1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW-Daimler alijansa postaje bliska realnost
BMW-Daimler alijansa postaje bliska realnost
0

BMW-Daimler alijansa postaje bliska realnost

1.76K
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je otkupio kapital kompanije Sixt od privrednog društva nastalog kao plod zajedničkog poduhvata DriveNow, stvarajući na taj način osnov za formiranje šire car-sharing i robotaxi alijanse sa Daimlerom, kako bi bili što konkurentniji rivalima: Uber i Lyft.

BMW je veoma blizu da iskaže saglasnost sa dogovorom koji bi podrazumevao udruživanje sa Daimlerovim car-sharing servisom Car2Go, preneli su dobro obavešteni izvori Reutersu.

Nemački proizvođači automobila žele da formiraju zajedničku kompaniju koja bi poslovala u oblastima car sharing, uslužne vožnje, mreže punjača za električna vozila, kao i usluga digitalnog parkinga, naveo je viši rukovodilac iz jedne od nemačkih kompanija.

Daimler i BMW su odbili da komentarišu status pregovora, pa je iz minhenskog giganta stigla kratka izjava. „Ovo je sve u domenu spekulacija, nemamo komentar.“

Viši rukovodilac, koji je odbio da se predstavi zbog vela tajnosti kojim je obavijen plan, rekao je sledeće: „Na ovaj način će biti kreiran ekosistem koji bi takođe mogao da se koristi za upravljanje robotaxi flotama.“

Tržište za uslužne vožnje trenutno čini oko 33% globalnog taksi tržišta, a moglo bi da poraste za čak osam puta do 2030. godine, odnosno moglo bi da dostigne vrednost od 285 milijardi američkih dolara. Pretpostavka je da će do tada u funkciji već biti autonomna robotaxi vozila, a sve prema istraživanju koje je sproveo Goldman Sachs.

BMW i Daimler trenutno rade na razvoju samovozećih automobila, što bi moglo da im značajno olakša ulazak na tržišta usluga koje smo naveli u vesti.

Sixt je danas objavio da će ostvariti oko 200 miliona evra vanrednog prihoda, upravo zbog prodaje kompanije DriveNow, koja je realizovana za 209 miliona evra.

 

(1762)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments