1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prodaja PSA grupe u 2017. napredovala za 15%
Prodaja PSA grupe u 2017. napredovala za 15%
0

Prodaja PSA grupe u 2017. napredovala za 15%

392
0
Podelite sa prijateljima:

Globalna prodaja PSA grupe je porasla za 15 odsto, na 3,63 miliona jedinica prošle godine. Već poslovično, to može da se zahvali novim SUV/krosover modelima i akviziciji u vidu Opela.

Osetan napredak u Evropi i tržištima u razvoju, kompenzovali su pad u Kini, koja je trenutno najveće svetsko automobilsko tržište. Ujedno, šef konglomerata, Karlos Tavarez, označio je Kinu kao prioritet, kada su u pitanju nove investicije.

Najveći proizvođač u grupi, Peugeot, ujedno i najviše zarađuje, sa prodajom koja je porasla 10,4 odsto, na 2,12 miliona, nakon uvođenja 3008 krosovera, koji je na globalnom planu prodat u 259.300 primeraka i većeg 5008, koji je od marta pronašao 85.900 kupaca. Oba modela su zamenila nekadašnje monovolumenske verzije.

Šef marke Peugeot, Žan-Filip Imparato, rekao je da je kompanija povećala broj prodatih automobila, kao i tržišni udeo u šest regiona. „Peugeot se uspešno pozicionirao na viši tržišni stepenik i nastavlja da se širi na međunarodnom planu, s tim što prodaja van Evrope zauzima 45 odsto od ukupne“, izjavio je on.

Prodaja Citroena je pala za 7,5 odsto, uključujući značajnih 47 odsto u Kini i jugoistočnoj Aziji. Ipak, Citroen je napredovao za 3 odsto u Evropi, gde je profitirao na prvoj kompletnoj godišnjoj prodaji C3 i novog C3 Aircross krosovera. Citroen takođe svoju monovolumensu liniju transformiše u SUV/krosover gamu.

DS, premijum marka koja se izdvojila iz Citroena 2014., imala je još jednu lošu godinu. Prodaja je pala za 39 odsto na 52.860 jedinica, uključujući minus u Kini od 63 odsto i 34 odsto u Evropi.

Od 1. avgusta, u prodaju PSA grupe su uključeni i rezultati Opel/Vauxhalla.

Laka komercijalna vozila su još jedna svetla tačka grupe. Globalna prodaja ove grupe vozila je povećana za značajnih 20,2 odsto, na 476.500  jedinica (uključujući Opel/Vauxhall). Vodeći modeli u Evropi su bili novi Citroen Jumpy i Peugeot Expert.

Snažno u Nemačkoj

Evropska prodaja PSA grupe je povećana za 23 odsto, na 2,38 miliona vozila, od kojih se 376.400 odnosi na Opel/Vauxhall. Bez ovih marki, tržišno učešće PSA se povećalo za 0,3 odsto, na 11,1 procenat. To znači da je PSA druga po veličini automobilska grupa u Evropi iza Volkswagena.

Prodaja je bila posebno dobra u Nemačkoj, gde je Peugeot ostvario napredak od 25 odsto a Citroen 8,3 odsto, po podacima nemačkog KBA.

U Francuskoj, matičnom tržištu, Peugeot je napredovao 9,2 odsto, dok je u Velikoj Britaniji prodaja pala, prvenstveno zbog nesigurnosti kupaca, prouzrokovane Brexitom. Na „ostrvu“, Citroen je bio u minusu 18 odsto a Peugeot 17, po podacima britanske industrijske grupe, SMMT. Prodaja Vauxhalla je pala za 22 odsto.

 

Prodaja na Bliskom Istoku i Africi je porasla za 61 odsto, na 618.800 vozila. Iran je bio posebno dobar, sa 444.600 prodatih automobila. PSA se vratila u Iran 2016., nakon međunarodnog dogovora da se ukinu sankcije Teheranu, koji je zauzvrat prekinuo svoje nuklearne aktivnosti. PSA je najavila zajednički poduhvat sa Citroena i Saipe u Iranu.

U Latinskoj Americi, obim prodaje je porastao za 12 odsto, na 206.300 vozila.

Znaci oporavka u Kini

Prodaja u Kini i jugoistočnoj Aziji je pala za 37 odsto, na 397.300 jedinica, ali PSA kaže da je potražnja porasla od jula, a dobitak u tržišnom udelu od 0,3 odsto u drugoj polovini 2017. u odnosu na isti period 2016., pripomognut je lansiranjem Peugeota 3008 i 5008, kao i Citroena C5 Aircross.

PSA je najavila investiciju od 500 miliona evra u zajednički poduhvat sa kineski Changanom, u cilju pojačavanja pozicija marke DS, a na mesto šefa kineskih operacija je postavljen Karlos Gomez, bivši glavnokomandujući u Latinskoj Americi.

Ukupno gledajući, 65 odsto prodaje PSA se odnosilo na Evropu, a rezultati su pojačani pripajanjem Opel/Vauxhalla.

 

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments