1. Home
  2. Vesti
  3. U 2017. godini prodat rekordan broj elektrifikovanih automobila u EU
U 2017. godini prodat rekordan broj elektrifikovanih automobila u EU
0

U 2017. godini prodat rekordan broj elektrifikovanih automobila u EU

170
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine u EU prodato je 852.933 elektrifikovana automobila, što je porast od 39,7% u odnosu na 2016. godinu.

Stručnjaci porast pordaje opravdavaju pojavom novih modela, sve većom satanizacijom dizela, kao i pretnjama čelnika evropskih metropola da će u potpunosti zabraniti upotrebu dizel i benzinskih motora u urbanim oblastima.

Ipak, Evropljani više poverenja poklanjaju hibridnim nego li električnim automobilima. U 2017. godini 54,8% elektrifikovanih automobila u Evropi bili su hibridni, a potpuno električnih je bilo 39%. Još uvek elektrifikovana vozila imaju veoma mali udeo u tržištu EU, svega 5,7%.

Što se tiče porasta broja prodatih automobila ovakvog tipa po zemljama, rekorder je Španija gde jeviđen rast prodaje od 100%, sledi Nemačka sa 75%, Britanija sa 35,6%, Francuska 30%…

Ukupno je prošle godine u EU prodato 15,7 miliona automobila, što je rekord u prethodnih deset godina. Zabeležen je ozbiljan pad prodaje dizel automobila (-7,9%), ali i porast kupljenih benzin modela za 10,9%.

Najprodavaniji automobil u EU u 2017. godini bio je Volkswagen Golf, a više od polovine Golfova prodato je u Nemačkoj i Britaniji.

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments