1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Suzuki – kompletna gama, arhitekture i budući modeli (I deo)
Suzuki – kompletna gama, arhitekture i budući modeli (I deo)

Suzuki – kompletna gama, arhitekture i budući modeli (I deo)

2.65K
0
Podelite sa prijateljima:

Ova japanska marka se (neopravdano) često previđa, prvenstveno zbog skromnijeg prisustva u Evropi i Kini, kao i zbog povlačenja s američkog tržišta. Međutim, Suzuki Motor Corporation je gigant u najavi. Dominacija na rastućem indijskom tržištu, odlična prodaja mini modela u Japanu i strategija očuvanja nezavisnosti, očigledno je recept uspeha, koliko god se činio „nekonvencionalnim“ u današnja vremena.

Indija – prodaja preko dva miliona jedinica godišnje

Pomalo neočekivano, nova fabrika ne uključuje Maruti, ali je u potpunosti u vlasništvu Suzukija i snabdeva Maruti Suzuki vozilima.

SMC je u maju objavio da namerava da udvostruči godišnje proizvodne kapacitete najnovije fabrike u Indiji i izgradi fabriku motora na istoj lokaciji. Hansalpur Plant 1 fabrika u Ahmedabadu je otvorena 2015. godine. Guajarat 2, dodatni proizvodni pogon, postaće operativan do 2019., što će Suzukijeve proizvodne kapacitete u Guajaratu podići na 500.000 primeraka godišnje. Pomalo neobično je što ova fabrika ne uključuje Maruti Suzuki (MSIL), ali je u potpunosti u vlasništvu Suzukija i snabdeva pomenuti MSIL vozilima.

Suzuki Motor Corporation je u međuvremenu saopštio da neće dodavati treću fabriku u Hansalpuru do 2020. godine, ali namerava da proizvodi litijum-jonske baterije u tom kompleksu, u okviru partnerstva sa Densom i Toshibom. Ovu izjavu je dao predsednik kompanije, Osamu Suzuki, u prisustvu indijskog premijera, Narendre Modija i japanskog premijera, Šinzoa Abea. Treća fabrika automobila će podići kapacitete SMC-a na 750.000 jedinica godišnje, sa trenutnih 250.000.

Prošlog maja, Keniči Ajukava, generalni direktor Marutija, izjavio je pred predstavnicima sedme sile da je sveukupan cilj ostvariti kapacitet proizvodnje od dva miliona vozila do 2020. godine. Zapravo, s obzirom na ono što je već saopšteno, total bi mogao da iznosi više od navedene brojke, jer dve Marutijeve fabrike u Harjani (Manesar i Gurgaon), mogu da isporuče 1.550.000 vozila.

Kenichi Ayukawa

MSIL, u kojem Suzuki Motor ima udeo od 56 odsto, prodao je više od 1,56 miliona vozila tokom fiskalne godine u Indiji, koja se završila 31. marta 2017. Kompanija poseduje nekih 2.000 prodajnih salona, a značajan faktor u zadržavanju dominacije na lokalnom tržištu leži u demografskom trendu: čitavih 65 odsto indijske populacije od 1,3 milijarde ljudi, u proseku je staro ispod 35 godina. Maruti tu vidi ogromnu mogućnost u smislu povezivanja sa novom generacijom kupaca.

Komentari Keničija Ajukave iz prošle godine su praktično pronašli svoj odraz u rečima predsednika Maruti Suzukija. Naime, u obraćanju akcionarima na 36. godišnjem generalnom mitingu u septembru, RC Bargava je izjavio da dalju intenzivnu ekspanziju indijske ekonomije vidi u dvocifrenom rastu BDP-a u najmanje dve naredne godine. MSIL, dodao je on, će „sigurno“ ostvariti zadate ciljeve koji podrazumevaju isporuku od dva miliona vozila do 2020.

RC Barghava

Tokom prvih pet meseci aktuelne fiskalne godine, prodaja Maruti Suzukija je nadmašila ukupno tržište, i to do te mere da je tržišno učešće dostiglo 51 odsto u periodu između 1. aprila i 31. avgusta. Samo u avgustu, šest najbolje prodavanih modela je nosilo Suzukijev bedž, a japanska marka je zauzela čak sedam mesta u prvih deset.

Japan – kraljevstvo Kei automobila

Uz Daihatsu, SMC je najuspešniji japanski proizvođač u Kei klasi, sa motorima radne zapremine od 660 ccm.

Dok se menadžment Volkswagena AG nedavno glasno pitao na IAA u Frankfurtu, kako bi mogao da iznađe nove načine za ostvarivanjem profitabilnosti u A segmentu automobila, Suzuki je to uspeo. Zajedno sa Daihatsuom, SMC je najuspešniji proizvođač u klasi vozila sa motorima od 660 ccm. Ovaj recept je iskopirala Honda ssa N-Box porodicom, u okviru koje je u ponudu stavila više modela. Naravno, imperativ je što manja potrošnja goriva uz maksimalnu praktičnost.

Suzuki WagonR

Na kraju avgusta, Suzuki je držao treće mesto na japanskom tržištu, isporučivši 457.597 vozila, u odnosu na 476.173 Honde i 1.083.680 Toyote. Na četvrtom mestu je Nissan sa prodatih 435.774 vozila, ispred Daihatsua, koji je plasirao 426.841 jedinicu. Koliko su Kei automobili značajni za SMC dokazuje činjenica da se na njih odnosilo čak 381.184 vozila što se prodaje tiče. Japanska marka drži 30,6 odsto tržišnog učešća u ovom segmentu, u odnosu na 33 odsto Daihatsua (410.520).

Kina i Evropa mogu bolje

U Kini, Suzuki nema značajniji učinak, mada je SMC u zajedničkom proizvodnom projektu sa domaćim Changanom. Suzuki je u Kini tek četrdeseti, iza Volvoa, Mitsubishija, HaiMa, MG-a i Venucije. Najbolje prodavani model je Vitara, ali i ona je van prvih 200 najprodavanijih modela, sa prosečnim brojem novih registracija od oko 2.000 mesečno.

Suzuki Grand Vitara

Kada je Evropa u pitanju, prodaja takođe nije za pohvalu, mada je Suzuki na 19. mestu u ovoj regiji, ispred Mazde ali daleko iza Volvoa. Najbolje prodavani model je Vitara/Grand Vitara, za kojom sledi Swift. Ipak, stvari se popravljaju, jer je ACEA izvestila o porastu od 23,3 odsto u avgustu, na 16.261 novu registraciju. To je bilo dovoljno da se Suzuki nađe ispred Volvoa i ostvari 1,5 odsto tržišnog učešća (1,3 odsto prethodne godine). Sa 163.184 isporučena vozila, Suzuki je gotovo 8.000 jedinica ispred Mazde, a prodao je u datom periodu dvostruko više automobila od Mitsubishi Motorsa. Takođe treba istaći da je mali Suzuki glatko nadmašio JLR (146.345 jedinica).

Kei automobili

Suzuki nastavlja da konsoliduje svoje platforme, premeštajući većinu manjih modela sa prednjim i pogonom na sve točkove na Heartect arhitekturu. Ipak, još uvek je tu mnogo modela koji koriste platformu koja datira iz 2008. godine.

Brojni Kei modeli koji se prodaju u Japanu koriste stariju platformu, uključujući Hustler, Spacia & Spacia Custom, WagonR & WagonR Stingray i Mr-Wagon. Ista platforma čini osnovu za neke druge modele malih automobila koji se prodaju van Japana, kao što su Celerio/Cultus i Karimun WagonR & Stingray.

Suzuki WagonR Stingray

Aktuelni WagonR i WagonR Stingray su glavni proizvodi na domaćem tržištu koji počivaju na laganoj Heartect arhitekturi. Šesta generacija ovih bestselera među Kei automobilima je u prodaju u Japanu krenula prošlog februara. Ovaj mali automobil bi trebalo da se nađe i u Indiji, ali sa većim motorom nego onim u japanskim modelima.

Alto je još jedan model koji dugo egzistira, kako u Japanu tako i na drugim tržištima. Osma generacija ovog hedžbeka sa petoro vrata je predstavljena u decembru 2014., da bi neposredno nakon toga krenula prodaja u Japanu. Automobil je 60 kilograma lakši u odnosu na prethodni model. Sve verzije su pogonjene revidiranom verzijom R06A trocilindarskog, benzinskog motora. Alto Works, sportska varijanta, predstavljena je u oktobru 2015. na Salonu automobila u Tokiju, dok deveta generacija Alta treba da bude lansirana sledeće godine.

Suzuki Alto (2009.)

Neki, ali ne i svi Suzukijevi Kei modeli, imaju sedmogodišnji životni ciklus. Ovo se odnosi na treću generaciju Lapina. Ovaj mali hedžbek je sa prodajom u Japanu, glavnom tržištu, krenuo juna 2015., a naslednik će počivati na Heartect platformi.

Potencijalni budući model bi mogao da dođe u formi Kei kamioneta. Suzuki bi mogao da profitira na osveženju ove niše, koju je osnovao osamdesetih godina prošlog veka sa minijaturnim Mighty Boy pikapom. Mighty Deck koncept, predstavljen je u oktobru 2015., takođe na Salonu automobila u Tokiju. Pretproizvodna verzija bi trebalo da se pojavi uskoro.

Suzuki Mighty Boy

Ukoliko Mighty Deck uđe u serijsku proizvodnju, označiće nastavak trenda koji podrazumeva Suzukijevo predstavljanje potencijalno novih modela na tokijskom salonu. To se recimo desilo sa Hustlerom. Ovaj mini krosover je sa prodajom u Japanu krenuo 2014. Najpre je u Tokiju bio prikazan u konceptnoj verziji.

Hustler je pogonjen trocilindarskim motorom od 658 ccm. Dostupne su dve verzije, atmosferska od 38 kW i turbo sa 47 kW, obe uparene sa standardnim CVT menjačem. Integralni pogon je opcioni, dok je onaj na prednje točkove standardan. Mazdu Flair Crossover, predstavljenu u isto vreme kada i Hustler, proizvodi Suzuki u fabrici Sagara.

Suzuki Hustler

Kroz tretman neznatnog osveženja, Hustler je prošao u oktobru 2015., i naravno, ponovo je bio predstavljen na Salonu automobila u Tokiju. Varijanta sa produženim međuosovinskim rastojanjem bi mogla da se pojavi ove godine, dok će druga generacija Hustlera biti lansirana 2020.

Aktuelni MR-Wagon, gotovo je pri kraju svog životnog ciklusa i treći je model koji nosi dotično ime. U prodaju je krenuo 2011. u Japanu. Dostupan je sa atmosferskim trocilindrašem sa 40 kW, kao i turbo jedinom sa 47 kW. Nissanovu verziju MR-Wagona, Moco, takođe snabdeva Suzuki.

Suzuki Spacia Custom Z

Još jedan Kei model je Spacia. Ona je zamena za Palette, a lansirana je u Japanu februara 2013. Ovaj monovolumen, pokretan motorom radne zapremine od 660 ccm, koristi istu platformu kao i Palette. Kao što je bio slučaj sa prethodnim modelom, ne očekuje se restilizacija. Umesto toga, ovo vozilo će imati skraćen, petogodišnji životni ciklus. Sportski derivat, Suzuki Spacia Custom, krenuo je u prodaju juna 2013., a nova generacija Spacije i Spacije Custom se očekuje ove godine. Proizvodiće se u Kosaiju, kao i dosadašnji modeli.

SUV segment

Suzuki je poznat po SUV modelima mada prodaja u ovom segmentu nije onakva kakva bi možda trebalo da bude. Maruti Gypsy, model sa merdevinastom šasijom, derivat je Suzuki Jimnyja, koji je početak prodaje zabeležio u Japanu još 1982. godine. Na nekim tržištima nosi naziv Suzuki Samurai. Naslednik Gypsyja se očekuje u toku ove godine.

Maruti Suzuki Gypsy

Što se Jimnyja tiče, postoje dve verzije ovog malog SUV-a. U Japanu, dostupan je u Kei verziji sa motorom od 660 ccm, kao i u verziji sa motorom od 1,3 litra, identičnoj onoj za izvoz.

Novembra 2010., Suzukijev partner u Brazilu, najavio je da namerava da sklapa Jimny počev od 2012. godine. Proizvodnja je krenula u trećem kvartalu te godine.

Restilizovani Jimny je najavljen za jul 2012. godine. Kina je bila njegovo prvo tržište a brazilski model je takođe prošao kroz kuru osvežavanja.

Zamene za Suzuki Jimny i Jimny Sierru su odlagane mnogo puta. X-Lander koncept sa Salona automobila u Tokiju 2013. je verovatno bio vesnik elemenata stajlinga novog modela. Ne bi bilo iznenađenje da se novajlija pojavi na Salonu automobila u Ženevi sledećeg meseca. Trebalo bi da ga proizvodi Maruti Suzuki u Indiji, a bio bi pogonjen 1,0-litarskim BoosterJet benzincem, kao standardnim motorom.

Hedžbek ekipa

Mali Alto 800 je lansiran u Indiji oktobra 2012., zamenivši dotadašnji Marutijev Alto, star 12 godina. Ostao je kao jedan od nekoliko automobila koji se prodaju u Indiji, jer se proizvodi u Harjana proizvodnom kompleksu. Restilizovani model je stigao na tržište maja 2016. Eventualna zamena, koja bi trebalo na scenu da stupi 2020., mogla bi da bude u formi krosovera. Alto K10 sa 1,0-litarskim motorom je dodat portfoliju 2014., a baziran je na Altou 800. Takođe bi trebalo da dobije naslednika 2020.

Suzuki Alto K10

Automobil baziran na petoj generaciji WagonR modela proizvodi Pak Suzuki Motor u fabrici u predgrađu Karačija. S proizvodnih linija je počeo da silazi aprila 2014. Pakistan je na taj način četvrta zemlja u kojoj se proizvodi WagonR.

Wagon R iz Karačija je 205 milimetara duži od japanske verzije, a proizvodio se između 2012. i januara 2017. godine. Modifikovan je tako da može da ugosti 1,0-litarski benzinski motor. Pak Suzuki će verovatno nastaviti da proizvodi Wagon R do 2020., kada će biti zamenjen novom, šestom generacijom. Sedma generacija Wagon R modela u Japanu neće stići pre 2022.

Čak, još stariji model, Wagon R četvrte generacije (YR9), takođe je još uvek u proizvodnji. Sklapa ga Marutijev proizvodni pogon u Gurgaonu, počev od aprila 2010., dve godine nakon debija na japanskom tržištu. Marutijeva prva generacija Wagona R se prodavala u Indiji između 1999. i marta 2010., a tokom tog perioda je proizvedeno nekih 800.000 vozila. Aktuelni Wagon R u Indiji je lansiran sa Suzukijevim K10B benzinskim mototom. Maruti je gami dodao sportski Stingray avgusta 2013., nadajući se da će na taj način privući mlađu klijentelu.

Indonezijski Karimun WagonR i Stingray su manje-više identični Marutijevom WagonuR i Stingrayu. Proizvode se u SIM-ovom fabrici u Tambunu, i tako bi trebalo da bude sve do dolaska naslednika 2021. godine.

Jedan drugi model iz A segmenta, Celerio, razvijen je u Japanu i bio je zamena za Alto/A-Star u nekim zemljama. Ovaj automobil je svoju svetsku premijeru imao u februaru 2014. na Salonu automobila u Delhiju, a proizvodnja za lokalno tržište i izvos se obavlja u Manesaru. Pak Suzuki takođe proizvodi Celerio u Karačiju (od aprila 2017. i prodaje se na lokalnom tržištu pod imeom Cultus), a ovaj model silazi i sa proizvodnih linija u Rajongu, od maja 2015. Celerio za Evropu dolazi iz tajlandske fabrike. Kao i neki drugi modeli, tako i novi Celerio treba da se prebaci na Heartect arhitekturu.

Suzuki Celerio

Maruti planira da uključi proizvodnju Celerija u Hansalpur Plant 1 fabrici u Gujaratu. Ovaj model, kodnog imena YL7, trebalo bi ove godine da prođe kroz restilizaciju, a promena generacija nastupa 2021.

B segment

Suzuki ima daleko manji portfolio kada je B segment u pitanju. Najmanje popularan model od ukupno četiri sedana/hedžbeka je Liana A6, vezan isključivo za kinesko tržište. Ovaj naslednik lokalnog modela je premijeru imao u novembru 2013. na Salonu automobila u Gvangžuu. A6 u sedan i hedžbek verzijama, proizvodi se u okviru Changhe Suzuki zajedničkog poduhvata. S obzirom na to da je već prošao osvežavanje sredinom životnog ciklusa, sledeća stvar koja bi trebalo da se desi je dolazak novog modela 2021. On će se takođe proizvoditi u Đingdežen JV fabrici u provinciji Đijangći.

Što se tiče najmanjeg među krosoverima, to je 3,7 metara dugačak Ignis, razvijen pod YBA projektnim kodom. Ovaj model, koji je manji od Vitara Brezze ali veći od Jimnyja, svetsku premijeru kao prototip je imao u oktobru 2015., na Salonu automobila u Tokiju.

Suzuki Ignis

Japan je bio prvo tržište ovog modela, uz proizvodnju u fabrici Sagara, koja je započela januara 2016., da bi prodaja krenula u mesecima koji su usledili. Dostupne su varijante sa prednjim i pogonom na sve točkove, sa standardnim 1,2-litarskim Dualjet motorom. Ovaj motor takođe poseduje sistem koji Suzuki naziva SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki). Reč je o „mekom“ hibridnom sistemu u okviru kojeg elektromotor pomaže SUS agregatu prilikom ubrzavanja.

Maruti Suzuki je takođe dodao Ignis svojim proizvodnim linijama počev od četvrtog kvartala 2016. Suzuki Europe je započeo prodaju Ignisa od januara 2017., a istog meseca je krenula prodaja u Indiji.

Maruti Suzuki Ignis će verovatno biti jedan od prvih modela koji će biti pogonjen 1,5-litarskim dizelom, I to počev od ove godine.

Premijera nove generacije Ignisa je zakazana za 2021. godinu, što je tri godine nakon restilizacije aktuelnog modela. Takođe će počivati na Heartect arhitekturi.

YRA aka Baleno, je veći model od Ignisa. Ovaj hedžbek sa petoro vrata, dugačak 3.995 milimetara, prodaje se u najvećoj meri u Indiji. U drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta su mu glavni rivali Hyundai i20 i Honda Jazz. Globalna premijera je obavljena u septembru 2015. na IAA u Frankfurtu.

Suzuki Baleno

Baleno je bio prvi model kompanije koji se proizvodio u Suzukijevoj Hansalpur fabrici blizu Mesane. Ovaj proizvodni pogon je započeo sa jednom linijom u februaru 2017., da bi usledile još dve. Inicijalni kapacitet fabrike iznosi 250.000 vozila godišnje. Ovaj model se takođe proizvodi u Manesaru u Harjani.

Izvoz u Evropu je započeo februara 2016., mesec dana nakon isporuka za Japan.

Baleno treba da prođe kroz redovnu restilizaciju u drugom kvartalu 2018. Sledeća generacija ovog modela bi trebalo da započne sa prodajom u Japanu tokom četvrtog kvartala 2021.

Sedma generacija Swifta je još jedan model koji koristi Heartect arhitekturu. Prvi utisci sa test vožnje u okviru izbora za „Automobil godine“ u Srbiji su više nego pozitivni. Na istoj platformi leži i Dzire, sedan verzija, koja se prodaje uglavnom na indijskom tržištu. Hedžbek sa petoro vrata je inicijalno sa prodajom krenuo u Japanu, januara 2017. Dva benzinska motora, prethodno viđena u Balenu su u ponudi: 1,0-litarski Boosterjet turbo i 1,2-litarski Dualjet mild hybrid.

Suzuki Swift

Kada je o sedmoj generaciji reč, ne samo što je redukovana masa (sa 910 kilograma), već i dužina. Novi model je 10 milimetara kraći od prethodnog Swifta, ali je međuosovinsko rastojanje duže, dok su širina i visina identične sa modelom šeste generacije.

Dzire je imao izvanredan tržišni start, čak nadmašivši Alto i tako postavši najbolje prodavani automobil u Indiji tokom avgusta 2017.

Suzuki Dzire

Nakon što je Suzuki otvorio Gujarat 1 januara 2017., Baleno je bio prvi model koji je silazio s proizvodne linije. Proizvodnja od oko 85.000 jedinica godišnje je bila brojka koju je kompanija očekivala. Ostatak kapaciteta od 150.000 automobila, rezervisan je za Dzire, koji je u proizvodnju ušao u aprilu. Mali sedan je izvanredno startovao, došavši u avgustu do uloge mesečnog bestselera, kada se prodao u 30.934 primerka, što je bilo dovoljno da na godišnjem planu zauzme drugo mesto.

Dzire je dugačak 3.995 milimetara (identično kao Baleno) i ima isto međuosovinsko rastojanje kao Swift (2.450 milimetara). Očekuje se da se na Dzire odnosi oko 40 odsto prodaje u segmentu u Indiji. S obzirom na tržišno izdanje ovog modela, sasvim je moguće da prevaziđe prognoze.

Za razliku od prethodnog modela, Swift se ne proizvodi u Mađarskoj. Naime, automobili za evropsko tržište dolaze direktno iz Japana, iz Sagare. Prodaja u EU i EFTA tržištima je započela u junu 2017.

Suzuki Magyar

Swift Sport, svetsku premijeru je imao na IAA u Frankfurtu. Već u septembru je krenuo sa prodajom u Japanu, dok u Evropu stiže sledećeg meseca. Za 80 kilograma je lakši u odnosu na prošli Swift Sport (sada teži 970 kilograma). Obrtni moment je povećan za 70 Nm na 230, dok 1,4-litarski motor isporučuje 103 kW.

Suzuki Swift Sport

Vitara Brezza je bila prvi model u potpunosti razvijen od strane Maruti Suzukija. Ovaj krosover je u potpunosti Marutijevo čedo, a ne prilagođeni SMC-ov dizajn. Kao takav, prvi je Suzukijev projekat kojeg je vodio indijski glavni inženjer. Predstavljen je na Delhi auto expou februara 2016., a proizvodnju obavlja Maruti Suzuki od marta 2016.

I ovaj model je dugačak 3.995 mlimetara, što znači da nije „dobacio“ do limita koji znači dodatno oporezivanje na indijskom tržištu. Prve verzije su bile pogonjene  četvorocilindarskim dizel motorom radne zapremine 1,248 litara, sa 66 kW i 200 Nm. Ovaj agregat pod imenom 200 DDIS, uparen je petostepenom manuelnom transmisijom. Postoji takođe i benzinska varijanta, koja se takođe proizvodi u Indiji ali je predviđena isključivo za izvoz. Suzukijev 1,5-litarski dizel bi trebalo da zameni Fiatovu jedinicu tokom ove godine. Nakon toga, redovna restilizacija Brezze će se odigrati tokom 2019. Očekuje se i uvođenje hibridnog pogona.

Suzuki Vitara Brezza

Druga generacija Vitara Brezze će takođe ležati na Heartect platformi, mada će biti reč o evoluciji dotične arhitekture. Premijera je zakazana za 2023. godinu. EV varijanta bi takođe trebalo da se pojavi, a verovatnoća postoji da se to desi već 2019. ili 2020., kao deo osvežavanja aktuelne generacije.

AutoRepublika

(2651)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments