1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Ranger za USA tržište (2019.)
Ford Ranger za USA tržište (2019.)
0

Ford Ranger za USA tržište (2019.)

329
0
Podelite sa prijateljima:

“Povratak otpisanog“

Ako je Ford po nečemu poznat na domaćem tržištu, to je ignorisanje nekada uspešnih proizvoda koji bi zatim bili pušteni da tiho umru. Lista je podugačka i na njoj se uglavnom mogu pronaći Taurus, Windstar i Explorer, ali jedan od modela koji privlači posebnu pažnju je Ranger. Osam godina kasnije Ford je spreman da ispravi grešku sa novim modelom koji je predstavljen na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Ford ima dugačku istoriju korišćenja Ranger imena na nekoliko različitih proizvoda, ali za ovu priču je najbitniji mali pikap koji je debitovao davne 1983. godine na američkom tržištu. Ranger je označio ulazak Forda u klasu kompaktnih pikapa pošto je kompanija ranije prodavala samo Mazdu Courier pod svojom oznakom. Ovaj pikap se pokazao veoma uspešnim i nije bilo potrebno mnogo vremena da zavlada klasom. Do sredine 1990-ih godina, američki proizvođač vozila je redovno isporučavao preko 400.000 primeraka na godišnjem nivou, a onda ga je iznenada zapustio. Spomenućemo da Ranger nije osvežen od 1993. godine pa sve do svog zvaničnog gašenja 18 godina kasnije. Ford je pričao da se ukus publike promenio, što i nije daleko od istine pošto su Toyota Tacoma, Nissan Frontier, Chevrolet S-10 i GMC Sonoma značajno dobili na dimenzijama i od kompaktnih prešli u takozvanu “mid-size“ (srednju) klasu. Do 2011. godine Ranger je ostao jedini kompaktni pikap na Američkom tržištu. “Mid-size“ klasa je trenutno i dalje mala i godišnje privlači “samo“ 450,000 kupaca, ali kada je veliki rival General Motors prošle godine prodao oko 145.000 Chevrolet Colorada i GMC Canyona, Ford više nije mogao da čeka i Ranger je dobio zeleno svetlo za serijsku proizvodnju.

Dizajn

Već na prvi pogled se može zaključiti da ovaj Ranger nije dizajniran u Americi, što je istina pošto je reč o globalnom modelu koji se u sadašnjoj generaciji prodaje od 2011. godine širom sveta. On je dizajniran u Australiji i posebnu popularnost ima u ovoj državi kao i u Aziji, Novom Zelandu i Južnoj Africi. U poređenju sa globalnim modelom, Ranger se nije promenio u velikoj meri. Branici su potpuno novi da se zadovolje američki sigurnosni standardi.

U Detroitu je debitovao samo model u takozvanoj “SuperCab“ konfiguraciji, što znači da pruža zadnja poluvrata u „kontraš“ stilu. Uskoro bi trebalo da debituje i model sa punim zadnjim vratima, dok model sa dvoje vrata gotovo sigurno neće biti ponuđen pošto je popularnost za takvim vozilima izuzetno mala. Kupac će moći da bira između tri nivoa opreme – radnički XL, srednji XLT i pro-luksuzni Lariat. Oni će se opet deliti na Chrome i Sport, zavisno da li vlasnik želi više hroma ili plastike. U izboru će biti i osam boja, LED farovi i 17 i 18-inčne felne. Postoje priče da će debitovati i terenska verzija Raptor (po uzoru na F-150), ali o njoj nema više informacija u vreme pisanja ove priče.

Enterijer

Bez obzira na koju verziju kupac se odlučio, mesta unutra ima za pet odraslih osoba. Dizajn samog enterijera je pozajmio određene linije sa većeg F-150, a to se odnosi i na izbor opreme. Tu je najnovija generacija Sync3 sistema koji može da poveže vaš telefon preko Apple CarPlay i AndroidAuto funkcija, a za ekstra novac kupac može da dobije i 8.1-inčni monitor, navigacioni sistem i 4G bežični internet za do deset telefona ili tableta.

Lista sigurnosne opreme je pozavideća sa raznim upozorenjima posebno ako je reč o XLT i Lariat modelima.

Mehanika

Jedan od načina na koji F-150 ostvaruje dominantne brojke u svetu pikapa je zahvaljujući svojoj čvrstoj šasiji i Ranger neće biti izuzetak takve strategije. I pored toga, ovaj pikap nije pretežak iz razloga što su mnogi delovi (pre svega hauba i vrata prikolice) razvijeni specifično od aluminijuma. To su verovatno ključni razlozi zašto će Ranger, barem u samom početku, biti dostupan samo sa 2,3-litarski EcoBoost turbo motorom. Ovaj motor se ugrađuje u mnoge proizvode i razvija od minimalni 280 ks u Exploreru do 350 ks u Mustangu i Focusu RS. Obrtni moment se takođe kreće od 420 do 475 Nm, pa će Rangerove brojke verovatno biti negde u sredini. Da bi parirao konkurenciji, u bliskoj budućnosti se očekuju i atmosferski V6 benzinac, a nešto kasnije i dizel. Jedini menjač kao opcija je desetostepeni automatik dok je snaga prenosi na standardne zadnje ili opciona sva četiri točka. Spomenuti pogon na sva četiri točka je veoma sličan onom u terenskom Raptoru.

Zaključak

Ranger treba da se pojavi u prodaji tek pri kraju godine, što verovatno objašnjava i nedostatak više informacija, po početnoj ceni od 23.000 dolara. Ford se nada da Ranger može da bude kao nekada zaboravljeni Explorer i da se kompletno preporodi sa novom generacijom. To će biti malo teže pošto je konkurencija jaka, a tržište malo. Ipak, Ranger još uvek ima veliki broj vernih mušterija pa samim tim ga sigurno čekaju bolji dani.

Zoran Tomasović

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments