1. Home
  2. Prezentacije
  3. Svetska premijera – Mercedes-Benz Sprinter (2018.)
Svetska premijera – Mercedes-Benz Sprinter (2018.)
0

Svetska premijera – Mercedes-Benz Sprinter (2018.)

799
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz Sprinter 2018, predstavljen je juče u nemačkom gradu Duizburg. Sa sobom donosi značajna tehnološka unapređenja, najsavremenije bezbedonosne sisteme i novorazvijeni pogon na točkovima prednje osovine.

Sada, u svojoj trećoj generaciji, Sprinter ima nameru da unese revoluciju na tržište lakih komercijalnih vozila, uvodeći novi info-zabavni sistem MBUX, premijerno prikazan u tek predstavljenoj A klasi, napredne sisteme asistencije vozaču koji su donedavno bili dostupni samo u putničkim vozilima.

Prema navodima iz Mercedes-Benza, dostupno će biti 1.734 različitih varijanti među novom Sprinter porodicom, zavisno od tipa karoserije, pogonskog sklopa, kabinske konfiguracije, dužine karoserije, nosivosti, kao i visine utovarnog prostora.

Paleta motora

Prvi put, u trećoj generaciji Sprintera, verzije sa pogonom na točkovima zadnje osovine, kao i sa pogonom na sve točkove, dobiće pojačanje u vidu modela sa pogonom samo na točkove prednje osovine, a što će omogućiti veću nosivost za oko 50 kilograma, u odnosu na verziju sa zadnjim pogonom. Pritom, u ovoj verziji je i utovarni prag niži za 80 milimetara, čime se doprinosi praktičnosti.

Zatim, novina u novoj generaciji Sprinter game je devetostepena automatska transmisija sa konvertorom obrtnog momenta, koju smo toliko hvalili u testovima Mercedesove E klase (u limuzinskoj i All-Terrain varijanti), a koja je u primenjena samo u verzijama sa pogonom na prednji par točkova. Pored automatske, biće ponuđen i izbor šestostepenog ručnog menjača, koji je opet, svojstven samo za modele s prednjim pogonom.

Dva su turbo diziel agregata kupcima na raspolaganju – četvorocilindarski, zapremine 2,2 litra, kao i V6 zapremine 3,0 litre. Manja jedinica raspolaže sa četiri nivoa izlazne snage:  84 kW/300 Nm105 kW/330Nm120 kW/360 Nm ili 130 kW/400 Nm. Za prva tri od ovih izbora, maksimalni obrtni momenat je dostupan u rasponu od 1.400-2.400 obrtaja radilice, dok je taj interval nešto kraći kod najsnažnijeg agregata od 2,2 litra, i kreće se između 1.800 i 2.400 obrtaja radilice.

Istovremeno, V6 motor raspolaže sa 140 kW/440 Nm, dostupnih u opsegu između 1.600 i 2.600 rpm.

Četvorocilindarski agregati koji su u ponudi sa izborom pogona u sve tri navedene varijante (prednji, zadnji i pogon na sve točkove), zavisno od izabranog nivoa izlazne snage, dok je V6 jedinica zadužena za pogon Sprintera koji imaju pogon, ili na sve točkove, ili na ekskluzivno zadnje.

MBUX sistem

Ključne promene u novom pokolenju Sprintera su se desile u unutrašnjosti vozila. Ona je sada modernizovana, sa korišćenjem tehnologija iz putničkih vozila Mercedes-Benz game. Moguće je naručiti Sprinter i sa električno podesivim sedištima sa funkcijom memorisanja položaja, zatim opcijom startovanja agregata bez upotrebe ključa. Klima uređaj, čiji je rad, sada optimizovan, na listi je opreme noviteta.

Ipak, glavna zvezda enterijera novog Sprintera je, svakako info-zabavni sistem, čiji pun naziv glasi: Mercedes-Benz User Experience (MBUX). Informacije važne za vozača, prikazuju se na ekranu osetljivom na dodir, dijagonale 10,25 inča, koji je centralno postavljen. Poseduje optimizovanu funkciju glasovnih komandi kao i opciju LTE konektivnosti.

Uz prikladnu poruku, uzmimo za primer, “rezerve goriva su pri kraju”, MBUX će vozaču ponuditi i izbor najbližih benzinskih stanica, duž izabrane navigacione rute, dok je za flotne operatere veoma dragocena opcija koju proizvođač naziva Internet of Things (IoT) – a koja omogućava da se, bežičnim putem, prenesu informacije o statusu vozila, logistici, potrebi za obavljanjem servisnih intervencija, digitalnoj putnoj listi. Ukratko, sve što je važno za upravljanje flotom, sada je na raspolaganju dispečeru u centrali.

Ostale novine obuhvataju implementaciju aktivnih bezbedonosnih sistema za sve putnike, uključujući i adaptivni tempomat, autonomno kočenje u opasnim situacijama, pomoć u održavanju saobraćajne trake, sistem koji detektuje zamor vozača, kao i sistem kamera sa punim pregledom zbivanja oko Sprintera.

U prostoru iza putničke kabine, novitet nudi utovarni kapacitet, zapremine do 17 kubnih metara, (17.000 litara). Maksimalno opterećenje koje Sprinter može da podnese graniči se sa 5,5 tona, zavisno od verzije.

Pored svih unapređenja, još su i zadnja vrata modifikovana zarad višeg nivoa praktičnosti, na način da omogućavaju otvaranje i pod maksimalnim uglom od 90 stepeni. Ovo je izvedeno na način koji omogućava korisnicima Sprintera, da zadnja vrata otvaraju potezom samo jedne ruke.

Zvezdan Božinović 

 

(799)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments