1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Silverado (2019.)
Chevrolet Silverado (2019.)
0

Chevrolet Silverado (2019.)

422
0
Podelite sa prijateljima:

„Večno srebro“

40 uzastopnih godina. Toliko dugo Chevrolet Silverado završava na drugom mestu najprodavanijih vozila na američkom tržištu, a da agonija buda još veća na prvom mestu se nalazi veliki rival Ford F-Series. General Motors je pokušavao da mnoge načine da prestigne rivala iz Forda i uvek ostajao kratak, ali veruje da je konačno našao dobitnu formulu sa potpuno novim 2019. modelom, koji je predstavljen na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Chevrolet Silverado, i mehanički blizanac GMC Sierra, su zvanično debitovali tek 1998. godine, ali oba modela vuku istoriju još od 1960. godine pod imenom C/K. Od sredine 1970-ih godina Silverado i Sierra su predstavljali najveći nivo opreme na C/K-u pa je samim tim odluka pala da oni preuzmu ova imena. Ponuda se deli na takozvani 1/2 ton (pod kodnom oznakom 1500) i veće 3/4 ton (2500 i 3500). Silverado je poslednje osveženje dobio 2014. godine, ali se ono nije pokazalo preterano popularnim. Naime, u vreme kada veća vozilima dominiraju Silverado je drugu godinu za redom zabeležio pad prodaje sa 585.864 isporučena primerka dok je Sierra dodala 217.943. Problem? Čak ni njihova zajednička prodaja nije uspela da nadmaši F-Series, koji se još jednom prošetao do šampionske titule sa 896.764 zadovoljna kupca.

Dizajn

U poređenju sa prethodnikom, koji je pružao američki tradicionalni kockasti dizajn, novi Silverado deluje mnogo agresivnije sa ogromnom maskom hladnjaka. Ona je najuočljivija na terenskoj Trail Boss verziji, koja treba da predstavlja konkurenta popularnom Fordu F-150 Raptoru, ali je očigledno da ne donosi ni približne mehaničke promene. Sam dizajn farova je takođe agresivnija verzija onih iz 1980-ih godina pa nema sumnje da je Chevrolet pozajmio i neke retro linije iz svog najpopularnijer perioda. Iz profila dva pikapa se gotovo i nisu promenila, a stil sa farovima se odrazio i na zadnje osvetlenje.

Američki gigant je ponosan na nekoliko detalja koje konkurencija nikako nema. Pre svega, prikolica je za 15 centimetara šira nego u prošlosti, a Chevrolet je uspeo u ovom potezu tako što pod i „krila“ više nisu u jednom delu već u tri, pa je moguće koristiti drugačije materijale. Tu su i dva dva utikača za struju dok zadnji branik i dalje donosi stepenicu sa svake strane. Rival Ford je pre nekoliko godina šokirao javnost kada je odlučio da proizvodi celu školjku od aluminijuma, ali Chevrolet još uvek nije spreman da ode toliko daleko. Dok su hauba i vrata razvijeni od aluminijuma, ostatak školjke i šasije je i dalje od čelika da se dobije na čvrstini. Chevrolet će nastaviti da nudi za svakoga po malo pa će se u ponudi naći čak osam verzija, od radničkih kao što su Work Truck i Custom, proterenskog Z71, pa sve do luksuznih LTZ i High Country.

Enterijer

Chevrolet je produžio međuosovinsko rastojanje za sedam centimetara, a to se odrazilo na prostor enterijera. Najveću korist ima takozvana „Crew Cab“ verzija sa punim zadnjim vratima, koja su sada veća i šira i omogućuju lakši prilaz pikapu. U ponudi će se naći i „Super Cab“ verzija sa kraćim zadnjim vratima dok američki proizvođač vozila još uvek nije potvrdio da li će postojati i verzija sa dvoje vrata. Sam dizajn se nije promenio u velikoj meri, mada se čini da su tu više dugmića nego u prošlosti.

Ono po čemu je Silverado sada specifičan je da kutije za manje stvari (novčanik, telefon, sitniš i slično) više nisu rezervisane samo za vozača i suvozača već se u zadnjim sedištima nalazi manja kutija koja može poslužiti i ostalim putnicima. Sama ponuda će biti dugačka čak i na osnovnim radničkim verzijama, a posebno na luksuznim modelima na kojima će biti moguće dobiti istu opremu kao i kod Buicka i Cadillaca.

Mehanika

U vreme pisanja ove priče, Chevrolet nije potvrdio mnogo mehaničkih detalja, a mi ćemo preneti ono šta znamo. U ponudi će se naći dva nova V8 motora zapremine 5,3 i 6,2 litra. Njihova snaga je nepoznata, ali ovaj manji je u prethodniku razvijao 320 ks i 461 Nm obrtnog momenta dok je moćnija verzija razvijala 405 ks i 565 Nm obrtnog momenta. Predpostavlja se da će u ponudi biti i minimalno jedna V6 opcija, najverovatnij 3,6-litarski sa oko 280-300 ks. Takođe potvrđen je i linijski šestak dizel zapremine tri litre kao odgovor na Ford i Ram koji pružaju dizele identične zapremine. Međutim, on je trenutno u procesu razvoja pa samim tim se ne treba očekivati minimalno do 2020. godine. Postoje najave i za hibrid sa četiri cilindra, ali njega Chevrolet nije želeo potvrditi (a ni demantovati). Jedini menjač je potpuno novi desetostepeni automatik, koji će da prenosi snagu na standardne zadnje točkove ili opciona sva četiri točka. Ovaj menjač je, ironično, razvijen u saradnji sa Fordom i već se koristi u F-150.

Zaključak

Chevrolet kaže da je poslednji Silverado razvijen u vreme kada se kompanija oporavljala od bankrota pa samim tim pikap je razvijen na brzinu i sa niskim budžetom. Sada su neka druga vremena i iz kompanije napominju da je ovo Silverado koji je trebao debitovati još pre četiri godine. Ipak, i pored svih unapređenja Chevroletov predstavnik i dalje zaostaje za rivalom iz Forda, pre svega po ponudi turbo motora i popularnih „off-road“ trkača. Silverado jeste napredovao, ali još dugo godina će morati da se zadovolji srebrom.

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments