1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Veloster (2019.)
Hyundai Veloster (2019.)
0

Hyundai Veloster (2019.)

436
0
Podelite sa prijateljima:

“Opravdano drugačiji“

 

Teško je zamisliti da je prošlo čak sedam godina od kada je Hyundai debitovao sa svojim čudnim modelom Veloster i  privukao njime veliku pažnju. Veloster i dan danas biva primećen gde god da se pojavi, iako prodajni rezultati i nisu uvek bili najbolji. Ali to na momenat nije bitno i korejski proizvođač vozila je spreman da debituje sa drugom generacijom, koja je imala zvaničnu premijeru na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu.

Kratka istorija

Veloster vuče poreklo iz 2007. godine kada je debitovao HND-3 koncept, dok je serijski model stigao četiri godine kasnije. Za razliku od tradicionalnih hečeva na tržištu, Veloster je bio poseban iz razloga što je imao samo jedna veća vrata sa vozačeve strane, odnosno dvoje kraćih vrata sa suvozačevih vrata. Namenjen kao duhovni naslednik Tiburona, Veloster je brzo stekao na popularnosti i na svom najbitnijem američkom tržištu već prve godine preko 34.000 primeraka je pronašlo kupce. Sa druge strane, prodaja je u Evropi uvek bila limitirana i ovaj automobil je tiho ugašen posle samo tri godine. Sam Hyundai nije krio razočaranja i jedno vreme je ozbiljno razmišljao da kompletno ugasi proizvodnji, ali kada je Kia Forte kupe neslavno završio, kompanija nije mogla da ostane bez kompaktnog kupea, tako da je Velosteru pružena druga šansa.

Dizajn

U poređenju sa prethodnikom, novi Veloster pruža mnogo čistiji dizajn iz profila sa manje detalja. Prednji deo je dobio veću masku hladnjaka sličnu onima sa drugih modela kompanija, krov je niži, a zadnja svetlosna grupa se može dobiti i u LED verziji. Zadnja svetla su i dalje postavljena visoko,, čime je staklo kratko, ali Hyundai obećava da to neće negativno uticati na preglednost. Kompanija je zadržala neke karakteristike sa modela koji zamenjuje, kao što je centralno postavljena izduvna grana na Turbo modelu. Tu je i potpuno novi lider ne samo po performansama već i po imidžu, a on nosi N oznaku. Predstavljeni model je stigao u trkačkoj plavoj boji, a kupac će moći da bira i između crne, crvene i bele ili kombinaciji svih spomenutih boja. Njega će odlikovati i agresivniji branici i standardne 18-inčne felne sa Michelin Pilot Super Sport gumama, odnosno opcione 18-inčne felne sa Pirelli P Zero gumama.

Enterijer

Znajući da su mlađi kupci glavne mušterije ovog automobila, Hyundai je odlučio da opremi Veloster sa dugačkom listom elektronike. Osmoinčni monitor pruža konekciju sa mobilnim telefonom preko Andorid Auto i Apple CarPlay funkcija, dok je Veloster prvi pristupačniji model sa novom generacijom BlueLink aplikacije. Hyundai je razvio ovaj sistem sa ciljem da pruži veću sigurnost pa on tako automatski kontaktira policiju i hitnu pomoć ukoliko se otvore vazdušni jastuci, a tokom vožnje šalje i upozorenja ukoliko detektuje opasnost.

Kompanija obećava da je prostor na zadnjim sedištima veći zahvaljujući potpuno novoj platformi. Naime, ona je u prošlosti bila deljena sa manjim Accentom, ali počev od 2019. godine je pomerena na veću Elantru. Kvalitet samog enterijera bi takođe trebao biti poboljšan, posebno na N modelu.

 

Mehanika

Kao što smo spomenuli, najviše pažnje privlači novi N model koji označava ulazak Velostera u hot heč klasu. Njega pokreće dvolitarski turbo motor sa 275 ks i 353 Nm obrtnog momenta i identičan je onom koji je publika već imala prilike da vidi u i30 N. Spomenuti heč se može dobiti i u verziji sa 250 ks, pa nema sumnje da će i Veloster uskoro pružiti istu opciju. Ostatak mehanike se nije promenio. Na većini tržišta standardan motor je 1,6-litarski benzinac 138 ks uz turbo verzije od 183 ks i 201 ks. Izbor menjača je šestostepeni manuelni i automatski uz sedmostepeni automatik kao opcija na N-u.

Zaključak

Tržište kupea je izuzetno malo pa samim tim i ne treba očekivati veća čuda. Prošle godine Hyundai je prodao samo 12.000 Velostera u Americi i ne očekuje da će taj broj biti veći u budućnosti. N će uspeti da popravi imidž, ali njegov uspeh mnogo zavisi od cene, pa samim tim bi trebalo da “napadne“ neke jeftinije hot hečeve, kao što su Volkswagen Golf GTI i Ford Focus ST, umesto onih skupljih kao što su Ford Focus RS i Honda Civic Type R. Veloster, bez obzira koliko se trudio da bude posao, će najverovatnije biti ugašen posle druge generacije, ali sa N-om Hyundai se barem potrudio da ode u velikom stilu.

Zoran Tomasović

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments