1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Adaptivna LED svetla će unaprediti bezbednost na drumu
Adaptivna LED svetla će unaprediti bezbednost na drumu
0

Adaptivna LED svetla će unaprediti bezbednost na drumu

3.70K
0
Podelite sa prijateljima:

U budućnosti, prednje svetlosne grupe savremenih automobila, biće u stanju da automatski detektuju i osvetle pešaka, kao i ostale kategorije učesnika u saobraćaju koji su izloženiji bezbednosnim rizicima. Pored toga, posedovaće i mogućnost projekcije simbola raskrsnica i saobraćajnih znakova u vidno polje vozača, sve u funkciji umanjenja rizika od mogućih saobraćajnih nesreća.

Tehnološki gigant Continental trenutno je, zajedničkim snagama sa firmom specijalizovanom u oblasti osvetljenja i rasvete, Osram, angažovan na razvoju nove generacije svetlosnih grupa za vozila. Potpuno adaptivna LED svetla će automatski menjati oblik, dužinu i intenzitet svetlosnog snopa, zavisno od postavki sistema. Pored toga, matrix i laserska svetla će projektovati slike na putu, nalik hologramu. Sve ove funkcije su trenutno u postupku istraživanja i razvoja.

Osramova nova tehnologija koristi novu formu pikselizovanih LED svetala kako bi kreirala potpuno adaptivni svetlosni sistem koji je integrisan sa senzorima razmeštenim svuda oko automobila. Dizajnirana je na način da unapredi postojeći sistem adaptivnih LED farova.

“Kao primer da navedemo, crni piksel može biti iskorišćen kako bi LED svetlo bilo onemogućeno da obasjava određene tačke, poput prozora vozila koje je u prolazu. Istovremeno, svetlosni snop bi bio jači u ostalim područjima delovanja, pešacima koji prelaze ulicu, recimo” objasnila je Anet Hebling,  marketing menadžer u Continentalu.

Nova generacija LED tehnologije se očekuje da bude spremna za primenu tokom 2020. godine. Iz Continentala takođe, stižu najave brze primene na modernim automobilima.

Kompanija, istovremeno sarađuje sa Osramom kako bi razvila tehnologiju svetala, interaktivnih sa pešacima i ostalim učesnicima u saobračaju, a kroz korišćenje matrix i laserske svetlosne tehnologije, koja je već u primeni u pojedinim premijum modelima (BMW serije 7).

Hebling je dodala: “Uz automobile koji raspoznaju pešake, nova svetlosna tehnologija će čak biti u stanju da projektuje slike poput pešačkih prelaza, ukoliko se na njima nalaze pešaci.”

Continental naglašava značaj tehnologije koja je u stanju da projektuje ovakve informacije na putu, posebno u svetlu razvoja autonomne tehnologije i prateće potrebe međusobne komunikacije među učesnicima u saobraćaju.

(3704)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments