. Ovaj takozvani „Smart Hybrid“ je zapravo dizel-električni „meki“ hibrid, a zamenio je Ciaz dizel.

Restilizovani Alivio je imao premijeru na Salonu automobila u Čengduu u avgustu prošle godine. To bi trebalo da bude njegovo poslednje unapređenje pred dolazak naslednika, 2020. ili 2021. godine. Međutim, pre toga, hedžbek sa petoro vrata bi mogao da bude pridodat, oživljavajući naziv „Liana“.

Još jedan model iz C (krosover) segmenta je Escudo, nama poznatiji pod imenom Vitara ili Grand Vitara. YT4 serija Escuda sa petoro vrata je lansirana u Japanu maja 2005. Poseduje šasiju u vidu merdevina, nezavisno ogibljenje i permanentni pogon na sve točkove.

Suzuki Escudo

Varijanta ovog SUV-a sa troje vrata je svetsku premijeru imala u Frankfurtu 2005., kada su predstavljene verzije sa 1,6-litarskim i 2,0-litarskim benzincima, dok je boje dizela branio poznati 1,9-litarski Renaultov motor. V6 benzinac je stigao u Evropu septembra 2006. Za razliku od japanskog tržišta, gde je zapremina ovog agregata iznosila 2,7 litara, za potrebe Starog kontinenta je svedena na 2,5 litara.

U međuvremenu, što se američkog tržišta tiče, Grand Vitara je krenula sa prodajom septembra 2005. sa standardnim 2,7-litarskim V6 sa 190 ks, isključivo u formatu sa petoro vrata. Grand Vitaru je u Indiji lansirao Maruti Suzuki, jula 2007., kao uvozni proizvod.

Suzuki Grand Vitara

Restilizacija japanskog Escuda je najavljena u junu 2008., da bi revidirana Grand Vitara usledila nekoliko meseci kasnije. U aprilu 2010. je Iran Khodro započeo sklapanje ovog modela, da bi nakon toga došlo do druge restilizacije za japansko tržište, u julu 2012.

Novembra 2012., American Suzuki je podneo zahtev za bankrot u Kaliforniji i objavio nameru da stopira prodaju automobila i lakih kamioneta na američkom tržištu.

U martu 2013., Suzuki Canada je objavio da će 2014. modelna godina biti i poslednja za japansku marku na ovom tržištu. Tokom te godine je i stopirana prodaja.

Suzuki i dalje prodaje Grand Vitaru na izvesnim tržištima. Australijski uvoznik, primera radi, plasira više od hiljadu jedinica godišnje, a to je ostvareno i prošle godine. Ipak, očekuje se stopiranje proizvodnje ove godine. S obzirom na to da SX4 /S-Cross dobro prolazi u ovoj klasi, ne očekuje se direktan naslednik.

Suzuki SX4 S-Cross

SX4, kodnog imena YAA, koji se takođe prodaje i kao SX4 S-Cross, tržišno je uspešan model u brojnim zemljama. Suzuki je otkrio planove za lansiranje ovog modela u Parizu 2012. Tada je predstavljen S-Cross koncept, za koji se govorilo da najavljuje lansiranje novog krosovera u 2013., kao globalnog rivala Nissan Qashqaija.

Novi model je debitovao u pretproizvodnoj formi na Salonu automobila u Ženevi 2013. U zavisnosti od tržišta, bio je pridodat ili je zamenio manji SX4. Sa 165 milimetara više u dužinu i inicijalno dostupnim 1,6-litarskim benzinskim i dizel motorima, činio je zanimljivu ponudu za evropske kupce.

S obzirom da su američka i kanadska filijala stopirale prodaju, Meksiko je ostao jedino severnoameričko tržište za SX4. S-Cross je tamo krenuo sa prodajom u decembru 2013., za 2014. modelnu godinu.

Magyar Suzuki je započeo proizvodnju SX4 S-Crossa u avgustu 2013. Velika Britanija, kao najveće evropsko tržište Suzukija, bila je jedna od prvih izvoznih destinacija. Postavljena godišnja proizvodnja u to vreme je iznosila 100.000 jedinica, od kojih se 30.000 odnosilo na Evropu. Ostatak je bio predviđen za Okeaniju, Aziju, Bliski Istok i Latinsku Ameriku. Izvoz iz Mađarske u Japan je započeo februara 2015.

SX4 se proizvodi i prodaje u Kini kao SX4 S-Cross od decembra 2013.

Maruti Suzuki je lansirao S-Cross u avgustu 2015. Indijski model je dostupan sa dve motorne opcije: DDiS 200 i DDiS 320. Ovo je prvi model koji je reklamiran i prodavan kroz NEXA diviziju, što je deo ideje da bude plasiran kao cenovno premijum pozicioniran model. Maruti je prva Suzukijeva divizija koja je započela prodaju restilizovanog S-Crossa, tokom jula 2016. Suzuki Europe je započeo prodaju osveženog modela od oktobra 2016., sa 1,0-litarskim i 1,4-litarskim Boosterjet turbo motorima s direktnim ubrizgavanjem goriva, koji su zamenili staru 1,6-litarsku benzinsku jedinicu. 1.6 DDiS je nastavio da bude dostupan.

Nova generacija S-Crossa na scenu stupa 2020. godine, ali bi do tada ovaj model mogao da prođe kroz još jednu restilizaciju, i to tokom ove godine.

Monovolumeni

Ova karoserijska konfiguracija, nekada prilično omiljena, nije više popularna u Evropi, kao i u nekim drugim regijama. Međutim, i dalje se dobro kotira na indijskom tržištu, što ne čudi. Nekoliko modela je dostupno. Najstariji je Omni, mikrovan sa pogonom na zadnje točkove i motorom radne zapremine 0,8 litara. On je odavno prestao da se proizvodi u matičnom Japanu, gde je inicijalno lansiran davne 1979. godine. Međutim, u Indiji se i dalje prodaje u relativno velikim brojkama. Y9T, naslednik Omnija, očekuje ove godine.

Suzuki Omni

Još jedan Marutijev model je Eeco. Ovaj derivat Suzuki Carry/Every modela, prvobitno je lansiran u Japanu 1999. On je Maruti Suzukijeva zamena za ukinuti minivan Versa. Svetsku premijeru je imao na Salonu automobila u Delhiju, u januaru 2010., da bi prodaja krenula već posle nekoliko dana. Eeco je inicijalno bio dostupan sa 1,2-litarskim četvorocilindarskim benzincem.

Dostupne su verzije sa pet i sedam sedišta. Kao i što se prethodne generacije Every/Carryja tiče, Eeco ima kraće međuosovinsko rastojanje u odnosu na novo Every/Carry izdanje. Ovaj mali van sa pogonom na zadnje točkove bi trebalo da bude zamenjen novim modelom tokom sledeće godine.

Suzuki Eeco

Ertiga je minivan baziran na Swiftu. Pridružio se Maruti Suzuki portfoliju u aprilu 2012. Ovom vozilu je prethodio RIII koncept iz januara 2010., predstavljen na New Delhi Auto Expou, da bi serijska verzija usledila na istom salonu 2012. godine.

Decembra 2011., jedan funkcioner Marutija je izjavio za indijske medije da kompanija planira da izvozi komponente Ertige u Indoneziju i Tajland, da bi se automobili sklapali u lokalnim Suzukijevim fabrikama. Ovaj model je lansiran na indonezijsko tržište u aprilu 2012.

Ertiga za indijsko tržište je lansirana sa izborom u vidu 1,4-litarskog benzinca i 1,2-litarskog dizel motora (Fiat-GM jedinica zapremine 1.248 ccm).

Ertiga za tajlandsko tržište je u prodaju krenula marta 2013. Doduše, ne sklapa se lokalno, kako se očekivalo, već se uvozi iz Indonezije.

Suzuki Ertiga

Suzuki takođe sklapa Mazdu VX-1, verziju Ertige za indonezijsko tržište. Proton Ertiga je još jedna varijacija na temu Suzukijevog originala.

Suzuki Motor Corporation je održao ceremoniju otvaranja nove fabrike (Cikarang) 29. maja 2015., koja je izgrađena u saradnji sa Greenland International Industrial Centerom (GIIC), lociranim u Bekaši regenstvu, istočno od Džakarte. Suzuki Indomobil Motor (SIM) je filijala japanske marke u Indoneziji. Ertiga je bila prvo  vozilo koje je silazilo sa proizvodnih linija u Cikarangu.

Treći proizvodni pogon iz kojeg je izlazila Ertiga je najavljen u julu 2015. Reč je o postojećem postrojenju u Burmi/Mijanmaru, odnosno fabrici Rangun koju vodi SMMC/Suzuki (Myanmar) Motor Co. Ltd., gde se takođe sklapa Carry mikrovan.

Restilizovana Ertiga je imala svetsku premijeru u avgustu 2015. na Indonezijskom salonu automobila, da bi u isto vreme Maruti Suzuki je najavio identično osveženje. Proizvodnja  bi trebalo da se nastavi ranih 2020-ih, kada na scenu treba da stupi novi model, naravno na unapređenoj Heartect arhitekturi.

Veći model, APV (ASEAN Project Vehicle), je minivan osmosed. U prodaju je krenuo u Indoneziji tokom septembra 2004., da bi do kraja godine usledio izvozu brojne azijske zemlje. Dostupne su verzije sa 1,5-litarskim i 1,6-litarskim motorom. Prva restilizacija APV-a je predstavljena na Salonu automobila u Bangkoku, u aprilu 2008. Originalni APV naziv je tada promenjen u „APV Arena“. Model je osvežen i drugi put, a izložen je prvobitno na Salonu automobila u Džakarti, septembra 2014. Treba reći da Suzuki snabdeva Mitsubishi Indonesiju neznatno izmenjenom verzijom pod imenom Maven.

Suzuki APV

Nova Arena na scenu treba da stupi ove godine.

Suzuki Landy

U klasi velikih minivanova, Suzuki ima Landy. Aktuelna generacija je inicijalno krenula s prodajom u Japanu, glavnom tržištu, decembra 2016. Kao i u slučaju prethodnog Landyja, izvor je Nissan, a njegova verzija nosi naziv Serena. Lansiranje restilizovanog modela je zakazano za 2019., dok bi nova generacija na scenu trebalo da stupi 2022. Očekuje se da i dalje snabdevač bude Nissan Motor Kyushu, mada bi jedna od Mitsubishi Motorsovih fabrika mogla da posluži kao izvor komponenti.

AutoRepublika

 

(1314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments