1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen ima za cilj da 10% prodaje bude onlajn do 2021.
Citroen ima za cilj da 10% prodaje bude onlajn do 2021.
0

Citroen ima za cilj da 10% prodaje bude onlajn do 2021.

166
0
Podelite sa prijateljima:

Citroen se nada da će uspeti da plasira čak 10% ukupnog broja prodatih vozila preko interneta. Cilj je oročen na 2021. godinu, iako su planovi za početak onlajn prodaje već odlagani u nekoliko navrata, tokom prethodne dve godine. Ovo proizilazi iz izjava jednog od rukovodilaca Citroena, Linde Džekson.

Naime, tokom poslednjeg Salona automobila u Parizu, znači pre petnaestak meseci, ona je izjavila da Citroen planira da uvede internet prodaju automobila sa transparentno istaknutim cenama, i to na tržištu Velike Britanije, u prvom redu, počev od 2017. Ali, sada priznaje da je sam proces pokretanja onlajn prodaje, kompleksniji nego što je to izgledalo u prvom trenutku, pa je stoga Citroen posvećen pronalaženju pravog, od nekoliko raspoloživih, poslovnih modela, pre nego što koncept bude i zvanično pokrenut.

“Imamo postavljen cilj – a ne samo veru u njega – da internet prodaja može da čini 10% naše ukupne globalne realizacije, do 2020., najdalje 2021. godine. Trenutno, to je tek jedan procenat. I taj jedan procenat “internet” kupaca je predstavljen osobama koje nisu voljne da obilaze prodajne salone”, izjavila je Linda Džekson.

“I dalje smatram da postoji mesta u ovom vidu prodaje, gde bi mogli biti uključeni i dileri, a to se pre svega odnosi na pružanje šanse kupcima da vide, dotaknu i naposletku, testiraju automobil. Mi, kao grupa – znači PSA, ili preciznije, sam Peugeot, već testira ovaj vid prodajnog procesa, sa potpuno integrisanom onlajn prodajom, počev od kupovine automobila pa do samog finansiranja nabavke. Sledićemo taj koncept, ali ne u 2018. godini. Zatim, mi takođe analiziramo i drugačiji format prodaje, onaj u kome nudimo na prodaju trenutne zalihe na lageru dilerskih predstavništva. Probamo nekako da integrišemo ova dva pristupa, a na tržištu Velike Britanije ćemo početi sa ovim modelom krajem 2019. Ili početkom 2020. godine.

Ali, ako me pitate da li mogu da zamislim da potencijalni kupac razgleda automobil putem interneta, poigra se sa konfigurisanjem istog, izborom boja i opcija dodatne opreme, pa zatim ode do prodajnog salona da vidi, oseti i dodirne vozilo, testira ga, a onda čak i ode kući da popuni narudžbenicu? Da, naravno da mogu. To je ono na čijem razvoju ćemo da radimo, ali projekat još uvek jednostavno nije zreo.

Prvi korak bi predstavljala masivnija internet ponuda, a zatim bi sledili drugi koraci, poput onlajn rezervisanja termina za sastanak, i naposleku razvoj postprodajne usluge. Želimo da se uverimo da će koncept funkcionisati, jer je najgora opcija da pompezno krenemo u nešto što neće biti delotvorno. Kupci koji eventualno dožive neprijatno iskustvo, trajno su izgubljeni za nas..”

Citroen je uveo u ponudu dnevni najam vozila, preko dilerskih predstavništava u Francuskoj. Pored toga, u toku je i pilot projekat koji uključuje oko 50 kupaca, koji su uspeli da povrate svoj uloženi novac u mesečni iznos lizing rate za C1, tako što su dozvolili prodavcu da iznajmljuje njihovo vozilo u periodima kada ono nije bilo u funkciji.

Tržište Velike Britanije je jedino evropsko tržište na kome je Citroen zabeležio pad prodaje u 2017. godini. Džekson je ovo obrazložila time što je kompanija bila fokusirana na maksimizaciju profita, umesto na povećanje obima prodaje. Ovakva politika je bila uslovljena rastućom neizvesnošću povodom Brexita, kao i kasnim predstavljanjem prvog malog SUV-a kompanije, modela C3 Aircross. “Trudimo se da povratimo tržišno učešče koje smo imali ranije. To je jedan od osnovnih ciljeva za 2018. Ono je trenutno samo nešto preko 2,6% britanskog tržišta, u prethodne tri godine. A prodaja pomenutog modela C3 Aircross, u početnih samo par nedelja, daj nam pravo na veliku dozu optimizma”, zaključila je Džekson.

 

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments