1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zašto Le Mans prototipovi izgledaju veći nego što zapravo jesu?
Zašto Le Mans prototipovi izgledaju veći nego što zapravo jesu?

Zašto Le Mans prototipovi izgledaju veći nego što zapravo jesu?

371
0
Podelite sa prijateljima:

Kada gledate fotografiju automobila namenjenog trkačkoj stazi, ne možete odmah pretpostaviti njegovu fizičku veličinu, te se vaš mozak hvata za najveću stvar koja izgleda normalno, a to je vetrobransko staklo. U podsvesti mislite da su sva  vetrobranska stakla koliko toliko istih dimenzija.

Zapravo ne, automobili namenjeni za ulicu mnogo veće kabine, jer vozač i još 1 do 4 osobe moraju stati unutra i smestiti se udobno, uz dobru preglenost van vozila. Takođe, noge putnika su smeštene u kabini, dok je kod prototipa situacija potpuno drugačija, a eto i fotografije da sve to slikovito približi.

Poprilično tesno, zar ne? Vozač se nalazi u skoro ležećem položaju da bi mogao da se smesti, a njegova glava se uz to nalazi mnogo dublje nego što to možete pretpostaviti gledajući samo eksterijer vozila. Po tradiciji bi LMP1 vozila trebalo da imaju mjesta za dve osobe, ali u stvarnosti je čak i jednoj osobi tesno. Vozač zauzima skoro celi prostor kabine i skoro polovinu od ukupne dužine vozila.

Eto kako naš mozak zamišlja LMP1 vozila:

A eto kako zapravo izgleda:

Svemu ovome dodajte i to da na fotografiji skoro sve izgleda veće nego što zapravo jeste. Ako nekada budete imali priliku da uživo vidite LMP1 vozilo, bićete poprilično šokirani.

 

(371)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments