1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Harley-Davidson u narednih 18 meseci plasira električni motocikl
Harley-Davidson u narednih 18 meseci plasira električni motocikl
0

Harley-Davidson u narednih 18 meseci plasira električni motocikl

174
0
Podelite sa prijateljima:

Došle su veoma teške godine za Harley-Davidson. Iako rukovodstvo kompanije najavljuje desetine novih modela koji bi trebalo da donesu više prihoda, nije tajna da je američki proizvođač motocikala u finansijskim problemima.

Stručnjaci loše finansijsko stanje Harleya vide kao nesposobnost ove kompanije da se menja, odnosno da prilagodi svoj proizvod novim uslovima potražnje koji vladaju na tržištu. Amerikanci su svakako rešili da gledaju napred i koliko je to moguće, a da pritom ne bude i štetno, izmene sliku brenda.

Tako je 2014. godine Harley-Davidson plasirao projekat LiveWire, odnosno prvi električni motocikl urađen u ograničenoj seriji od 40 primeraka. Ova flota putovala je prvo po SAD, a potom i Kanadi i Evropi, nudeći promotivne vožnje električnog motocikla.

LiveWire je pokretao električni motor snage 74 „konja“, a ukupna masa motocikla iznosila je 210 kilograma. Harley-Davidson nije nikada dao informacije kolika je autonomija ovog modela, ali znamo da je koristio bateriju od 7 kWh, da je za sprint do „stotke“ bilo potrebno manje od 4 sekunde, kao i da je maksimalna brzina bila elektronski ograničena na 150 km/h.

Koliko je Harley želeo da ispromoviše svoj električni prototip govori i da je LiveWire imao zapaženu ulogu i u jednom holivudskom blokbasteru „Avengers: Age of Ultron“. U ovom filmu vozili su ga Kapetan Amerika i Crna Udovica.

Bilo kako bilo, novi električni i prvi serijski električni motocikl Harleya videćemo možda već ove godine, na EICMA u Milanu.

 

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments