1. Home
  2. Vesti
  3. Novosti iz Detroita: Još uvek nema kraja za dizel gorivo
Novosti iz Detroita: Još uvek nema kraja za dizel gorivo

Novosti iz Detroita: Još uvek nema kraja za dizel gorivo

603
0
Podelite sa prijateljima:

Koliko je svet otišao dođavola, najslikovitije se, pre par godina, izražavalo činjenicama da je najpopularniji reper belac, a da je najbolji svetski golf igrač crnac.

Puno toga se u međuvremenu desilo sa Eminemom i Tajgerom Vudsom. Međutim, sada u Evropi, nekada najvećem svetskom tržištu za automobile pogonjene dizel gorivom, dolazi do pada prodaje iste kategorije vozila, dok Severna Amerika beleži porast na tom polju.

Američki kupci su dizel, tradicionalno tretirali sa ozbiljnom dozom prezira, kao tehnologiju koja bi trebalo da svoju primenu nađe u sektoru transporta roba. Međutim, prosto je neverovatno da je ta ista tehologija doživela procvat na tržištu Severne Amerike. Ovo se može zaključiti na osnovu činjenice, da je na Salonu automobila u Detroitu, čak šest proizvođača automobila objavilo da je u ponudu uključilo dizel opcije za svoje putničke automobile, krosovere i pikap modele.

Ovakva saopštenja za javnost izražavaju jasnu posvećenost čistoj dizel tehnologiji, kao odličnom izboru za kupce koji značaj pridaju niskoj potrošnji, ali i ciljevima vezanim za čistiji vazduh. Na ovaj način, zbivanja tumači Alen Šefer, izvršni direktor Foruma za dizel tehnologiju (Diesel Technology Forum).

Šefer je izjavio sledeće: „Nova generacija čistih dizel vozila je bila mnogo detaljnije ispitana i ocenjena, u odnosu na bilo koju raniju. Kupci koji biraju dizel, kao pogonsko gorivo za svoj novi automobil, uvideće neverovatnu i beskompromisnu kombinaciju vozačkog zadovoljstva, niskih štetnih emisija, niske potrošnje, visoke autonomije, kao i nepobedive vučne sposobnosti“.

„Uvođenje u ponudu novih dizel opcija za pikap modele kakvi su Silverado 1500 ili, na primer F-150 demonstrira kontinuirani značaj ovakvog pogonskog sklopa za kupce, ali istovremeno i za proizvođače automobila, širom sveta.“

Kao što smo vam i preneli izveštaj našeg dopisnika iz Severne Amerike, tokom 2017, više od 65% od 17,2 miliona prodatih vozila u SAD, bili su pikap ili SUV modeli. Ford F-series, General Motors Silverado kao i FCA Ram predstavljali su tri vodeća i najprodavanija modela na američkom tržištu. Ford F-150 je već više od četrdeset godina najprodavaniji pikap u SAD, a više od 35 godina, najprodavanije vozilo uopšte, na istom tržištu.

Pogledajte koja je novouvedena ponuda za vozila koja koriste dizel tehnologiju, za modelnu 2018/2019. godinu: 

  • General Motors Silverado pikap 2019: 3.0l V6 dizel, kao jedna od šest opcija pogonskog sklopa,
  • Ford  F-150 pikap 2018: 3.0l V6 PowerStroke dizel, kao jedna od šest opcija agregata,
  • Fiat Chrysler Ram 1500 pikap 2019: 3.0l dizel, kao jedna od pet opcija motora, 
  • Chevrolet  Equinox krosover 2018: 1.6l turbo-dizel opcija kao jedna od tri opcije pogonskog sklopa, 
  • Chevrolet Cruze i Cruze Hatch kompaktni sedani 2018: 1.6l dizel opcija među tri ponuđena izbora, 
  • Jeep Wrangler kompaktni SUV 2019: 3.0l V6 EcoDiesel – jedna od tri opcije,
  • BMW 540d sedan 2018: diesel xDrive opcija kao jedan od šest mogućih izbora,,  
  • Kia Sorento krosover: dizel opcija će biti priključena ponudi veoma brzo.

 

(603)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments