1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes dobio „packe“ od Kineza zbog Dalaj Lame
Mercedes dobio „packe“ od Kineza zbog Dalaj Lame
0

Mercedes dobio „packe“ od Kineza zbog Dalaj Lame

307
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz se izvinio kineskim kupcima zbog posta na društvenoj mreži Instagram.

Naime, jedan od luksuznih modela marke je predstavljen uz citat izgnanog tibetanskog duhovnog lidera, Dalaj Lame, kojeg Peking smatra opasnim separatistom.

Mercedes je saopštio da je izbrisao kontroverzni post istog momenta, i ujedno je poslao poruke iskrenog izvinjenja kineskom narodu, kao znak da strani proizvođači bivaju svesniji potencijalne štete po reputaciju, vezano za osetljive političke teme.

U postu na Instagramu pod „heš tagom“ „MondayMotivation“, Mercedes je prikazao beli automobil na plaži, uz citat Dalaj Lame: „Na situaciju gledajte iz svih uglova i tada ćete postati otvoreniji“.

Post je uskoro postao predmet kritika Kineza na internetu. Inače, Dalaj Lama je prognan u Indiju 1959., nakon propalog ustanka protiv kineskih vlasti, mada ovaj monah-nobelovac smatra da je samo tražio autonomiju svoje himalajske otadžbine.

„Mi ćemo odmah preduzeti korake da produbimo razumevanje kineske kulture i vrednosti, uključujući i naše međunarodno osoblje, da bismo doprineli standardizovanju naših poteza i osigurali da se ovakve stvari ne dešavaju u budućnosti“, saopštio je Mercedes.

Strane marke u Kini pokušavaju da se dodvore kineskim kupcima čija kupovna moć konstantno raste, ali su potrošači i organi vlasti u najmnogoljudnijoj zemlji sveta odlučni da se suprotstave stvarima koje Peking smatra neprikladnim.

Prošlog meseca, kompanije među kojima su Delta Air Lines i španski proizvođač odeće, Zara, ukorene su od strane kineskih vlasti zbog listinga na njihovim internet stranicama, na kojima se nalaze Tajvan i Tibet. Kina smatra da ima suverenitet nad obe oblasti.

Internet stranica Marriott Internationala je ugašena u Kini nakon sličnog incidenta, što je dovelo do bojkota kineskih potrošača.

Kina je najveće svetsko tržište za mnoge kompanije, a vlasti se okreću novom modelu ekonomskog rasta, koji je pokretan više potrošnjom nego proizvodnjom i investicijama.

(307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments