1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Mustang Bullitt (2019.)
Ford Mustang Bullitt (2019.)
0

Ford Mustang Bullitt (2019.)

2.29K
0
Podelite sa prijateljima:

„Moderna enigma“

Na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu, Ford je šokirao javnost i publici pokazao (1968.) Mustang GT 390 iz čuvenog filma „Bullitt“ sa Steveom McQueenom u glavnoj ulozi. Za ovaj legendarni automobil se dugo mislilo da je zauvek izgubljen, pa se već sada naziva sa najvećim otkrićem u automobilskoj industriji. Ipak, američki proizvođač vozila je spremio još jedno veliko iznenađenje i to novi Bullitt za 2019. godinu. I znate šta? I on je doneo jednako veliki šok …

Kratka istorija

Ovaj film se danas smatra možda najboljim kada je reč o automobilskim filmovima pa nije iznenađenje što je Ford nekoliko puta pokušao da unovči slavu. Pored serije reklama, 2001. godine svetlost dana je ugledao i „Bullitt“, limitirana verzija standardnog Mustanga u retro stilu automobila iz filma. Bullitt je povećao snagu V8 motora na 265 ks, spustio karoseriju, ubacio veće kočnice sa sportske Cobre i ponudio nekoliko novih boja (zelena, plava i crna). Proizvedeno je samo 5.582 primerka (od čega čak 3.041 u zelenoj boji, kao model iz filma) i svi su rasprodati u rekordnom roku. Američki proizvođač vozila se oprobao ponovo osam godina kasnije sa identičnim promenama, ali i sa moćnijim V8 motorom od 315 ks. Kao i ranije, i ovaj model se pokazao uspehom i u dve godine proizvodnje je prodato 6.582 primerka.

Dizajn

Slično kao i dva ranija modela, i Bullitt za 2019. godinu traži inspiraciju u legendarnom automobilu iz filma. Njegova priča počinje sa Mustangom u GT Premium paketu opremu, a zatim je počela lista modifikacija. Za dizajnerske strane one nisu prevelike pa se tako Bullitt najlakše prepoznaje po većoj masci hladnjaka, da bi se motor bolje hladio tokom većih napora, i 19-inčnim felnama. Gotovo sve oznake su nestale sa izuzetkom jedne na vratima gepeka gde povećim slovima piše „Bullitt“. U ponudi će se naći samo dve boje. Predstavljeni model je stigao u tamno zelenom (po uzoru na film), a u ponudi će se naći i svetlo crna. Pošto nijedna od ove dve boje nije dostupna kod ostalih Mustanga, neće biti previše teško da se prepozna o kom modelu je reč.

Enterijer

Enterijer je uglavnom zasnovan na bolje opremljenim Mustanzima i donosi opremu koja se samo poželeti može. Bullitt pruža i neke specijalne detalje kao što su zelena boja na sedištima i posebna ručica menjača. Lista opcione opreme je mala i zasniva se na Recaro sedištima i električnim paketom u koji spadaju navigacioni sistem, sedišta sa memorijom i veliki broj električnih pomagala sa kojima će Bullitt sigurno dobiti maksimalne ocene u testovima sudara. Iako su postojale najave da bi Bullitt mogao biti ponuđen i kao kabriolet, do toga ipak nije došlo i kupci će ponovo dobiti samo kupe.

Mehanika

Bullitt pokreće identičan petolitarski V8 motor kao i Mustang GT, ali je njegova snaga povećana za 15 konja i sada iznosi 475 ks. Obrtni moment se nije menjao i dalje iznosi 569 Nm. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo četiri sekunde, ili 0.2 sekunde brže nego GT, dok je maksimalna brzina 261 km/h, ili 13 km/h više nego ranije. Jedini menjač je šestostepeni manuelni koji prenosi snagu na zadnje točkove. Ali moćniji motor nije jedina promena i Bullitt donosi i modifikovano ogibljenje i veće kočnice.

Zaključak

Nije poznato na koliko primeraka će Ford ovaj put ograničiti proizvodnji, a neke priče kažu da je reč o cifri od 5.000. Pošto za GT Premium treba izdvojiti 44.000 dolara, Bullitt bi trebalo da košta približno 50.000 dolara, što skoro stavlja ovaj automobil u istu kategoriju kao i veliki GT350. Ipak, limitirana proizvodnja i status budućeg klasika znači da će i ovaj put svaki primerak biti prodat u rekordnom roku.

Zoran Tomasović

 

 

(2289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments