1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Geely postaje najveći akcionar u Daimleru?
Geely postaje najveći akcionar u Daimleru?
0

Geely postaje najveći akcionar u Daimleru?

3.18K
0
Podelite sa prijateljima:

Za sada ništa nije zvanično.

Kineski Geely se nameračio da investira mnogo novca u Daimler, te na taj način postane najveći akcionar nemačkog giganta, koji pod svojom kapom drži Mercedes-Benz i Smart. Nemački nedeljnik, Bild am Sonntag, izvestio je, citirajući neimenovane izvore, da je kineski „zmaj“ zainteresovan za tehnologiju baterija, kao i da želi da osnuje zajednički poduhvat u Kini, vezan konkretno za električne automobile.

Decembra prošle godine, izveštaj Global Times of China je sugerisao da Geely želi da investira gotovo 4,7 milijardi dolara u Daimler. Po različitim izvorima, mesec dana kasnije, nemački proizvođač je odbio još jednu ponudu Geelyja u vezi sa otkupom akcija uz popust. Umesto toga, kineskoj kompaniji je rečeno da otkupi akcije na berzi.

Nije poznato šta se desilo sa razgovorima iz decembra, ali će Geely sada navodno povećati investicije i postati najveći pojedinačni akcionar u Daimleru. Trenutno, najveći investitor u nemačkom premijum behemotu je Kuwait Investment Authority sa udelom od 6,8 odsto, a drugi je BlackRock sa 6,0 odsto.

Tokom 2010., Geely je proširio svoje operacije pripojivši Volvo za 1,8 milijardi dolara, transformisavši švedsku marku u izuzetno uspešan poslovni entitet. Volvo i dalje ima autonomiju, te samostalno kreira svoje modele, ali je snažno finansijski podržan od strane kineske kompanije. Ista „sudbina“ čeka i Lotus, koji je takođe pridodat portfoliju prošle godine za 65 miliona dolara. Geely takođe poseduje Emgrand, Englon, Gleagle, London Taxi i Shanghai Maple.

Daimler trenutno ulaže ogromna sredstva u električna vozila, pa čak pokreće izgradnju fabrike specijalizovane za baterije. Priliv novca od strane Geelyja bi bio koristan za obe kompanije, jer bi ubrzao proces istraživanja i razvoja u Daimleru, dok bi Geelyju dao pristup novim tehnologijama, vezanim za električni pogon i autonomnu vožnju.

 

(3177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments