1. Home
  2. Prezentacije
  3. Škoda Fabia (2018.)
Škoda Fabia (2018.)
0

Škoda Fabia (2018.)

2.72K
0
Podelite sa prijateljima:

Škoda je putem interneta plasirala nekoliko fotografija restilizovane Fabije koja će premijerno biti prikazana na ovogodišnjem Salonu automobila u Ženevi.

Dakle, posle četiri godine na tržištu, treće generacija Fabije prolazi kroz tretman zatezanja bora. Ništa neobično, sve u skladu sa praksom unutar Volkswagen grupacije. Naravno, po prepoznatljivom VW receptu, promene su suptilne i jednostavne.

U eksterijeru vidljiv su nešto drugačiji oblik prednje svetlosne grupe, kao i maske hladnjaka. Pozadi je izmenjen branik i zadnja svetlosna grupa. Prvi put, Škoda nudi Fabiu sa LED svetlima na oba kraja automobila, jedna posve lepa i vrlo praktična promena. Česi su najavili i da će ponuda točkova kod osveženog pulena biti proširena za aluminijumske naplatke promera 18 inča.

Škoda nije prikazala fotografije enterijera, očigledno želeći da sačuva što više materijala za ženevsku premijeru, ali je saopšteno da je i unutrašnjost kabine prošla „proces osvežavanja“. U suštini, očekuje se restilizovana instrument tabla, i drugačija (kvalitetnija) ponuda materijala u enterijeru.

Škoda Fabia

Paleta motora

U saopštenju Škode za javnost govori se o ponudi isključivo trocilindarskih benzinskih pogonskih jedinica, dok o dizel agregatima nema ni govora. Uprkos tome, nerealno je očekivati da će osvežena Fabia dolaziti bez dizel motora, pogotovo kad uzmemo u obzir činjenicu da aktuelni model koristi VW dizel agregat – 1,4 TDI.

Dakle, što se tiče benzinskih motora u ponudi će biti pogonske jedinice sa tri cilindra. MPI atmosferski agregati dolaziće u verzijama od 60 i 75 konjskih snaga, dok će TSI turbo punjeni motori biti ponuđeni sa 95 i 110 „konja“. Prenos snage na točkove vršiće se putem manuelnog menjača sa pet ili šest stepeni prenosa, a najsnažnija verzija motora može se poručiti i sa automatski menjačem sa duplom spojnicom.

Tehnologija

Škoda je najavila da će osvežena Fabia dobiti transfer tehnologije iz većih modela ovog proizvođača. Restilizovana Fabia imaće alarm koji upozorava vozača na vozila koja mu se nalaze u mrtvom uglu. Takođe, u ponudi je i sistem koji pazi na vozila iza automobila i upozorava na eventualni sudar otpozadi. Light Assist je sistem koji će takođe naći primenu u Fabiji za 2018. godinu. U pitanju je automatsko gašenje dugih svetala kada u susret naiđe drugi automobil.

Fabia je i pre restilizovanja imala prednji radar koji je bio deo sistema za autonomno kočenje koji radi na brzinama do 30 km/h. Takođe, češki mališan je pre osveženja dobio pet zvezdica na NCAP testu.

Škoda je postavila unutar kabine i novi displej dijagonale 6,5 inča za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Ovaj sistem ima inkorporirane Apple Carplay i Android Auto funkcije.

U skladu sa Škodinom Simply Clever filozofijom su i stalak za tablet za putnike na zadnjoj klupi, kao i dostupnost dve USB utičnice za putnike pozadi. Takođe, kod karavanske, Combi, verzije u prtljažniku će se naći i LED baklja.

Škoda Fabia

Ženevska premijera

Očekivano, Škoda je sačuvala određene informacije za martovski debi na Salonu automobila u Ženevi. Restilizacija je stigla posle četiri godine tržišnog života treće generacije Fabie, i najverovatnije će se u ovom osveženom ruhu prodavati bar do 2020. godine.

Nije tajna da je Fabia jedan od stubova prodaje češkog proizvođača. Otkako se ovaj model pojavio na tržištu 1999. godine, prodato je više od četiri miliona primeraka. Glavno tržište za Fabiju ostaju Nemačka, Velika Britanija, Poljska i matična Češka.

Elem, iako je evidentno da cena Škodinih vozila iz godine u godinu raste, Česi su na radost potencijalnih kupaca nezvanično odbacili mogućnost da restilizovana Fabia bude skuplja od dosadašnjeg modela. Više informacija o osveženom češkom adutu za B segment imaćemo za nekih mesec dana, kada počne ženevska automobilska fešta.

Đorđe Platiša

 

(2719)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments