1. Home
  2. Testovi
  3. Dacia Duster 1,5 dCi 4×4 (2018.) Prva vožnja i prvo bravo!
Dacia Duster 1,5 dCi 4×4 (2018.) Prva vožnja i prvo bravo!
28

Dacia Duster 1,5 dCi 4×4 (2018.) Prva vožnja i prvo bravo!

21.61K
28
Podelite sa prijateljima:

Prva vožnja novog Dustera obećava, a da je Dacia sve podigla na viši nivo, dileme nema.

Pre samo dva meseca smo na testu imali, sada već prethodnu generaciju Dustera , sa istim agregatom, ali i automatskom šestostepenom transmisijom i pogonom na prednji par točkova. Tada bezvoljno odrađen test, i to ne zbog pripadnosti brenda budžet segmentu, već zbog dva meseca ranije predstavljene nove generacije, kojoj smo se nadali, sada nam je izvanredna i sveža podloga, u smislu sagledavanja i poređenja osobina pretka i danas voženog noviteta. Za tehničke detalje o novom Dusteru, ali i po koju reč iz istorije proizvođača, savetujemo da pročitate Prezentaciju, koju smo pripremili neposredno nakon premijere u Frankfurtu .

Pogonski sklop

Verzija, odnosno svi primerci koje smo danas vozili, bili su sa kraja liste ponude, odnosno bili su najopremljeniji, uz izuzetak prisustva šestostepene manuelne transmisije (umesto automatske), a za pogon su koristili usluge znanog 1,5 dCi Renault agregata. Upravo što se motora tiče, konstatovaćemo ponovo, po ko zna koji put, da je izvanredan po svakom pitanju, i potpuno prikladan gabaritima ovog modela. Četvorica kršnih kolega, od kojih polovina sa napomenom u polju za telesnu masu “100+”, uključujući i lični prtljag, a što se odnosi na po koju stavku garderobe, ali i laptop uređaje i opremu za snimanje, udobno su putovali od Beograda do Stare planine. Nijednog trenutka nismo osetili manjak snage ili dobili želju za moćnijim agregatom. Dakle, 110 dizel “grla” je prava i idealna mera za Duster.

Ali, sve to smo znali i na osnovu pominjanog jesenjeg testa. Ono što je ovaj put bila razlika, odnosi se na menjač i pogon na sve točkove. Iako šestostepena automatska transmisija, instalirana u prethodnu generaciju, ne predstavlja baš poslednju reč tehnike, a na osnovu iskustva sa manuelnom jedinicom, ipak je značajno bolji izbor. Ovakav zaključak se nametnuo, ne na osnovu nešto dužih hodova ručice i jedva prosečne preciznosti, već najpre zbog veoma gusto raspoređenih prenosnih odnosa. To je dobrodošlo, svakako, u terenskoj vožnji, ali u realnom saobraćaju, u gradu ili na magistralnim putevima, iziskuje potrebu za znatno intenzivnijim radom, odnosno od vozača čini “robinju Isauru” modernog doba.

Kako to izgleda u praksi? Pa evo, pri brzini od 40 km/h, a na osnovu broja obrtaja koji je već zašao u zonu maksimalnog obrtnog momenta, potrebno je prebaciti u četvrti stepen prenosa. Krenite malo brže, i već oko 50 km/h, moraćete da ubacite u petu „brzinu“, ukoliko niste sadista da dizel agregat prisiljavate da radi na visokom broju obrtaja. E sad, pri penjanju na planinu, gde je uobičajena brzina kretanja od 20-50 km/h, potreba za „šaltovanjem“ je toliko česta da me je na kraju asocirala na kardio spravu u teretani, koju obično nazivamo “nordijsko skijanje”. Dakle, sve i da se nije desila modernizacija automatske transmisije koju smo imali u Dusteru prethodne generacije, opet je preporuka da se za istu doplati.

Novina u odnosu na testirani model je i pogon na sve točkove. Ukratko, izvanredan je. Ovo je prva vožnja, pa se nismo poigravali sa različitim režimima pogona (2WD, 4WD) već je permanentno bio aktivan “Auto” režim. Ali, sve ono što smo sa njim radili na utabanom snegu, ulivalo je ogromnu dozu poverenja u automobil. Čak se može reći da smo se sjajno zabavili. Za dobru trakciju, svakako su zaslužne i Tigrove zimske gume, kojima je ova osobina, verovatno najjača strana. Na autoputu, primetna je za nijansu veća buka koja potiče upravo od kotrljanja pneumatika, a i držanje pravca pri maksimalno dozvoljenoj brzini za ovu kategoriju drumova, nije na nivou sa letnjim pneumaticima, takođe.

Ali, zato je zvučna izolacija, generalno, za čak dve ocene bolja nego u prethodnoj generaciji. Čak i pri brzinama od nešto preko 130 km/h, buka od opstrujavanja vazduha je značajno manja nego u prethodnoj generaciji. Brže od toga ne praktikujemo da vozimo, zbog saobraćajnih propisa, na čijem poštovanju insistiramo, a dodatni stimulans ka umerenom stilu vožnje dobili smo i od presretača MUP-a, koji se u prepoznatljivom stilu razvlačio po autoputu. Nismo mogli da ga prepoznamo po registarskim oznakama (jer se one često menjaju), već po divnom automobilu bele boje, zatamnjenih svih stakala. Radi se o BMW-u serije 5 prethodne generacije, verovatno poznatom našim vozačima.

Ležanje na drumu, direktnost upravljanja i prateći osećaj na upravljaču, kočioni sistem, sve su to kategorije u kojima je prethodni Duster dobio dobre do vrlo dobre ocene. Novitet je ovo samo potvrdio, a što je izmamilo osmehe na našim licima. Prelasci preko rupa, izbočina i ulegnuća za Duster nisu problem, niti uzrokuju stres za vozača i putnike. Ponavljamo, na Staru planinu smo stigli u rotirajućem režimu (menjali mesta u vozilu), veseli i odmorni.

Dizajn i praktičnost

Nama se Duster umereno dopao i ranije, ali su, ovaj put učinjene stilske izmene, koje su uslovile brisanje epiteta “umereno”. Dakle, Duster je simpatično stilizovan automobil, koji neće otkriti svoju “niskobudžetnu” prošlost, ukoliko o njemu sudite bez predrasuda, i naravno, ukoliko ga kupite u najvišem paketu opreme.

Da je pripadnost budžet segmentu stvar prošlosti, shvatićete čim zavirite u kabinu, ako vas već dizajn eksterijera nije ubedio. Sada je to vozilo koje je zakoračilo u vode proseka, doduše na donji deo raspona prosečnog, ali je to za klasu do dve, sveukupno bolje nego u prethodnoj generaciji. Materijali su, iako i dalje uglavnom tvrdi, ipak znatno prijatniji na oko i pod prstima, a završna obrada je, takođe na višem nivou. U pet reči: osećaj sveprožimajuće jeftinoće je ispario.

Promene u nivou komfora i praktičnosti, u odnosu na prethodni model, nismo primetili značajnim, odnosno, u ovim oblastima Duster ponavlja vrlo dobre ocene koje je zaradio prethodnik. Jedina ometajuća trivijalnost, zapažena tokom ove višečasovne vožnje, rešava se jednim pokretom ruke. O relativno neprirodnom položaju naslona za desnu ruku vozača pričamo.

Cenovna pozicioniranost, paketi opreme kao i detaljnija analiza u svim segmentima ocenjivanja, uslediće nakon celokupnog testa, kojem se nadamo uskoro.

Zaključak

Analiza u kojoj se razmatra eventualna promocija Lade u Renaultov budžet brend, sada nakon prve vožnje Dustera, deluje vizionarski .

Naime, proizvođači automobila, u doba veoma izražene konkurencije, veoma često pribegavaju, pri promociji novog brenda, strategiji niskih cena uz apsolutno minimalne profitne stope. Kako budžet brend raste i razvija se, odnosno stiče sve veću popularnost (na temelju nekada važećeg epiteta “najbolja kupovina”), tako i apetiti kompanije za povećanjem margine zarade narastaju.

Imamo utisak da se u Renault Nissan Mitsubishi alijansi upravo odigrava pregrupisavanje, odnosno izmeštanje Dacije u segment iznad, a uvođenje Lade na njeno mesto.

Novi Dacia Duster je upravo živi svedok ovog, verovatnog procesa.

Ali, ovo nije garantovani put ka uspehu, jer ukoliko cena noviteta bude značajno viša od prethodnika, Dačiju može snaći ista sudbina kao Kiju, koja je prošla Dacijin put, nešto ranije, a danas se suočava sa drastičnim padom prodaje. Doduše, i cene ovih automobila su drastično različite nego u vreme sticanja popularnosti.

Nama preostaje da Renaultu poželimo srećan put kojim je krenuo.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Dacia Duster (2018.) 1.5 dCi

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4341 x 1804 x 1682 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2676 mm
Zapremina prtljažnika: 411 l (VDA), 467 l
Masa praznog vozila: 1.304 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ turbo dizel
Zapremina: 1.461 cm³
Snaga: 81 kW/110 ks
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: 6/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 215/60 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,8 s
Maks. brzina: 171 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač: 4,4 l
Emisija CO2: 115 g/km

Cena

Testiranog modela: N/A

 

(21613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne sumnjam u bilo koju pozitivnu ocenu koja je ovde izneta, ali, suština je i u onom što je kraju pomenuto „cena“.
Kada vidimo cenu, znaćemo „gde smo“.
Ovako, sve treba uzeti sa veoma velikom rezervom. Posebno, ako imamo u vidu kako je bio opremljen prethodni duster u verziji od oko 18.000. I dalje je bio „ogoljen“. A ta politika dačije teško može da se promeni i sa novim dusterom, inače će dačija prestati da bude zlatna koka grupacije. A to grupacija neće dozvoliti.

Zvezdan

Upravo sa press conference. Cene ostaju manje vise identicne. Pozz

moron

Kako videh na sajtu dačija.hr, novi dunster je baš napredovao sa opremom. Treći nivo opreme ima serijski i detekciju mrtvog ugla. U Srbiji, kod Karoqa je to veoma, veoma skupocena opcija.
Pozdravljam što drugi nivo opreme ima podešavanje volana u dve ose. Prva dačija.
Što se cenika tiče, ima na Polovni autobili jedan novi DCI 110 4X4, „baznjak“, ali mu je cena oko 17.500. Bojim se da bi treći nivo (bez opcija) mogao da dobaci do 18.500-19.000.

Zvezdan

Oko 18.500 sa opremom koju prethodni nije imao, pomenutu detekciju, automatsku klimu… Napravili su hit, videces

moron

Ako je tako, biće mi drago. Da poštuju i život kupca u Srbiji. Nadam se samo da je i „Auto Čačak“ posle ovoga početi bezbednosno da oprema škode za Srbiju barem u nivou jedne dačije. Jer je sadašnji pristup kupcu u Srbiji i pitanju bezbednosti njegovog života sramota. Osim ako misle da je ovo 2008, a ne 2018. godina, pa su i vazdušni jastuci teški luksuz. Za dačiju čest jastuka očito nije luksuz.

mrkk

sve su to sitnice kojima imaju za cilj da prikriju stvarne probleme. Kvalitet sasije, limarije, enterijera, snaga motora.., da ne nabrajam ima tu jos sta. Sa druge strane, u srbiji postoji monopol na servisiranje i djelove. Ovlasceni servisi su toliko amaterski, takodje ugradjuju djelove loseg kvaliteta ili reparirane polovne al na kraju vam papreno naplate.

duNster

Nisam siguran, ali mislim da su testna vozila imala Hankok pneumatike… inače, ogroman napredak u kabini i sjajan tekst.

Aleksandar

Zar nije dobila 3 zvezdice na crash testu.

moron

Nije samo nedavno duster dobio 3 zvezdice. Čak i ford C maks i Grand C maks. I još neki. Mislim i Kia Stonic u standardnoj izvedbi.

Japanautofan

Nadam se da Dacia nece proci kao Seat u VW grupaciji, sada kada se pojavi Lada u budzet klasi 🙂

Zvezdan

Bogami, Seat je na zdravim granama. Citaj vesti ujutru 🙂

Japanautofan

Taman im je krenulo kad ono kriza u
Kataloniji. Zadnje je sto sam cuo o Seatu .
Citamo vas ujutru uz prvu kaficu 😉
PS: Znaci kod vas treca smena radi punom parom 🙂

Zvezdan

Druže, šta zakačimo do 22.00h, na tome ostane. Ostarilo se, kao u onom vicu sa crncem i kokosovim orahom. Sećaš se, kad je razbijao kokosov orah tokom posete turistkinje devojke, njegovoj zemlji. Prođoše decenije, ona se vratila, on i dalje razbija kokosov orah, samo mnogo veći. Ona ga pita, šta je to, šta će ti tako veliki kokos? A on kaže: Ostarilo se.
PS. kokos nije razbijao čekićem, već….

mrkk

Kao, sada( srecom ) vec bivsi vlasnik Dacie, mogu samo da vam kazem da NE kupujete te marke auto.., ni nov a tek polovan. Toliko ne kvalitetno i kvarljivo. Za te pare, bollje kupiti polovno njemacko vozilo, sto sam ja i uradio i zadovoljan sam.

Србски Соком

Оно кад смо били деца,кад сте куповали Дачију памтим да су давали гратис пиштољ…да се убијеш шти си је купио!

Neko iz mase

Ono kad smo bili deca kupovao se automobil od radnicke plate.
Sad mi treba pistolj da se ubijem jer ne mogu struju,vodu i grejanje da platim od iste.
O novoj daciji mogu samo da mastam.

Grrr

Stara Dacia logan 2005…..do 2017 ulozeno 200+ 250 eur za vel.servis…ukupno za 12 god. Neka kazu da je losa….odrzavajte kola kako treba….

Munjosljav

Za lohana 2005 jedna zamerka za prvu seriju, loša zaštita od korozije, privatno iskustvo, posle nepune godine firma je uzela veći broj Logana i Duster i posle 14 godina nemaju ni trag od korozije.

moron

Sedeo sam „u njemu“. Bolje je mnogo nego pre. Nesporno. Ali, rekao bih i, bolje sve to izgleda na slikama, nego li se meni to učinilo uživo. Možda sam imao prevelika očekivanja. „Prestige“ bih svakako progutao.

Zlatko

Ovakav model je bio na testu emisije SAT na 1300 km trošila je oko 11,9 l evro dizela, a piše da troši 4,4?

moron

Šanse nema da na savremenom dizelu ove zapremine nateraš potrošnu od 11,9. To je neka „zla priča“. Meni je prastara lada niva 1,6 (sa 4MT , sa stalnim pogonom 4X4 i sa ruskim gumama kramponkama ) u proseku (van grada) trošila 12 litara benzina.
Mislim da je ovaj duster sa 1,5 DCI teško naterati da mu potrošnja predje i 7 litara.

Zlatko

Na testu SAt-emisije bord računar je pokazivao 10,9 l na 100 pređenih kilometara a oni su izračunali da je trošila 11,9 l na 100 pređenih kilometara

Pogledajte emisiju na youtube

Zvezdan

Moguće je ostvariti potrošnju oko 12 litara, čak i na ovom Dusteru. U povratku je mladi kolega vozio na autoputu malo preko 150 km/h i putni računar je pokazivao znatno preko 12 litara na sto kilometara. To nam otkriva lošu aerodinamiku, a i želju konstruktora da napravi što „performantniji“ automobil do 100 km/h, pa su i prenosni odnosi tome podređeni. Već na brzinama preko 120 km/h, kazaljka obrtomera je prilično u desnom polju skale. U normalnom režimu vožnje, znači do 120 km/h, nemoguće je potrošiti puno goriva. Pozz

moron

Pri brzinama od 150 ili više svaki „đip“ guta gorivo kao ZIL zbog velike čeone površine i lošijeg koeficijenta otpora vazduha. Pri čemu sila otpora vazduha raste sa kvadratom brzine.
Ja sa vitarom 1,6 vozeći po ograničenjima nisam mogao preći BG-ZG sa rezervoarom goriva (42 litra), a sa nivom (45) sam „pod forsažom“ znao ostati bez goriva posle 200km.
Prosli duster je imao loš cw (0,42), ali, sva kola tog oblika imaju „mnogo“, retki su sa 0,33. .

saša

kao vlasnik dustera,1.5 dci 110ks..ni na 170 toliko ne troši…na 1200 km gaženja prosek 6.3

Munjosljav

Slažem se, provereno do 6 l po gradu.

Marko

Gospodine ocito nemate pojma vozim je 5 godina nema danse da ptedje 7l

Gordana

Niste pažljivo gledali SAT prilog. Finall rezultat za 24 sati vožnje glasi,
Asfalt ukupno 1.198 km ( pun gas 844 km, koćenje 157 km, krivine 197 km)
Zemlja ukupno 173 km ( blato 117 km, makadam 46, voda 4km, tvister 6 km)
Prosečna brzina : On road 94 km/h Of road 15 km/h
Potrošnja od 11.9 l/100 km posle ovakvog maltretiranja izgleda razumno.