1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Edge ST (2019.)
Ford Edge ST (2019.)
0

Ford Edge ST (2019.)

815
0
Podelite sa prijateljima:

„Manje je više“

Pre nekoliko meseci Ford je najavio da publika uskoro može da očekuje novi ST model. Neki su nagađali da je reč o moćnijoj verziji Mustanga, drugi da bi Escape/Kuga mogao biti u pitanju, ali verovatno sam Ford je iznenadio mnoge kada je otkrio da je reč o Edgeu. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Detroitu spomenuti model je ugledao svetlost dana, a iako on nije nov u onoj meri u kojoj bi Amerikanci voleli od publike da misli, Edge ST sa pravom ulazu u kategoriju sportskih krosovera.

Kratka istorija

Edge je bio prvi Fordov krosover i debitovao je 2007. godine na američkom tržištu na identičnoj platformi kao Ford Fusion i Mazda 6. U vreme velike recesije, Fordu je očajnički bio potreban uspešan proizvod, a Edge u nijednom momentu nije razočarao. Već prve godine je prodato preko 130.000 primeraka, dok je prošle godine oboren rekord sa 142.000 isporučenih jedinica. Vrh ponude je činio Sport model sa V6 motorom i pogonom na sva četiri točka, ali Edge treba da podigne performance na još veći nivo. Prošle godine Edge je stigao i u Evropu, gde su ponuđeni samo bogatije opremljeni modeli, pa samim tim ovaj krosover ulazi u premijum klasu. Niko nije iznenađen što je samo 6.200 evropskih kupaca izabralo Edge, ali je on i dalje izuzetno bitan u Fordovoj ponudi.

Dizajn

Kao i kod standardnog modela, koji je debitovao 2015. godine u sadašnjoj generaciji, za dizajn se postarao Steve Gilmore, koji je želeo agresivni i samouvereni stil. On je prvo povećao masku hladnjaka u svakom pogledu, ne samo radi dizajna već i zbog samih performansi. Kao rezultat LED farovi su postali uži, a tu su i opcione maglenke u stilu slova „C“. Zadnji deo je uglavnom ostao isti prethodniku koji je nosio Sport oznaku i odlukuje ga LED osvetjlenje, uži branik i dvostruka izduvna grana. Predstavljeni model je stigao u Fordovoj tradicionalnoj plavoj boji, a iz Forda dodaju da će u ponudi biti četiri nove boje kao i tri nove boje enterijera. ST je izgubio mnoge hromirane detalje sa standardnog modela pa definitivno deluje više sportski. Standardne felne su 20-inčne uz 21-inčne kao opcija.

Enterijer

Kao i kod prethodnika, enterijer se nije promenio u velikoj meri i uglavnom je zasnovan na standardnom modelu uz mnogo standardne opreme. U Severnoj Americi i Evropi kupac će moći da dobije samo verziju sa dva reda sedišta, ali u Kini u ponudi će biti i verzija sa tri reda sedišta. Edge već važi za jedan od krosovera sa najkvalitetnijih enterijera u radničkoj klasi i ST nastavlja takav trend.

Opciona oprema je gotovo nepostojeća tako da i pored visoke cene kupac i dalje dobija mnogo za svoj novac. Ford je posebno ponosan na sigurnosne mere i očekuje da će Edge dobiti maksimalne ocene na testovima zahvaljujući velikom broju pomagala. Tu je i čuveni Sync sistem, a po prvi put i bežični internet za do deset telefona/tableta/kompjutera je standardna oprema na svim modelima.

 

Mehanika

Za vozilo sa ST oznakom mehanika svakako predstavlja najbitniji deo, a Ford je krenuo sa promenama na standardnom modelu. Prethodni V6 zapremine 3,5 litra sa 280 ks je izbačen iz ponude, što znači da je poznati dvolitarski turbo sa 250 ks sada standardan na svim verzijama osim ST. Ova sportska verzija stiže sa 2,7-litarskim turbo V6 motorom sa 335 ks, što je za 20 ks više u poređenju sa spomenutim 3,5-litarskim benzincem iz prethodnika. Ostala velika vest je i novi osmostepeni automatski menjač, koji treba da zameni dosadašnji sa šest brzina. Američki proizvođač vozila nije želeo da otkrije performanse, ali po nekim najavama ubrzanje do 100 km/h će iznositi samo 5,2 sekunde. Ali ubrzanje nije jedina vrlina i Ford je u velikoj unapredio i ogibljenje i kočnice.

Zaključak

Stara izreka kaže da ono šta funkcioniše ne treba menjati i Ford je odlično prati. Edge je unapređen u kategorijama gde je možda imao neke manje mane, a zadržao sve one karakteristike koje su ga krasile u prošlosti. Ford nije objavio cenu, ali one se ne bi trebale menjati u većoj meri. To znači da će početna cena iznositi oko 29.000 dolara dok za ST će biti potrebno izdvojiti oko 42.000 dolara. To je manje nego neki veći premijum krosoveri, ali opet značajno više nego što je publika navikla da plati za vozilo sa Fordovom oznakom. Prethodni Sport je činio oko 10% od ukupne prodaje Edgea, pa su očekivaja da će ST nastaviti sa putevima istog uspeha.

Zoran Tomasović

 

(815)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments