1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Još veći finansijski gubici Tesle u četvrtom kvartalu
Još veći finansijski gubici Tesle u četvrtom kvartalu
0

Još veći finansijski gubici Tesle u četvrtom kvartalu

473
0
Podelite sa prijateljima:

Šef Tesla Inc., Ilon Mask, šalje automobile u svemir, međutim, u isto vreme, njegova kompanija ima velike teškoće da ostvari profit.

Dan nakon što je SpaceX uspešno lansirao najmoćniju raketu na svetu, Tesla je ostvario neto gubitak od 675,4 miliona dolara u četvrtom kvartalu 2017., što je značajno više u odnosu na 121,3 miliona iz prethodne godine. Kompanija je prijavila ukupne prihode od 3,29 milijardi dolara za dati kvartal, što je više u odnosu na isti period 2016. (2,28 milijardi).

Tesla je ostvario profit u samo dva kvartala otkada je postao javna kompanija. Prihodi iz automobilskog posla u četvrtom kvartalu su iznosili ukupno 2,7 milijardi, što je više u odnosu na 1,99 milijardi tokom poslednja tri meseca 2016.

Kompanija je saopštila da gubi novac na Modelu 3, s obzirom na teškoće u proizvodnji, a taj trend će se nastaviti i u prvom kvartalu ove godine. „S obzirom na to da je proizvodnja Modela 3 doživela zastoj u ranoj fazi, raspodela ukupnih operativnih troškova i amortizacija učinili su bruto maržu negativnom“, saopštila je kompanija u pismu akcionarima. Van generalno prihvaćene računovodstvene dobiti iz poslovanja u automobilskom sektoru, profitna marža je iznosila 13,8 odsto u četvrtom kvartalu 2017., što je pad u odnosu na 22,2 odsto iz istog perioda 2016.

„Ukoliko možemo da pošaljemo roudster u pojas asteroida, verovatno možemo da rešimo proizvodnju Modela 3“, izjavio je Ilon Mask. „To je samo pitanje vremena.“

Mask je takođe izjavio da je Teslin šef prodaje i usluga, Džon MekNil, napustio kompaniju, kao i da firma ne traži zamenu. Bloomberg je izvestio da je MekNil otišao u kompaniju Lyft, na poziciju glavnog operativnog funkcionera. Tesla je izjavio da planira da dostigne konstantnu profitabilnost u toku ove godine.

„U nekom trenutku ove godine, očekujemo generisanje pozitivne kvartalne dobiti iz poslovanja“, saopštila je kompanija.

Američki proizvođač povećava proizvodnju Modela 3, prvog vozila namenjenog masovnom tržištu. U januaru, Tesla je vratio ciljnu proizvodnju na brojku od 5.000 jedinica nedeljno u drugom kvartalu ove godine, ali je saopštio da je dostigao stopu od 1.000 vozila nedeljno na kraju 2017. Takođe, kompanija je saopštila da planira da dostigne proizvodnju od 2.500 vozila nedeljno u prvom kvartalu.

Tesla je uzeo 854 miliona dolara avansa od kupaca za Model 3, kamion i drugu generaciju Roadstera, što je više u odnosu na 664 miliona iz 2016.

Kompanija je takođe pronašla novi izvor finansiranja prošlog meseca, kada je započela prodaju hartija od vrednosti podržanih lizingom. The Wall Street Journal je 1. februara izvestio da je kompanija prodala 546 miliona dolara vrednih hartija od vrednosti.

Proizvodna perspektiva

Pojačavanje proizvodnje Modela 3 će verovatno ostati nestabilno, jer se Tesla suočava sa proizvodnim „uskim grlom“. Američki proizvođač nije spomenuo kada planira da dostigne brojku od 10.000 vozila nedeljno, što je postavljeni cilj do kraja 2018.

„Mi smo bili u gorim problemima nego što smo očekivali, a i dalje smo dublje u nevoljama nego što bismo to želeli“, rekao je Mask.

Prilikom diskusije o zaradama u trećem kvartalu 2017., Mask je označio probleme u snabedevanju fabrike baterija u Nevadi kao uzrok zastoja. U pismu akcionarima, kompanija je saopštila da se bavi problemom „uskog grla“ i dodatnim kapacitetima u proizvodnji baterija.

Iz Tesle su dodali da su ostvarili automatizovane „startape“ u cilju povećanja efikasnosti i uključivanja dodatnih talenata u proizvodnu liniju, kao i da će započeti radove na ostvarivanju proizvodnje od 10.000 vozila nedeljno, onog momenta kada se dostigne brojka od 5.000.

Mada bi neko pretpostavio da će doći do postepenog povećavanja proizvodnje, u stvarnosti će to verovatno biti nestabilno uz sedmice zastoja i niske proizvodnje, jer se kompanija suočava sa problemima „uskog grla“, koji ne dozvoljavaju povećavanje proizvodnje“, rekao je analitičar iz Barclaysa, Brajan Džonson u noti upućenoj investitorima.

Neki industrijski posmatrači gube strpljenje sa nesposobnošću Tesle da ostvari ciljeve.

„U jednom trenutku, kompanija će morati da proizvodi vozila, profitabilno, u velikim serijama“, rekao je Karl Brauer, izvršni izdavač u Kelley Blue Booku. „Vremenski rok i dalje ostaje veoma mutan.“

Tesla još uvek nije sproveo autonomnu vožnju „od obale do obale“, što je planirano za kraj 2017. ali je saopštio da to putovanje „samo što nije“, jer su u igri novi softverski atributi Autopilot poluautonomnog sistema vožnje.

Mask je procenio da bi vožnja trebalo da bude obavljena u sledećih tri do šest meseci, a u istom vremenskom periodu bi dotična sposobonost autonomnog kretanja bila dostupna kupcima. Međutim, ovakvih obećanja od strane Maska je bilo i ranije. U „tvitu“ objavljenom 23. januara 2017., on je rekao: „Kompletna sposobnost autonomne vožnje će biti dostupna za kupce za tri do šest meseci.“

Sistem će nastaviti da se oslanja isključivo na kameru, radar i ultrasonične senzore, rekao je Mask, nazvavši lidar senzore, koje većina drugih kompanija koristi, „štakama“.

Do kraja ove godine, Maske je izjavio da će objaviti detalje u vezi sa dizajnom i proizvodnim planovima za Model Y, kompaktni SUV. On je takođe rekao da očekuje proizvodnju od milion Modela Y godišnje.

Iz Tesle su takođe saopštili da će biti prva kompanija koja će koristiti sopstveni električni šleper, koji će transportovati komponente Modela 3 između „gigafabrike“ i fabrike u Frimontu, u Kaliforniji. Naravno, u pismu nije naznačeno kada će se to desiti, niti gde će se dotični kamioni proizvoditi.

 

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments